Κυστική Ίνωση: Συμβουλές για πιο «ασφαλείς» γιορτές
Πώς να αποφύγουμε ιώσεις και κρυολογήματα
Συμβουλές για «ασφαλείς» γιορτές σε άτομα με κυστική ίνωση
Διανύουμε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα πρώτα χιόνια στα βουνά και η κακοκαιρία έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα, ενώ οι ιώσεις και τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται καθημερινά. Χειμωνιάτικες μέρες με κρύο και υγρασία, ο κόσμος τις μέρες αυτές συνηθίζει να βγαίνει έξω για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, ανταλλάσσονται επισκέψεις και δώρα, ενώ δεν λείπουν και οι συνεστιάσεις και συγκεντρώσεις μεταξύ φίλων και συγγενών με την ευκαιρία των εορτών.
Συχνός είναι ο συνωστισμός που παρατηρείται αυτές τις μέρες σε αίθουσες αναμονής, σε πολυκαταστήματα, σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς, από όπου αναχωρεί πολύς κόσμος για τους τόπους καταγωγής του ή για ταξίδι, ενώ δεν λείπουν και οι ουρές στις τράπεζες και στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να τακτοποιηθούν εκκρεμείς ή ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Η συγχρώτιση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους καθώς και σε χώρους που δεν αερίζονται καλά, όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι μεταμοσχευμένοι, αλλά και για τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα και ιδίως για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση. Οι ιώσεις που αυτές τις μέρες ταλαιπωρούν πολύ κόσμο και τα κρυολογήματα μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για την παρόξυνση αναπνευστικής λοίμωξης σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση με απρόβλεπτες συνέπειες. Η λοίμωξη των πνευμόνων είναι φυσικά ένας από τους κύριους παράγοντες επιδείνωσης της υγείας των ασθενών με Κυστική Ίνωση. Βακτήρια όπως η αεριογόνος ψευδομονάδα, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι η κύρια αιτία που συνήθως «στέλνει» τον ασθενή με Κυστική Ίνωση επειγόντως στο νοσοκομείο για τη λήψη ενδοφλέβιας αγωγής και όπως όλα δείχνουν η μετάδοση των βακτηριδίων αυτών γίνεται κυρίως από την επαφή με άλλους ανθρώπους, ιδίως με άλλους ασθενείς με Κυστική Ίνωση ή με άτομα που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα.
Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο είτε πάσχει από Κυστική Ίνωση, είτε όχι, να μπορεί να μοιραστεί καλές στιγμές και ευχάριστες εμπειρίες με ανθρώπους που αγαπάει με τους οποίους τον συνδέει φιλία, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών, να μπορεί να χαρεί τη συντροφιά και την παρουσία άλλων ατόμων, των συγγενών και των φίλων του με τους οποίους μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες, να απολαμβάνει συζητήσεις, να στηρίζει έμπρακτα και συναισθηματικά ο ένας τον άλλον, γενικά να κοινωνικοποιείται χωρίς φόβο και κίνδυνο να επιδεινωθεί η υγεία του. Για το σκοπό αυτό καλό είναι όλοι μας και ιδίως οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση, να τηρούν κάποιους κανόνες για την αποφυγή διαμόλυνσης και εξάπλωσης ιώσεων και λοιμώξεων.
