Κατάθλιψη: Επιστήμονες εντόπισαν εκατοντάδες γενετικούς παράγοντες κινδύνου
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Επιστήμονες βρήκαν εκατοντάδες γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη - Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το King's College του Λονδίνου
Μια παγκόσμια μελέτη εντόπισε 300 άγνωστους προηγουμένως γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη, επειδή συμπεριέλαβε ένα πολύ ευρύτερο δείγμα πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 3,8% του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη ανά πάσα στιγμή, επηρεάζοντας περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ενώ μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των δυσμενών γεγονότων της ζωής, της σωματικής κακής υγείας και του άγχους, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αυτή έχει και γενετική συνιστώσα.
Ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης και οι γενετικοί παράγοντες
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το King's College του Λονδίνου, μελέτησε ανώνυμα γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες, με έναν στους τέσσερις να προέρχεται από μη ευρωπαϊκές καταβολές.
Προηγούμενες έρευνες για τη γενετική της κατάθλιψης αφορούσαν κυρίως λευκούς, πλουσιότερους πληθυσμούς, παραμελώντας το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Συμπεριλαμβάνοντας όμως ένα πιο ποικιλόμορφο δείγμα, οι συγγραφείς μπόρεσαν να εντοπίσουν νέους παράγοντες κινδύνου.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, βρήκε 700 παραλλαγές στον γενετικό κώδικα των ατόμων που συνδέονται με την ανάπτυξη της κατάθλιψης, από τις οποίες σχεδόν οι μισές δεν είχαν συσχετιστεί ποτέ στο παρελθόν με την πάθηση.
Αυτές οι μικρές αλλαγές στο DNA συνδέθηκαν με νευρώνες σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που ελέγχουν το συναίσθημα.
Ελπίδες ανάπτυξης διαφορετικών θεραπευτικών επιλογών
Συνολικά, 100 από τις προηγουμένως άγνωστες γενετικές διαφορές εντοπίστηκαν συγκεκριμένα επειδή στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν άτομα αφρικανικής, ανατολικοασιατικής, ισπανόφωνης και νοτιοασιατικής καταγωγής.
Ενώ κάθε γενετικός παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη είναι πολύ μικρός, ο σωρευτικός αντίκτυπος για τα άτομα με πολλαπλές παραλλαγές του DNA, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, διαπίστωσε η μελέτη.
Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο κατάθλιψης, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, και να αναπτύξουν πιο διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές, συμβάλλοντας στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.
Η μελέτη υπολόγισε ότι 308 γονίδια σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 1.600 φάρμακα για να δουν αν είχαν αντίκτυπο σε αυτά τα γονίδια.
Εκτός από τα αντικαταθλιπτικά, η μελέτη εντόπισε ότι η πρεγκαμπαλίνη, που χρησιμοποιείται για τον χρόνιο πόνο, και η μοδαφινίλη, που χρησιμοποιείται για τη ναρκοληψία, είχαν επίσης επίδραση σε αυτά τα γονίδια και επομένως θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της κατάθλιψης.
Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες και κλινικές δοκιμές για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών των φαρμάκων σε ασθενείς με κατάθλιψη, δήλωσαν οι συγγραφείς.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.