- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Kαρκίνος του πνεύμονα: Θα μπορούσε να ανιχνευθεί χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων - Το πρωτοποριακό τεστ ούρων
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Ο καρκίνος του πνεύμονα θα μπορούσε να ανιχνευθεί χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων - Το πρωτοποριακό τεστ ούρων που αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Επιστήμονες δημιούργησαν ένα παγκοσμίως πρώτο τεστ ούρων που θα μπορούσε να υποδεικνύει τα πρώτα πιθανά σημάδια καρκίνου του πνεύμονα.
Πολλές περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερα στάδια, πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένεια μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Όμως οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν θεραπείες νωρίτερα, δίνοντάς τους περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τη νόσο.
Καρκίνος του πνεύμονα: Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Το πρωτοποριακό τεστ αναζητά τις λεγόμενες πρωτεΐνες των κυττάρων «ζόμπι» που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ένας ασθενής έχει καρκίνο του πνεύμονα στα πρώτα στάδια. Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια και οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεκινήσει σύντομα σε ανθρώπους.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Early Cancer εξέτασαν τις πρωτεΐνες που εκκρίνουν τα γερασμένα κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά αναφέρονται συχνά ως «κύτταρα ζόμπι» επειδή είναι ζωντανά στο σώμα αλλά δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν.
Τα κύτταρα αυτά προκαλούν βλάβες στους ιστούς, επαναπρογραμματίζοντας το άμεσο περιβάλλον τους, ώστε να βοηθήσουν στην προώθηση της εμφάνισης καρκινικών κυττάρων.
Τώρα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν ενέσιμο αισθητήρα που αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες των κυττάρων-ζόμπι και απελευθερώνει μια εύκολα ανιχνεύσιμη ένωση στα ούρα, η οποία σηματοδοτεί την παρουσία τους.
Ο καθηγητής Ljiljana Fruk δήλωσε: «Η έρευνα για τα ζόμπι είναι πολύ σημαντική: «Γνωρίζουμε ότι πριν από την εμφάνιση του καρκίνου υπάρχουν αλλαγές στους προσβεβλημένους ιστούς. Μία από τις αλλαγές είναι η συσσώρευση κατεστραμμένων κυττάρων που δεν είναι αρκετά κατεστραμμένα ώστε να αφαιρεθούν, αλλά αρκετά ώστε να απελευθερώσουν σήματα που επαναπρογραμματίζουν τον ιστό και τον καθιστούν ιδανικό για την ανάπτυξη καρκίνου.
Το τεστ ούρων φθηνότερη εναλλακτική λύση στις ακριβές σαρώσεις
«Εντοπίσαμε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από αυτά τα κύτταρα στον πνευμονικό ιστό και σχεδιάσαμε έναν ανιχνευτή που κόβεται σε δύο κομμάτια παρουσία του. Ο ανιχνευτής αποτελείται από δύο μέρη και το μικρότερο απελευθερώνεται στα ούρα μέσω των νεφρών.
«Μόλις βρεθεί στα ούρα, αυτό το μέρος του ανιχνευτή είναι πολύ μικρό για να ανιχνευθεί, αλλά μπορεί να γίνει ορατό προσθέτοντας λίγο διάλυμα αργύρου - την ίδια ένωση αργύρου που χρησιμοποιήθηκε στη φωτογραφία στις πρώτες μέρες των αναλογικών φωτογραφιών.
«Με την παρακολούθηση του χρώματος των ούρων μετά την έγχυση του ανιχνευτή μπορούμε να πούμε αν υπάρχουν κύτταρα στους πνεύμονες που θα υποδείκνυαν τα πρώτα σημάδια παθολογικών αλλαγών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο».
Και πρόσθεσε: «Τελικά, θέλαμε να αναπτύξουμε ένα τεστ ούρων που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τα σημάδια των πρώιμων σταδίων του καρκίνου - ενδεχομένως μήνες ή και χρόνια πριν εμφανιστούν αισθητά συμπτώματα».
Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK, δήλωσαν ότι επιθυμούσαν να βρουν ένα τεστ που θα αποτελούσε φθηνότερη εναλλακτική λύση στις ακριβές σαρώσεις.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης στα άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα φτωχά.
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.