Τις γιορτινές αυτές μέρες, συνηθίζεται οι άνθρωποι να αγκαλιάζονται και να χαιρετιούνται δια χειραψίας και με φιλιά. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι χειραψίες και τα φιλιά, ιδίως μεταξύ των ασθενών με Κυστική Ίνωση, καθότι τα χέρια είναι συνήθως υγρά και μέσω αυτών μεταδίδονται ιοί και μικρόβια. Όταν ο ασθενής με Κυστική Ίνωση χρειάζεται να βήξει ή να φταρνιστεί, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε χαρτομάντηλο και αυτό να απορρίπτεται άμεσα. Αν δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, τότε ο ασθενής μπορεί να βήξει στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα του. Καλό είναι να πλένει συχνά και σχολαστικά τα χέρια του με σαπούνι και χλιαρό νερό, ιδίως πριν το γεύμα και μετά από τη χρήση τουαλέτας. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγει να ακουμπάει κάποιος τα μάτια ή τη μύτη του και θα πρέπει να χρησιμοποιεί ειδικό αντισηπτικό χεριών στην περίπτωση που δεν είναι δυνατό το άμεσο πλύσιμο των χεριών του. Σε κοινή συνεστίαση, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην «μοιράζονται» μεταξύ των ατόμων σκεύη και αντικείμενα στο τραπέζι, όπως κουτάλια, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια, καλαμάκια και κούπες, αλλά ο καθένας να χρησιμοποιεί τα δικά του καθώς επίσης και να αποφεύγεται να χρησιμοποιούνται κοινά σκεύη, όπως αυτά που συνήθως βρίσκονται σε μπουφέ και τα έχουν αγγίξει πολλά άτομα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η χρήση δημόσιων τουαλετών, αλλά ειδικά τα άτομα με Κυστική Ίνωση θα πρέπει να χρησιμοποιούν το δικό τους μπάνιο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διαμένουν, στην περίπτωση που είναι σε ταξίδι.
Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται καλά κάθε μέρα, διότι η καθημερινή ανακύκλωση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, συμβάλει στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν υγιούς και καθαρής από ιούς και μικρόβια ατμόσφαιρας, ενώ εξυπακούεται πως σε περίπτωση που κάποιος νιώθει άρρωστος είτε γιατί είναι κρυωμένος είτε διότι έχει υποψία γρίπης, είναι προτιμότερο να παραμείνει στο σπίτι του μέχρι να αναρρώσει προκειμένου να μην μεταδώσει σε άλλους τον ιό που φέρει, αλλά και γιατί ο αδύναμος οργανισμός του είναι πιο εύκολο να προσβληθεί από κάποιον άλλο ιό, οπότε να ταλαιπωρηθεί και από άλλη ίωση. Γενικά, η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους, ιδίως όμως για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση που ακόμα και μια απλή και αθώα ίωση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της υγείας τους και σε σοβαρή παρόξυνση αναπνευστικής λοίμωξης και πτώσης αναπνευστικής λειτουργίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποια άτομα παρατηρείται και ποια είναι τα συμπτώματα
Πότε μπορεί να προκληθεί οξειδωτικό στρες στο σπέρμα
Ο ρόλος του ΑΠΘ στην ενοποιημένη επιτήρηση λυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
«Βαρύ» και το κοινωνικοοικονομικό φορτίο της νόσου
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Η δεύτερη συνάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας στη σειρά συζητήσεων «Σταυροδρόμια» στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
8 στις 10 γυναίκες εμφανίζουν σεξουαλική δυσφορία
Μια συζήτηση με τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής Φραγκίσκο Γονιδάκη
Με την προσθήκη του το νοσοκομείο εξελίσσεται εκτελώντας πάνω από 290 ακτινοθεραπείες την ημέρα
Ελάχιστα επεμβατική, διάρκειας έως 90 λεπτών, η κλασική βλεφαροπλαστική
Πολλά άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν το γνωρίζουν
Μήπως ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για εκείνη την τρίχα στην ελιά ή εκείνη την άλλη που φύτρωσε κατά την εμμηνόπαυση;
Νέο σκεύασμα έναντι της HPV λοίμωξης για γυναίκες και άνδρες
Οι υλικές και κοινωνικές στερήσεις που αντιμετωπίζουν
Από τη συντηρητική προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική
Νόσος που μπορεί να μείνει ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας»
Τραύματα της παιδικής μας ηλικίας που μας ταλαιπωρούν στην ενήλικη
Στα επείγοντα κυρίως όσοι δεν εμβολιάζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.