Health & Fitness

Στην «άμμο» χτίζεται η νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Ούτε από την Πρωτοχρονιά θα εφαρμοστεί η υποχρέωση των «παραπεμπτικών»

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4498350.jpg
© EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Είναι η δεύτερη σχετική… ματαίωση, την οποία βιώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής του νέου θεσμού του οικογενειακού γιατρού στο νέο σύστημα της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας!

Ενώ ο νεοεισαχθείς θεσμός του οικογενειακού γιατρού θεωρείται από τον Ανδρέα Ξανθό και τον σχετικό νόμο ως τον πυλώνα και της λειτουργίας και της φιλοσοφίας του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά τα παρωχημένα πρότυπα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είναι ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός εκείνος ο οποίος αναβάλλει για δεύτερη συνεχόμενη φορά την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής του νέου θεσμού…

Έτσι, καθώς οι υφιστάμενοι οικογενειακοί γιατροί δεν δύνανται μέχρι σήμερα, αλλά και στο ορατό μέλλον, να καλύψουν ικανό αριθμό από τα 10 εκατ. ασφαλισμένους της χώρας μας, αλλά ούτε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους, το νέο σύστημα δεν θα ξεκινήσει την υποχρεωτική εφαρμογή του ούτε από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ αυτή τη φορά, μάλιστα, ο υπουργός Υγείας δεν ρίσκαρε να προαναγγείλει νέα ημερομηνία για την υποχρεωτική εφαρμογή του νέου θεσμού!

Με αυτά και με αυτά, δεν θα είναι, για πολύ καιρό ακόμη, απαραίτητο το λεγόμενο «παραπεμπτικό» από οικογενειακό γιατρό, προκειμένου ένας ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος να προσέλθει σε ειδικό γιατρό ή σε νοσοκομείο του ΕΣΥ της χώρας μας, με αποτέλεσμα αυτό το οποίο απευχόταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή η ελεύθερη επιλογή γιατρού ή νοσοκομείου του ΕΣΥ, να συνεχίσει απρόσκοπτα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα και όπως συμβαίνει σε όλα τα δυτικά, προηγμένα κοινωνικά και οικονομικά κράτη.

Για να μιλήσουν λίγο και οι σχετικοί αριθμοί, το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας μας «μετρά» σήμερα μόλις 499 παθολόγους ή γενικούς γιατρούς – οικογενειακούς γιατρούς και μόλις 118 οικογενειακούς γιατρούς – παιδιάτρους, ενώ, την ίδια στιγμή, 29 νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν οικογενειακό παιδίατρο και 12 νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν οικογενειακό παθολόγο ή γενικό γιατρό…

Καταργείται τελικώς το gatekeeping!

Μία πολύ σημαντική είδηση, η οποία μαρτυρά ευρείες συνέπειες στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, συνέπειες οι οποίες φθάνουν έως την ουσιαστική κατάργηση του gatekeeping, «έβγαλε» η συνάντηση της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου μεταξύ του προεδρείου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ) και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με θέμα συζήτησης τις σοβαρές εκκρεμότητες σχετικά με την ανάπτυξη της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταφέρει με σχετική ανακοίνωσή της η ΕΕΠΕ, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε στην Ένωση ότι επεξεργάζεται ήδη υπουργική απόφαση, η οποία θα προβλέπει ότι την ευθύνη για την τήρηση των Ατομικών Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων δεν θα έχουν εφεξής αποκλειστικά και μόνον οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί παθολόγοι, όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά όλοι οι παθολόγοι της χώρας μας, συμβεβλημένοι με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή μη συμβεβλημένοι με αυτήν.

Οι πολλαπλές συνέπειες του ως άνω νέου μέτρου στην «μεταμόρφωση» του νέου συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι περισσότερο από προφανείς…

Σύσκεψη από τον ΙΣΑ για το νέο σύστημα

Την ίδια στιγμή, ευρεία σύσκεψη της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και των Συλλόγων Ασθενών για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας συνεκάλεσε ήδη ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης, για την ερχόμενη Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, με θέμα την πραγματική αδυναμία υλοποίησης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι 20 συλλόγων και ομοσπονδιών ασθενών, ο Α’ αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ι. Κεχρής και Π. Ψυχάρης. Ο τελευταίος, μάλιστα, είναι κεντρικό υγειονομικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ…

Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ τονίζει ότι «έχει επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμό ότι το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή ιατρού, αποστερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας. Έχει επίσης πολλές φορές επισημάνει ότι ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και ότι παράλληλα  είναι αντίθετος στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping). Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η υλοποίηση ακόμη ενός εγχειρήματος που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και στον ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολίτη τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας φαίνεται να ναυαγεί».

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ίδια ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ συνιστά «ψυχραιμία στους ιατρούς αλλά και τους ασθενείς, τους οποίους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όπως μέχρι σήμερα, στους δε συναδέλφους συνιστούμε να μην υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα δεδομένης της κατοχυρωμένης συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς συμβεβλημένους και πιστοποιημένους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.