Health & Fitness

Το ωμό λαχανικό που κόβει τη λιγούρα και βοηθά στην απώλεια βάρους

Στο Tik Tok οι influencers ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά του - Η επιστήμη συμφωνεί

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για χρόνια ακούγαμε ότι τα ωμά λαχανικά είναι τα καλύτερα σνακ, αλλά κάποιοι επιμένουν για ένα συγκεκριμένο - Τι λένε ειδικοί και χρήστες του TikTok
Τις αρετές του ωμού σπανακιού στη διατροφή υπογραμμίζουν ειδικοί και influencers © Unsplash+/Patrycja Jadach

Για χρόνια ακούγαμε ότι τα ωμά λαχανικά είναι τα καλύτερα σνακ, αλλά κάποιοι επιμένουν για ένα συγκεκριμένο - Τι λένε ειδικοί και χρήστες του TikTok

Μπορεί ένα στόμα γεμάτο λαχανικά όπως το ωμό σπανάκι το πρωί να βοηθήσει στον περιορισμό του τσιμπολογήματος μέσα στην ημέρα;

Ορισμένοι χρήστες του TikTok υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση λαχανικών και πιο συγκεκριμένα σπανακιού νωρίς το πρωί μπορεί να «επαναπρογραμματίσει» τους γευστικούς μας κάλυκες, μειώνοντας την επιθυμία για αλμυρά και γλυκά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι λέει η επιστήμη

Το σπανάκι έχει τεράστια οφέλη για την υγεία και μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της πείνας, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η κατανάλωσή του με τον τρόπο του Ποπάυ έχει κάποια ιδιαίτερη επίδραση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Ναι, φάτε περισσότερο σπανάκι. Αλλά δεν χρειάζεται να το καταπίνετε γρήγορα ή να το τρώτε όλο μαζί. Απλώς εντάξτε το πιο συχνά στη διατροφή σας», λέει η Τζούλια Ζουμπάνο, διαιτολόγος στο Cleveland Clinic’s Center for Human Nutrition.

Για χρόνια ακούγαμε ότι τα ωμά λαχανικά είναι τα καλύτερα σνακ, αλλά κάποιοι επιμένουν για ένα συγκεκριμένο - Τι λένε ειδικοί και χρήστες του TikTok
Το σπανάκι έχει τεράστια οφέλη για την υγεία και μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της πείνας © Unsplash+/Gustopo Galang

Το σπανάκι είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού και να μειώσουν τις λιγούρες μεταξύ των γευμάτων, εξηγεί η Ντάνα Έλις Χάνες, κλινική διαιτολόγος στο UCLA Health.

Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι η σειρά με την οποία τρώμε τις τροφές μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση λαχανικών και πρωτεϊνών πριν από τους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου, οι οποίες πυροδοτούν λιγούρες, κυρίως για γλυκά και υδατάνθρακες. Μια πρόσφατη ανασκόπηση 11 μελετών έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν υδατάνθρακες στο τέλος του γεύματος είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

@jordynn.nicholson

Fun fact: the first thing that your taste buds taste, and you digest will set the tone for your cravings and your energy levels throughout the day. I had to stop eating leftover cake and cookies that were left out on the countertop.🫣 I do a big handful of spinach or mixed greens with no dressing or anything and I take it like a vitamin. Would you do this?? #spinach #healthyliving #fitnessmotivation

♬ the bakery - Ophelia Wilde

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον τρόπο που τρώγεται το σπανάκι, δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τους γευστικούς κάλυκες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση σπανακιού

Αν και το να τρώμε περισσότερο σπανάκι είναι ωφέλιμο, η υπερβολική κατανάλωση ενδέχεται να κρύβει κάποιους κινδύνους, αν και αυτοί είναι σπάνιοι.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η συνιστώμενη μερίδα είναι 2 φλιτζάνια ωμού σπανακιού ή 1 φλιτζάνι μαγειρεμένου.

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα. Επίσης, περιέχει οξαλικά, τα οποία δεσμεύουν μέταλλα όπως το ασβέστιο και μπορεί να επιδεινώσουν την εμφάνιση νεφρολιθίασης (πέτρες στα νεφρά) σε άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτήν την κατάσταση, σύμφωνα με τη Θερέσα Τζεντίλε, εκπρόσωπο της Academy of Nutrition and Dietetics.

Η μαγειρική επεξεργασία του σπανακιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των οξαλικών, σύμφωνα με μελέτες.

Ωμό ή μαγειρεμένο; Ποια επιλογή είναι πιο θρεπτική;

Όπως εξηγεί η Τζεντίλε, το ωμό σπανάκι περιέχει περισσότερη λουτεΐνη και βιταμίνη C, αλλά το μαγειρεμένο σπανάκι ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως:

  • Βιταμίνη Α
  • Β-καροτένιο
  • Θειαμίνη
  • Ριβοφλαβίνη
  • Μαγνήσιο
  • Ασβέστιο

Πάντως, η θρεπτική αξία του σπανακιού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποιότητα του εδάφους, ο χρόνος αποθήκευσης και η μέθοδος μαγειρέματος.

Τι να κάνετε αν δεν σας αρέσει το σπανάκι

Αν δεν σας αρέσει η γεύση του σπανακιού, δεν υπάρχει λόγος να το καταναλώνετε με το ζόρι, λένε οι ειδικοί.

Μια πιο ήπια και γλυκιά εναλλακτική είναι το baby σπανάκι.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα θρεπτικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως:

  • Λάχανο (kale)
  • Ρόκα
  • Σέσκουλα
  • Μουστάρδα (mustard greens)
  • Μαρούλι romaine
  • Λαχανίδες (collard greens)
  • Αντίδια (escarole)
  • Νεροκάρδαμο (watercress)

Επίσης, το να προσθέσετε σπανάκι ή άλλα φυλλώδη λαχανικά στο πρωινό σας (π.χ. σε ένα smoothie) μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των ημερήσιων διατροφικών αναγκών σε λαχανικά.

Ωστόσο, μία μόνο μπουκιά σπανάκι δεν επαρκεί για να καλύψει τις συστάσεις των 2 έως 4 φλιτζανιών λαχανικών την ημέρα. Οι ειδικοί προτείνουν να προσθέτετε πολύχρωμες πιπεριές ή σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών για μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Συμπέρασμα

Το σπανάκι αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των ημερήσιων διατροφικών στόχων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι είναι πιο ωφέλιμο να το τρώμε ωμό, σε μία μόνο μπουκιά, και με άδειο στομάχι το πρωί.

(Πηγή: Washington Post)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο - Θανάσης Δρίτσας
Podcast Ιατρική και Ανθρώπινο Πρόσωπο | Συναντήσεις Ιατρικής και Τέχνης με τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη - Μέρος Α

Μια συζήτηση με τον συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή με αφορμή το βιβλίο «Έρως και Ασθένεια» στο οποίο έχει συνεισφέρει σημαντικά

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.