- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κορωνοϊός: Κατάθλιψη, στρες και αυτοκτονικές σκέψεις στους νέους
Σύμφωνα με μελέτη υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ
Ο κορωνοϊός προκάλεσε κατάθλιψη, στρες, αυτοκτονικές τάσεις και πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας στους νέους.
Αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικών σκέψεων μεταξύ των φοιτητών καθώς και ανησυχητικά ποσοστά πίστης σε συνομωσιολογικές θεωρίες γύρω από την πανδημία έδειξε μελέτη σχετικά με την ψυχική υγεία Ελλήνων φοιτητών κατά την διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού και του lockdown, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ.
Επίσης διεξάγεται μια δεύτερη μελέτη, που αποτελεί επέκταση της πρώτης με πολύ μεγαλύτερο και λεπτομερέστερο πρωτόκολλο και αφορά την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού κατά την διάρκεια του lockdown και την πίστη των ανθρώπων σε θέματα συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία. Τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης, η οποία έχει μετατραπεί σε διεθνή καθώς ήδη συμμετέχουν 29 χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι έτοιμα σε 1-2 μήνες.
Και οι δύο μελέτες σχεδιάστηκαν με ευθύνη του καθηγητή Ψυχιατρικής στη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, Κωσταντίνου Φουντουλάκη και αποτελούν πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φουντουλάκης, η πρώτη μελέτη, που αφορά τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία των φοιτητών, έδειξε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και νέων περιστατικών κατάθλιψης, σκέψεων αυτοκτονίας καθώς υψηλή πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης αυτής το ποσοστό των φοιτητών που έκαναν σκέψεις αυτοκτονίας κυμαίνεται μεταξύ 2,5-3%, και όπως ανέφερε ο κ. Φουντουλάκης είναι υψηλό καθώς κανονικό θεωρείται ένα ποσοστό της τάξης του 0,5%.
Επίσης η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας ανέρχεται σε 30% αλλά και αν συνυπολογιστούν και απαντήσεις όπως «ίσως» το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%. Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας συνδέεται με το άγχος και τη μελαγχολία που σχετίζονται με την διαχείριση του θυμού και του φόβου. Ανάλογα ευρήματα προκύπτουν και από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της δεύτερης έρευνας η οποία αφορά την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού στη διάρκεια του lockdown.
Το lockdown «ζόρισε» περισσότερο νέους και γυναίκες
Όπως ανέφερε ο κ Φουντουλάκης κατά τη διάρκεια του lockdown περισσότερο ζορίστηκαν οι νέοι και οι γυναίκες. «Ο εγκλεισμός επέδρασε έντονα στην ψυχική υγεία. Θα πρέπει στον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας να λαμβάνεται υπόψη η ψυχική υγεία.
Αν ένα ποσοστό 10% του πληθυσμού έχει κατάθλιψη και ένα 10% έχει πολύ έντονο στρες, αυτό το 20% δεν θα μπορέσει να βοηθήσει και γι αυτό κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας πρέπει να δοθεί βάρος στην ψυχική υγεία» πρόσθεσε ο κ Φουντουλάκης.
Σημειώνεται ότι διεθνούς αναγνώρισης έτυχε η πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη διενέργεια αυτών των δύο μελετών. Για το θέμα αυτό μάλιστα ενημέρωσε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ενώ αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα ΠΙΣ, Γεώργιο Ελευθερίου, ενημέρωσαν και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.