- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σύγχρονες μορφές σπονδυλοδεσίας: Η λύση σε σοβαρά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης
Άρθρο του Δρ. Ιωάννη Καρνέζη, Διευθυντή Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης Νοσοκομείου «Υγεία»

Με τον όρο σπονδυλοδεσία (spinal fusion) εννοούμε την χειρουργική επέμβαση κατά την οποία επιτυγχάνεται συνένωση δύο ή περισσοτέρων σπονδύλων μεταξύ τους. Ως εξειδικευμένος χειρουργός σπονδυλικής στήλης μπορεί να συστήσω την σπονδυλοδεσία στις περιπτώσεις εκείνες που η ανεξάρτητη κίνηση κάποιων σπονδύλων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και είναι απαραίτητο να περιοριστεί. Έτσι το αποτέλεσμα της επιτυχημένης σπονδυλοδεσίας είναι:
- κατάργηση της κίνησης μεταξύ συγκεκριμένων σπονδύλων
- εξάλειψη του πόνου
- εξάλειψη αστάθειας
- διόρθωση και σταθεροποίηση τυχόν επιδεινούμενης παραμόρφωσης
Η σπονδυλοδεσία έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις που όμως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένες. Είναι η κατάλληλη επέμβαση για περιπτώσεις όπως:
- σοβαρής οσφυαλγίας (πόνου στου μέση) λόγω δισκοπάθειας ή σπονδυλολίσθησης
- ορισμένων καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης
- παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης (όπως σκολίωση ή κύφωση)
- σε κάποιες περιπτώσεις όγκων της σπονδυλικής στήλης (κυρίως μεταστατικών)
- για σταθεροποίηση μετά από αυχενική δισκεκτομή
Η σπονδυλοδεσία γίνεται σε δύο στάδια κατά την χειρουργική επέμβαση. Στο πρώτο στάδιο σταθεροποιούνται οι σπόνδυλοι μεταξύ τους με ειδικά υλικά και στο δεύτερο στάδιο τοποθετούμε οστικό μόσχευμα το οποίο πετυχαίνει την ενοποίηση των σπονδύλων σε ένα «σώμα». Η πιο κλασική μορφή σπονδυλοδεσίας είναι η οπίσθια σπονδυλοδεσία, όπου η τοποθέτηση των υλικών σταθεροποίησης και του μοσχεύματος γίνεται στην οπίσθια επιφάνεια της σπονδυλικής στήλης. Κατά την νεώτερη μέθοδο της «διασωματικής σπονδυλοδεσίας» η σταθεροποίηση των σπονδύλων γίνεται με τοποθέτηση ειδικών «κλωβών» που περιέχουν το μόσχευμα μεταξύ των σωμάτων των σπονδύλων. Σε αρκετές περιπτώσεις συνδυάζουμε τις δύο αυτές μεθόδους. Η «διαδερμική» σπονδυλοδεσία είναι μια νεώτερη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με την οποία επιτυγχάνουμε την ελαχιστοποίηση των χειρουργικών τομών και των τραυματισμών των γύρω ιστών του σώματος.
Η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας είναι η χρήση ρομποτικών μεθόδων σπονδυλοδεσίας. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην επεξεργασία προεγχειρητικών εικόνων και προεγχειρητικό προγραμματισμό όλων των λεπτομερειών της επέμβασης, σε βαθμό που η χειρουργική επέμβαση έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν καν ξεκινήσει! Κατά την διάρκεια της επέμβασης όλα τα βήματα εκτελούνται από το ρομποτικό σύστημα με την επίβλεψη του χειρουργού με απόλυτη ακρίβεια, μηδενίζοντας την πιθανότητα χειρουργικών λαθών.
Ο σημαντικότερος λόγος που μπορεί να προκύψουν προβλήματα μετά από τέτοια επέμβαση είναι να υποβληθεί ο ασθενής σε επέμβαση σπονδυλοδεσίας όταν αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημά του. Όσο εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα όταν γίνεται στις κατάλληλες περιπτώσεις, τόσο αυξάνουν οι κίνδυνοι περαιτέρω προβλημάτων (όπως επιμονή ή και επιδείνωση των συμπτωμάτων πόνου) όταν η σπονδυλοδεσία δεν είναι η σωστή επιλογή για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η ασφάλεια της επέμβασης προκύπτει μόνο από την εξειδίκευση και την εμπειρία του χειρουργού σπονδυλικής στήλης και της χειρουργικής του ομάδας.