- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μπορείς να χάσεις βάρος με τη δίαιτα 16:8;
Μάθε τα πάντα για τη διαλειμματική νηστεία
Κάθε Δευτέρα ξεκινάς δίαιτα. Κι ο λόγος που την ξεκινάς κάθε Δευτέρα και την τερματίζεις κάθε Τρίτη είναι γιατί ξέρεις ότι πρέπει να πεινάσεις και δεν το λες ακριβώς ευχάριστο. Από τη δίαιτα Atkins με τους περιορισμένους υδατάνθρακες, μέχρι τη στρατιωτική με λιγότερες από 1.000 θερμίδες την ημέρα, το νόημα είναι το ίδιο: πρέπει να στερηθείς κάποια πράγματα. Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμα κι όταν το παίρνεις απόφαση και πειθαρχείς, δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που θέλεις, απογοητεύεσαι και τα παρατάς. Αυτό συμβαίνει αρχικά γιατί δεν κάνουν όλες οι δίαιτες για όλους. Όμως ακόμη κι αν κάνεις μια δίαιτα που στο παρελθόν έχει δουλέψει για σένα μπορεί να μην έχεις τα ίδια αποτελέσματα, καθώς οι ανάγκες του οργανισμού σου αλλάζουν με τον καιρό και ο μεταβολισμός μετά από επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις βάρους πέφτει σε λήθαργο. Ας μιλήσουμε τώρα για τη δίαιτα 16:8 που κερδίζει όλο και περισσότερους ακόλουθους.
Η δίαιτα 16:8 είναι ένα είδος διαλειμματικής νηστείας που στηρίζεται στο 16 ώρες νηστεία, 8 ώρες φαγητό. Πριν βιαστείς να απελπιστείς, σκέψου ότι πολλοί άνθρωποι προγραμματίζουν έτσι κι αλλιώς τις ώρες των γευμάτων τους μεταξύ 10 π.μ. και 6 μ.μ. οπότε στην πραγματικότητα κοιμάσαι για το μεγαλύτερο μέρος της νηστείας. Άσε που μάλλον κάνει καλό.
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Nutrition and Healthy Aging» καταγράφει 23 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες οι οποίοι ακολούθησαν τη δίαιτα 16:8 για 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα με εκείνα ενός γκρουπ που έτρωγε κανονικά. Κατά τη διάρκεια της 16ωρης νηστείας, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να καταναλώσουν μόνο νερό, μαύρο τσάι, καφέ ή σόδα διαίτης, αλλά κατά τη διάρκεια των 8 ωρών μπορούσαν να φάνε ό,τι και όσο ήθελαν.
Μετά από 12 εβδομάδες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν τη δίαιτα έχασαν ένα μέτριο αριθμό κιλών και έριξαν την αρτηριακή τους πίεση. Μάλιστα, φαίνεται πως έτρωγαν 350 θερμίδες λιγότερες την ημέρα από το άλλο γκρουπ. «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο περιορισμένος χρόνος 8 ωρών διατροφής οδηγεί σε ήπιο διατροφικό περιορισμό και απώλεια βάρους, χωρίς μέτρημα θερμίδων», σημειώνουν οι ερευνητές.
Μη βιαστείς να πανηγυρίσεις. Μπορεί τα αποτελέσματα να ήταν ελπιδοφόρα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια μικρή έρευνα η οποία επικεντρώθηκε σε υπέρβαρους ασθενείς, επομένως δεν υπάρχει εγγύηση ότι μπορεί να λειτουργήσει στην απώλεια λίγων κιλών.
Φαίνεται ωστόσο ότι οι διαλειμματικές δίαιτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τελευταία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η 5:2, που σου επιτρέπει να τρως κανονικά 5 ημέρες την εβδομάδα και να κόβεις 20% των προσλαμβανόμενων θερμίδων τις άλλες 2 ημέρες. Έρευνες που έγιναν το 2017 από το Διεθνές Ινστιτούτο Παχυσαρκίας έδειξαν ότι η συγκεκριμένη δίαιτα απέφερε καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με τον περιορισμό θερμίδων σε μόνιμη βάση.
Θα χάσεις κιλά με την 16:8;
Θεωρητικά, ναι. Μην ξεχνάς ότι ένα από τα βασικά αίτια που βάζουμε κιλά είναι συχνά το ότι τρώμε υπερβολικά το βράδυ. Με τη διαλειμματική, αυτός ο παράγοντας εξαφανίζεται. Επιπλέον, είναι πιθανό μέσω της νηστείας ο οργανισμός να μπει σε διαδικασία κέτωσης, που σημαίνει ότι το σώμα αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες. Σε κάθε περίπτωση, ίσως είναι δύσκολο να παραμείνεις σε αυτή η δίαιτα – όπως και στις περισσότερες, βασικά. Θα πρέπει να ξεχάσεις το φαγητό σε events, τα νυχτερινά ραντεβού σε εστιατόρια και τα πάρτι φίλων. Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, οι συνθήκες είναι εύκολο να διατηρηθούν, όμως στην πραγματική ζωή τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Η δίαιτα 16:8 μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες πριν καταλήξουμε σε ασφαλή και σίγουρα αποτελέσματα. Ίσως, αντί να γκουγκλάρεις δίαιτες, είναι καλύτερα να επισκεφτείς έναν διατροφολόγο και μαζί να καταλήξετε στη σωστή για σένα διατροφή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.