Κορωνοϊός: Δεν φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του ανδρικού σπέρματος
Σύμφωνα με αμερικανο-κινεζική μελέτη
Ο νέος κορωνοϊός δεν φαίνεται να μπορεί να μεταδοθεί μέσω του ανδρικού σπέρματος, όπως δείχνει μία αμερικανο-κινεζική μελέτη.
Ο νέος κορωνοϊός δεν φαίνεται να καταλήγει στο σπέρμα του άνδρα και να μεταδίδεται μέσω αυτού, όπως δείχνει μία αμερικανο-κινεζική μελέτη. Αυτή η διαπίστωση είναι καθησυχαστική σε έναν βαθμό, χωρίς, πάντως, να σημαίνει ότι γενικότερα η εγγύτητα της ερωτικής επαφής δεν κρύβει κινδύνους μετάδοσης του ιού.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αναπαραγωγής «Fertility and Sterility», ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 34 άνδρες στην Κίνα, κατά μέσο όρο έναν μήνα μετά τη διάγνωσή τους με ήπια έως μέτρια Covid-19.
Τα εργαστηριακά τεστ δεν ανίχνευσαν τον κορωνοϊό σε κανένα δείγμα ούτε βρέθηκε κάποια ένδειξη του κορονοϊού SARS-CoV-2 στους όρχεις των ανδρών. Αν και η μελέτη δείχνει ότι οι πιθανότητες σεξουαλικής μετάδοσης του κορωνοϊού είναι πολύ μικρές, δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως αυτή η πιθανότητα προς το παρόν, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Αποτελεί σημαντικό εύρημα αυτής της μικρής προκαταρκτικής μελέτης ότι, όπως φαίνεται, ο ιός που προκαλεί την Covid-19 δεν κάνει την εμφάνισή του στους όρχεις ή στο σπέρμα. Αν μία νόσος όπως η Covid-19 ήταν σεξουαλικά μεταδιδόμενη, αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την πρόληψη της και για την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας Τζέημς Χόταλινγκ του Πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ. Αντίθετα με τον SARS-CoV-2, οι ιοί Έμπολα και Ζίκα είναι και σεξουαλικά μεταδιδόμενοι.
Όμως, κανένας από τους 34 ασθενείς της μελέτης δεν είχε αρρωστήσει σοβαρά από την Covid-19. «Ίσως κάποιος σε κρίσιμη κατάσταση να είχε μεγαλύτερο ιικό φορτίο, κάτι που θα αύξανε την πιθανότητα να μολυνθεί και το σπέρμα του. Προς το παρόν δεν έχουμε την απάντηση γι' αυτό», ανέφερε ο ίδιος.
Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η στενή επαφή μεταξύ ερωτικών συντρόφων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού, π.χ. μέσα από τα φιλιά, ιδίως αν κανείς είναι ασυμπτωματικός.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.