Ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του, αναφέρθηκε στη διασταυρούμενη ανοσοπροστασία λόγω προηγούμενων μολύνσεων από άλλους εποχιακούς κορωνοϊούς.
Ο Ηλίας Μόσιαλος έκανε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook σχετικά με τον κορωνοϊό και τη διασταυρούμενη ανοσοπροστασία λόγω προηγούμενων μολύνσεων από άλλους εποχιακούς κορωνοϊούς.
«Πριν από μερικές εβδομάδες, αναφέρθηκα στην πιθανότητα διασταυρούμενης ανοσοπροστασίας από λοίμωξη του ιού SARS-CoV-2, λόγω προηγούμενων πιθανών μολύνσεων από άλλους εποχιακούς κορωνοϊούς. Είχα αναφερθεί σε αυτή και με αφορμή τη χαμηλή διάδοση της νόσου σε κάποιες χώρες, και τα ποσοστά λάθους των τεστ αντισωμάτων.
Σε τι αναφερόμουν όμως;
Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός είναι ενας ιός που καθόσον γνωρίζουμε επιτίθεται πρώτη φορά στον άνθρωπο. Αυτό που εννοούσα είναι πως μπορεί να υπάρχει προϋπάρχουσα διασταυρούμενη ανοσοπροστασία (όπως οι μη ειδικές διεγέρσεις Τ-λεμφοκυττάρων από έκθεση σε άλλους κορωνοϊούς π.χ. 229E, NL63, OC43, and HKU1), που να μας προφυλάσσει από τις επιπλοκές σοβαρής λοίμωξης λόγω του SARS-CoV-2.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν έχει καθοριστεί αυτό το δυναμικό της διασταυρούμενης ανοσοπροστασίας, λόγω του ότι κάποιοι έχουν κολλήσει διαφορετικούς από τον SARS-Cov-2 κορωνοϊούς, και εάν βέβαια υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που διερεύνησε και τους μηχανισμούς της κυτταρικής ανοσίας στο SARS-CoV-2 (ακόμα σε επίπεδο preprint), κατέγραψε μεταξύ άλλων τους αριθμούς Τ-κυττάρων σε μεγάλο αριθμό COVID-19 ασθενών και μαρτύρων. Η συλλογή και η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε από πολλές ομάδες του πανεπιστήμιου του Tübingen και από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Helmholtz Centre for Infection Research, στη Γερμανία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα μη μολυσμένα από τον κορωνοϊό άτομα, είχαν κατά 81% απόκριση Τ-λεμφοκυττάρων στον SARS-CoV- 2. Για αυτή την ανοσοαπόκριση ευθύνεται η προηγούμενή τους έκθεση σε κορωνοϊούς κοινού κρυολογήματος. (10.21203/rs.3.rs-35331/v1).
Πως μεταφράζονται όμως αυτά τα αποτέλεσματα;
- Υπάρχει πιθανότητα προϋπάρχουσας κυτταρικής ανοσίας στο SARS-CoV-2; Ναι
- Είναι καλά́ αυτά́ τα νέα; Ναι
- Είναι πιθανό́ αυτό́ να ευθύνεται για το πιο ήπιο προφίλ της νόσου στην Ελλάδα; Ναι
- Αποκλείει αυτή́ η προϋπάρχουσα διασταυρουμένη ανοσοπροστασία τη μόλυνση αυτών των ανθρώπων; Όχι
Για ποσό καιρό́ θα μας προστάτευε αυτή́ η προϋπάρχουσα ανοσία και τι σημαίνει αυτό́ για το δεύτερο κύμα; Αν ανατρέξουμε στην βιβλιογραφία των κορωνοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, οι αναφορές λένε πως η προστατευτική ανοσία κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες και σχεδόν πάντα για λιγότερο από ένα χρόνο.
Ίσως λοιπόν και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες που ενδημούν οι κορωνοϊοί, να υπάρχει κάποιου είδους προϋπάρχουσα ανοσία λόγω πρότερης έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς.
Τα αποτελέσματα, βέβαια, της γερμανική μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες και η συγκεκριμένη μελέτη θα πρέπει να κριθεί και να δημοσιευθεί σε σοβαρό επιστημονικό περιοδικό. Αλλά παραμένει η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει διασταυρούμενη ανοσοπροστασία από λοίμωξη του ιού SARS-CoV-2, λόγω προηγούμενων μολύνσεων από άλλους εποχιακούς κορωνοϊούς».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνέντευξη Τύπου για τις καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις από την Bristol Myers Squibb
Περισσότερες οι γυναίκες που υποφέρουν από την πάθηση, κυρίως μετά την εγκυμοσύνη
Tι αναφέρουν οι ειδικοί
Ανανεωμένο λογότυπο, χρώματα και γραμματοσειρά
Αποδεικνύει μακροχρόνια αποτελεσματικότητα στην Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα
Το μήνυμα του Κλάδου Ψυχιατροδικαστικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
Εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως επηρεάζει η στυτική δυσλειτουργία
Η καθοριστική σημασία του ενδοσκοπικού υπέρηχου στη διάγνωση
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.