Health & Fitness

Kαρκίνος Παχέος Εντέρου: Βρέθηκε στενή σύνδεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Kαρκίνος Παχέος Εντέρου: Βρέθηκε στενή σύνδεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα λιπαρά μόρια που προκαλούν φλεγμονή και συνήθως περιέχονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα εμφανίζονται σε αυξημένα επίπεδα σε όγκους του παχέος εντέρου, διαπίστωσαν επιστήμονες, υποδεικνύοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ της διατροφής και ενός κοινού καρκίνου.

Η έρευνα παρέχει έναν πιθανό βιολογικό μηχανισμό προς υποστήριξη προηγούμενων εργασιών που υποδηλώνουν ότι η υψηλή κατανάλωση των λεγόμενων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένους κινδύνους καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut την Τρίτη έρχεται να προστεθεί σε έρευνες που υποδηλώνουν συνδέσεις μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και μιας σειράς προβλημάτων υγείας.

«Ο καρκίνος είναι σαν μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται», δήλωσε ο Timothy Yeatman, καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

«Εάν το σώμα σας ζει με ... . υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, η ικανότητά του να επουλώσει αυτή την πληγή μειώνεται λόγω της φλεγμονής και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος που τελικά επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί».

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ίχνη μικρών μορίων γνωστών ως λιπίδια σε 162 δείγματα που ελήφθησαν από καρκινοπαθείς στο Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα. Οι όγκοι καταψύχθηκαν μέσα σε μισή ώρα από την αφαίρεσή τους και ελήφθησαν για ανάλυση.

Τα δείγματα περιείχαν υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους υγιείς ιστούς που γειτνιάζουν με τους όγκους λιπιδίων που προκαλούν φλεγμονή και είναι κοινά σε τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας. Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης UPF στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο σήμαινε ότι ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι τα λιπίδια που παρατηρήθηκαν στη μελέτη προέρχονταν από τη διατροφή, δήλωσε ο Yeatman.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επιπλέον στους όγκους έλλειψη των τύπων λιπιδίων που θα βοηθούσαν στη μείωση της φλεγμονής, όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια και τα καρύδια.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό και να επηρεάσει δραστικά το μικροπεριβάλλον του όγκου, κάτι που είναι σπουδαίο αν αξιοποιηθεί σωστά για την υγεία και την ευεξία», δήλωσε ο Yeatman. «Αλλά όχι αν καταστέλλεται από φλεγμονώδη λιπίδια από επεξεργασμένα τρόφιμα».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με 1,9 εκατ. νέες περιπτώσεις και 900.000 θανάτους το 2022 στις 185 χώρες που καλύπτονται από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των ατόμων κάτω των 55 ετών αυξάνονται κατά 1% έως 2% ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η μελέτη Gut επισήμανε περαιτέρω τη σημασία της εξισορρόπησης της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων με είδη όπως τα λιπαρά ψάρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, πρόσθεσε ειδικός, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Η διατροφή ακριβείας για την τόνωση της επίλυσης της φλεγμονής είναι μια συναρπαστική νέα προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: FT