Health & Fitness

Γονόρροια: Nέο χάπι δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια γυναίκες

Η λοίμωξη μπορεί να γίνει δυνητικά πολύ επικίνδυνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γονόρροια: Nέο χάπι δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια γυναίκες
© Unsplash

Γονόρροια: Nέο χάπι δίνει ελπίδες για εκατομμύρια γυναίκες

Ένα χάπι που αναπτύχθηκε από την GSK βρέθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό στη θεραπεία της γονόρροιας σε κλινική δοκιμή τελευταίου σταδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο The Lancet. Εάν εγκριθεί, θα αποτελέσει την πρώτη νέα κατηγορία αντιβιοτικών για τη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν 82 εκατομμύρια νέα κρούσματα γονόρροιας παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με την GSK. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά της αναφερόμενης γονόρροιας αυξήθηκαν κατά 118% από το 2009 έως το 2021, με περισσότερα από 640.000 κρούσματα να αναφέρονται στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το 2022.

Το χάπι, που ονομάζεται γεποτιδακίνη, εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον Μάρτιο για τη θεραπεία μη επιπλεγμένων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σε γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 12 ετών και άνω - ο πιο κοινός τύπος λοίμωξης στις γυναίκες. Το φάρμακο πωλείται με την ονομασία Blujepa.

Μια νέα θεραπευτική επιλογή είναι σημαντική, λένε οι ειδικοί, επειδή τα βακτήρια που συνήθως προκαλούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα συνήθη αντιβιοτικά, καθιστώντας τη θεραπεία πιο δύσκολη. Η γονόρροια έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε όλα σχεδόν τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της, σύμφωνα με το CDC.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, όπως πρησμένες και επώδυνες αρθρώσεις, φλεγμονή του ήπατος και βλάβη της καρδιάς και του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Η γεποτιδακίνη αποτελεί μέρος μιας νέας κατηγορίας αντιβιοτικών που ονομάζονται τριαζακεναφθυλένια, τα οποία δρουν στοχεύοντας δύο βασικά ένζυμα που χρειάζεται η γονόρροια για να αντιγραφεί και να επιβιώσει.

Σε μια κλινική δοκιμή φάσης 3 σε περισσότερους από 600 ενήλικες και εφήβους, η γεποτιδακίνη αποδείχθηκε ότι θεραπεύει με επιτυχία περίπου το 92% των ασθενών όταν λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως, σε σύγκριση με περίπου 91% σε μια ομάδα ασθενών που έλαβαν μια τυπική θεραπεία.

Η εταιρεία δήλωσε ότι επιδιώκει την έγκριση της γεποτιδακίνης ως εναλλακτική λύση στη θεραπεία πρώτης γραμμής όταν η εν λόγω θεραπεία είναι ακατάλληλη - όπως όταν ο ασθενής δεν ανέχεται την υπάρχουσα θεραπεία ή δεν επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει.

Σε ένα κύριο άρθρο που συνόδευε τη μελέτη, ο Magnus Unemo, διευθυντής του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επιβλέπει τη γονόρροια, δήλωσε ότι το χάπι της GSK είναι «πολλά υποσχόμενο», αλλά πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις για να διατηρηθεί η γονόρροια ως θεραπεύσιμη λοίμωξη θα συνεχιστούν.

Πηγή: NBC News

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.