Health & Fitness

Αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας, όταν αργούμε να πάμε στο WC

Η λειτουργία της ούρησης πρέπει να έχει προτεραιότητα, αλλιώς κινδυνεύουμε από μία σειρά δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία μας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί δεν πρέπει να κρατάμε τα ούρα μας;
© Unsplash

Το σώμα μας καταλαβαίνει συγκεκριμένα πράγματα, όταν καθυστερούμε να πάμε τουαλέτα, κι αυτό μας βάζει σε κίνδυνο

Συμβαίνει καθημερινά σε όλους μας: θέλουμε να ουρήσουμε, όμως, αναβάλλουμε, κάποτε και αγνοούμε αυτό ναπου μας λέει το σώμα μας. Οδηγούμε, ταξιδεύουμε με λεωφορείο και καθόμαστε σε δύσκολη θέση στο αεροπλάνο εν ώρα πτήσης, κάνουμε μία κατεπείγουσα δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για τουαλέτα, οπότε το καθυστερούμε. Και το καθυστερούμε. Μέχρι που πια είναι αδύνατο να κρατηθούμε.

Όμως, το σώμα μας, κάθε φορά που αργούμε να ικανοποιήσουμε αμέσως την ανάγκη της ούρησης, μεταφράζει διαφορετικά αυτή την καθυστέρηση, κάποτε θέτοντας ακόμα και σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία μας.

Πριν δούμε, όμως, τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν δεν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, ενώ πρέπει, ας δούμε τι μας κάνει να θέλουμε απεγνωσμένα να ουρήσουμε

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Dr. Jason Kim, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή Renaissance του Πανεπιστημίου Stony Brook στο Long Island της Νέας Υόρκης, μίλησε για τη διαδικασία και γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε τα σήματα του σώματός μας για να πάμε στην τουαλέτα.

«Υπάρχει ένα πολύπλοκο νευρολογικό σύστημα που ελέγχει την ούρηση. Τα νεφρά σας παράγουν ούρα και στη συνέχεια διοχετεύονται μέσω δύο σωλήνων που ονομάζονται ουρητήρες στην ουροδόχο κύστη. Θα έλεγα ότι η φυσιολογική χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης είναι περίπου 400 έως 600 (κυβικά εκατοστά). Όταν η ουροδόχος κύστη είναι περίπου μισογεμάτη, οι νευρικοί υποδοχείς λένε στον εγκέφαλό μας ότι ήρθε η ώρα να αδειάσει», εξηγεί ο καθηγητής.

Ναι, αλλά γιατί δεν πάμε τουαλέτα, αμέσως, μόλις δοθεί αυτό το σήμα από τον εγκέφαλό μας;

Παρόλο που ο εγκέφαλός έστειλε το σήμα, ο ίδιος ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται δίνοντας στην ουροδόχο κύστη μας την εντολή να «κρατηθεί» μέχρι μια «κοινωνικά αποδεκτή» στιγμή για ούρηση, εξηγεί ο Kim.

Και φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που το μάθαμε ως μέλη του πολιτισμένου κόσμου. Τα ούρα μας τα κρατάμε για μία... άλλη στιγμή από την εποχή των πρώτων ανθρώπων στη γη.

Ο Dr. David Shusterman, πιστοποιημένος ουρολόγος στο NY Urology στη Νέα Υόρκη, εξήγησε: «Φτιαχτήκαμε με αυτόν τον τρόπο επειδή αν κατουρούσαμε απλώς καθώς περπατούσαμε, ας πούμε, στο δρόμο, τα αρπακτικά μας θα μας μύριζαν. Τα ούρα μας περιέχουν συμπυκνωμένες τοξίνες μέσα τους, γι' αυτό και το σώμα σας προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτές - και έτσι αυτό που καταλήγει να συμβαίνει είναι ότι θέλετε να κρατήσετε τις τοξίνες μέσα σας, επειδή έχουν μια μυρωδιά, και θέλετε να είστε σε θέση να αποβάλλετε τις τοξίνες σε μια στιγμή που είστε πιο προστατευμένοι».

Ναι, αλλά ποιοι είναι οι κίνδυνοι της συγκράτησης των ούρων;

Πάντα θα υπάρχει μια κατάσταση όπου δεν μπορείτε να τρέξετε να πάτε στην τουαλέτα, αλλά η συνήθεια να κρατάτε τα ούρα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Αυξημένος κίνδυνος ουρολοίμωξης

Ένα πιθανό πρόβλημα είναι ο αυξημένος κίνδυνος εισόδου βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ουρολοίμωξης (UTI).

Όταν ουρούμε, ξεφορτωνόμαστε τα εισβάλλοντα βακτήρια, αλλά ο Dr. Jamin Brahmbhatt, ουρολόγος στο Orlando Health, εξήγησε ότι το να κρατάτε τα ούρα σας μπορεί να «δημιουργήσει ένα έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια».

Αν δεν αντιμετωπιστεί, μια ουρολοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των νεφρών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης της κυκλοφορίας του αίματος ή σήψης.

Αποδυναμωμένοι μύες της ουροδόχου κύστης

Ενώ το να κρατάτε τα ούρα σας μπορεί να φαίνεται σαν να γυμνάζετε τους μύες της ουροδόχου κύστης, οι γιατροί εξήγησαν ότι στην πραγματικότητα μπορεί να καταπονήσει και επομένως να αποδυναμώσει τους μύες, καθιστώντας δυσκολότερο να αδειάσετε εντελώς την κύστη σας, όταν τελικά ουρήσετε.

«Όταν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να μπείτε σε έναν φαύλο κύκλο - περισσότερα ούρα που περισσεύουν σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις», δήλωσε ο Brahmbhatt.

Ούρηση χωρίς καμία προειδοποίηση

Αν συνηθίσετε να αγνοείτε τα σήματα του σώματός σας, μπορεί να αρχίσουν να γίνονται λιγότερο αισθητά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε κατακτήσει το σώμα σας- απλώς αυξάνει τους κινδύνους που έχουμε ήδη θίξει. Καθώς και έναν ακόμα κίνδυνο: το να βρεθείτε να ουρείτε, χωρίς καν να το καταλάβετε. Και όχι μέσα στην τουαλέτα.

Βλάβη στα νεφρά

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, η συγκράτηση των ούρων μπορεί να προκαλέσει την ανάσχεση των ούρων στα νεφρά, προκαλώντας λοιμώξεις ή πιθανή βλάβη στα όργανα. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υδρονέφρωση, μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά διογκώνονται και τεντώνονται, καθώς και σε κοιλιακό πόνο, κράμπες ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη.

Για να αποφύγετε οποιονδήποτε από αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, οι ειδικοί συνιστούν να ακούτε το σώμα σας και όταν σας... στέλνει στην τουαλέτα, να πηγαίνετε – αν  και σημειώνουν ότι ο μέσος υγιής άνθρωπος μπορεί να κρατήσει τα ούρα του για μερικές ώρες, μερικές φορές την εβδομάδα, συνήθως χωρίς να πάθει τίποτα.

Ο Brahmbhatt κατέληξε στο συμπέρασμα: «Είναι προτιμότερο να πηγαίνετε όταν το σώμα σας το χρειάζεται, παρά να το κρατάτε μέσα σας. Έχετε μαζί σας μερικά απολυμαντικά μαντηλάκια ή ένα φορητό κάλυμμα καθίσματος, αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα. Η ουροδόχος κύστη και ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευχαριστούν!».

Με πληροφορίες από CNN.com

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.