- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Το «χάπι βιταμινών» της φύσης
Κορυφαίας ποιότητας πηγή πρωτεΐνης
Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, μιας από τις αρχαιότερες υπετροφές
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή καρκίνου του μαστού, αλλά και τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, φροντίζοντας ταυτόχρονα την υγιή ανάπτυξη του σώματός σας και περιορίζοντας τη γήρανση; Τρώτε αυγά!
Τα οφέλη της κατανάλωσης αυγών για την υγεία μας έρχονται και πάλι σε πρώτο πλάνο με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, όπως έχει καθιερωθεί να είναι σε όλο τον κόσμο η δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, που είναι αφιερωμένη σε μία από τις αρχαιότερες υπερτροφές του πλανήτη μας.
Καθώς το αυγό αποτελεί κορυφαίας ποιότητας πηγή πρωτεΐνης, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διατροφική αξία του είναι αδιαμφισβήτητη και πλέον... αυγα-πόδεικτη! Με αφορμή μάλιστα τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, οι ειδικοί του Διεθνούς Κέντρου για τη Διατροφική Αξία των Αυγών (IENC) προσδιορίζουν πέντε λόγους για να τρώτε από σήμερα περισσότερα αυγά:
1. Τα αυγά είναι μεταξύ των πιο θρεπτικών τροφίμων στον πλανήτη
Ένα μόνο αυγό περιέχει 14 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β, D και Ε, ενώ αποτελεί και κορυφαία πηγή ασβεστίου, σεληνίου και ιωδίου. Με περιεκτικότητα έξι γραμμαρίων πρωτεΐνης, το αυγό είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που έχουμε στη διάθεσή μας.
2. Τα αυγά περιέχουν χολίνη που βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου
Αυτό το μικρό αλλά σπουδαίο θρεπτικό συστατικό παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση των μεμβρανών των κυττάρων, επηρεάζοντας μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες μέσα στο σώμα – και τα αυγά είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές χολίνης. Η χολίνη όχι μόνο βοηθά την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο στην ηπατική λειτουργία και το μεταβολισμό, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού κατά 24 %.
3. Τα αυγά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι περιέχει χοληστερόλη, τα αυγά περιέχουν υψηλό επίπεδο πυκνότητας (HDL), τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, και έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα HDL γενικά έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
4. Τα αυγά διατηρούν την καλή υγεία των ματιών
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης σε όλο τον κόσμο, και τα αυγά είναι μια σπουδαία φυσική πηγή βιταμίνης Α. Οι κρόκοι περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν κάποιες εκφυλιστικές διεργασίες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών.
5. Τα αυγά είναι ωφέλιμα για όλες τις ηλικίες
Τα αυγά είναι σημαντική πηγή διατροφής σε οποιαδήποτε ηλικία. Από την παροχή των δομικών στοιχείων κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης μέχρι την εξασφάλιση του επιπέδου των θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για τη διατήρηση της ενέργειας όλη την ημέρα, τα αυγά είναι μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης που πρέπει να την απολαμβάνουν τα άτομα όλων των ηλικιών.
Οι οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα αυγά για να διασφαλίσουν ότι επωφελούνται από αυτό το «φυσικό χάπι βιταμινών» που έχουμε στη διάθεσή μας. Το Ίδρυμα Καρδιολογίας της Αυστραλίας συστήνει την κατανάλωση έξι αυγών την εβδομάδα, στον Καναδά τα αυγά φέρουν το Σήμα Ελέγχου Υγείας της χώρας, ενώ το Ιρλανδικό Ίδρυμα Καρδιολογίας έχει καθιερώσει το σύνθημα «Ένα αυγό την ημέρα είναι εντάξει!».
Κάθε αυγό περιέχει:
Σίδηρο. Eίναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στην πρόληψη της αναιμίας.
Βιταμίνη Α. Είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς ιστού δέρματος και ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη). Η ριβοφλαβίνη κρατά το δέρμα και τα μάτια υγιή.
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ). Είναι σημαντικό για το μεταβολισμό του σώματος, για την απελευθέρωση της ενέργειας από τα τρόφιμα και για την πνευματική απόδοση.
Βιταμίνη Β12. Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.
Βιταμίνη D. Είναι απαραίτητη για υγιή οστά και δόντια και γενικά για την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα. Βοηθά επίσης στην προστασία από ορισμένους καρκίνους και ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βιταμίνη Ε. Βοηθά το αναπαραγωγικό μας σύστημα, τα νεύρα, τους μύες, και γενικότερα συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών
Φυλλικό οξύ. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και συντήρηση νέων κυττάρων. Βοηθά στην προστασία από σοβαρές γενετικές ανωμαλίες και, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εγκύους.
Πρωτεΐνη. Είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και επισκευή μυών, οργάνων, δέρματος, μαλλιών και άλλων ιστών του σώματος και για την παραγωγή ορμονών, ενζύμων και αντισωμάτων.
Σελήνιο. Βοηθά στην αποτροπή της διάσπασης των ιστών του σώματος, προστατεύει τα κύτταρα και είναι σημαντικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Λουτεΐνη & Ζεαξανθίνη. Εκτός από τη βοήθεια για τη διατήρηση της καλής όρασης, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καταρράκτης και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Χολίνη. Είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών και βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία της μνήμης.
Ιώδιο. Είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς και γενικά είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.