ΙΤΕ: Καινοτόμα βιοεντομοκτόνα για την καταπολέμηση της ελονοσίας
Προκαλεί έως και 500.000 θανάτους ετησίως
Ερευνητικό πρόγραμμα του ΙΤΕ για την ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων ενάντια στην ελονοσία
Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ θα λάβει σημαντική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για την εκπόνηση έρευνας με στόχο την ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων, για τον έλεγχο των κουνουπιών της ελονοσίας που προκαλεί 400-500 χιλ. θανάτους ετησίως.
Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (IMBB-ΙΤΕ) ανακοίνωσε την έναρξη ενός τριετούς ερευνητικού προγράμματος που θα υλοποιηθεί στο Ινστιτούτο, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων εντομοκτόνων για τον έλεγχο των κουνουπιών που μεταφέρουν ελονοσία και θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα του κ. Ιωάννη Βόντα, Διευθυντή του IMBB και Καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ελονοσία είναι μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με τεράστια επιβάρυνση για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία σε ορισμένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου, με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες θανατηφόρες περιπτώσεις ετησίως, κυρίως παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Σήμερα η πρόληψη της νόσου βασίζεται κυρίως στη χρήση εντομοκτόνων. Ωστόσο, η αντοχή στα εντομοκτόνα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής για τη δημόσια υγεία, με ορισμένους πληθυσμούς κουνουπιών να εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε όλες τις κατηγορίες εντομοκτόνων. Ως εκ τούτου, η ανακάλυψη νέων καινοτόμων βιοεντομοκτόνων και βιοτεχνολογικών λύσεων αντιμετώπισης των κουνουπιών είναι μεγάλης προτεραιότητας για τον έλεγχο αυτής της θανατηφόρας ασθένειας.
Το έργο που θα ξεκινήσει στο IMBB-ΙΤΕ, και θα εκπονηθεί σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των πιθανών γονιδίων που μπορούν να αποτελέσουν μοριακούς στόχους για τον έλεγχο των κουνουπιών. Θα εφαρμοστεί μια ολιστική προσέγγιση βιοτεχνολογίας, αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία του εργαστηρίου και τις τεχνολογίες αιχμής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, με έμφαση στην ανακάλυψη βιολογικής προέλευσης βιοεντομοκτόνων, πιο αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά χημικά εντομοκτόνα.
Το αποτέλεσμα θα διευρύνει το φάσμα των διαθέσιμων στρατηγικών και πρακτικών για τον έλεγχο της ελονοσίας και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα ζωής σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι ανεξέλεγκτη. Η έρευνα θα συμβάλει στην καταπολέμηση των κουνουπιών και στην πρόληψη εντομομεταδιδόμενων ασθενειών πέραν της ελονοσίας, και σε άλλες περιοχές που απειλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
«Αυτή η σημαντική ερευνητική επιχορήγηση θα αξιοποιήσει, και περαιτέρω ενισχύσει, την τεχνογνωσία μας στον χώρο της Πράσινης Βιοτεχνολογίας και των μοριακών προσεγγίσεων για θέματα Δημόσιας Υγείας, και θα επιτρέψει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών», δήλωσε ο Διευθυντής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Βόντας.
«Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για το ΙΤΕ και την Ελλάδα η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας με έναν από τους σημαντικότερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, σε ένα έργο με τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία», πρόσθεσε ο Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φέρεται να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης NAION
Προκαλεί έως και 500.000 θανάτους ετησίως
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση
Νέα εφαρμογή στο smartphone για κινητά
Χρήσιμες συμβουλές για άτομα άνω των 50 ετών
Η προειδοποίηση των γιατρών
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.