- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Χοληστερόλη και παιδί: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Υπερχοληστερολαιμία: Η Αναστασία Γαρούφη, διευθύντρια Τμήματος Διαταραχών Λιπιδίων Ευρωκλινικής Παίδων και καθηγήτρια μιλά για την αυξημένη χοληστερόλη στα παιδιά
Υπερχοληστερολαιμία (ή δυσλιπιδαιμία)
Η αυξημένη χοληστερόλη αίματος μπορεί να είναι κληρονομική (οικογενής) ή να οφείλεται σε άλλες καταστάσεις π.χ. ανθυγιεινή διατροφή, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, υποθυρεοειδισμό κ.ά. Στα παιδιά, η συχνότερη κληρονομική μορφή είναι η ετερόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία (HeFH). Όταν ο ένας γονέας έχει HeFH, η πιθανότητα να την κληρονομήσει το παιδί είναι 50%. Επιπλέον, η επιδημική έξαρση που έχει λάβει η παχυσαρκία έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα LDL-«κακή»-χολ και τριγλυκεριδίων και μειωμένα HDL-«καλή»-χολ.
Συνέπειες της υπερχοληστερολαιμίας
Στα παιδιά με πολύ υψηλή χοληστερόλη, οι βλάβες στα αγγεία (αθηροσκλήρωση) μπορεί να αρχίσουν να δημιουργούνται από πολύ μικρή ηλικία. Με την πάροδο των χρόνων, αν δεν αντιμετωπιστεί, οι βλάβες επιδεινώνονται, οδηγούν σε στένωση και απόφραξη αγγείων και τελικά στην εκδήλωση κάποιου καρδιαγγειακού επεισοδίου στη νεαρή ενήλικη ή μέση ηλικία.
Έλεγχος για υπερχοληστερολαιμία
Μέτρηση της χοληστερόλης συστήνεται στα παιδιά με: α) γονέα με χοληστερόλη ≥240 mg/dl, β) 1ου ή 2ου βαθμού συγγενή με πρώιμη έναρξη καρδιαγγειακής νόσου, γ) κάποιον προσωπικό παράγοντα κινδύνου π.χ. παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη, που μπορεί να συνοδεύεται από δυσλιπιδαιμία ή αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή τους.
Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο έλεγχος συστήνεται να γίνεται στην ηλικία 4–7 ετών και στην 3η μόλις διαπιστωθεί το πρόβλημα, μετά την ηλικία των 2 ετών. Γενικά, μέχρι τα 2 έτη ζωής δεν συστήνεται έλεγχος, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται καμία είδους διατροφική ή άλλη παρέμβαση. Μόνο στην περίπτωση που και οι δύο γονείς έχουν κληρονομική υπερχοληστερολαιμία, ο έλεγχος γίνεται στα 2 έτη, λόγω της μικρής πιθανότητας (1:160.000) το παιδί να έχει κληρονομήσει τη διαταραχή και από τους δύο γονείς (ομόζυγη νόσος, HoFH).
Σε παιδιά άνω των 5 ετών με κληρονομική υπερχοληστερολαιμία ή οικογενειακό ιστορικό πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου ή θρομβοφιλίας, ελέγχεται και η λιποπρωτεϊνη (a) = Lp(a)
Αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας
Ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής, διατήρησης φυσιολογικού βάρους και σωματικής άσκησης αποτελεί, παγκοσμίως, ομόφωνα, τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για τη μείωση της «κακής»-χολ και των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της «καλής»-χολ, ανεξάρτητα από την αιτία. Πολύ σημαντική είναι επίσης η αποφυγή συνηθειών που βλάπτουν την καρδιά π.χ. έκθεση σε καπνό (ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα), κατανάλωση αλκοόλ, μεγάλος χρόνος έκθεσης σε οθόνες και μικρός χρόνος ύπνου.
Στα παιδιά με κληρονομική ή άλλη σοβαρή υπερχοληστερολαιμία, μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα όπως δίαιτα από διαιτολόγο, υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες (παιδιά >5 ετών) και σε κάποιες περιπτώσεις φαρμακευτική αγωγή. Για τη χορήγηση φαρμάκου λαμβάνονται υπόψη τα επίπεδα της LDL-χολ, το οικογενειακό ιστορικό πρώιμης έναρξης καρδιαγγειακής νόσου και η παρουσία προσωπικών παραγόντων κινδύνου π.χ. διαβήτη, νεφροπάθειας κ.ά.
Στα παιδιά που έχουν κληρονομήσει τη διαταραχή και από τους δύο γονείς (HoFH), η θεραπεία αρχίζει αμέσως μόλις γίνει η διάγνωση.
Γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας είναι σημαντικές;
Η επίτευξη «επιθυμητών» επιπέδων λιπιδίων και η αντιμετώπιση άλλων καταστάσεων όπως της παχυσαρκίας, νωρίς στη ζωή και πριν από την εφηβεία, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόληψη της εγκατάστασης, την αναστολή της εξέλιξης, ακόμη και την υποστροφή των ήδη δημιουργημένων αθηροσκληρωτικών βλαβών. Αυτό συνεπάγεται την πρόληψη της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στην ενήλικη ζωή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.