Η νέα καμπάνια της Gilead Sciences για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Gilead Sciences Ελλάδας | Η νέα καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, αποδομώντας τις κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα
Η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρονιά στη θεραπευτική αντιμετώπιση της λοίμωξης HIV έχει μετατρέψει μια θανατηφόρο ασθένεια σε μια χρόνια και ελεγχόμενη νόσο. Οι επιτυχημένες θεραπείες κατά της λοίμωξης, που διανύει την 5η δεκαετία από την εμφάνισή της, έχουν επιτρέψει στους ασθενείς να ζουν και να γερνάνε απολαμβάνοντας μια καλή ποιότητα ζωής. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 2023 σημειώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός νέων περιστατικών από το 1980, που γνωρίσαμε τη λοίμωξη. Επίσης από τα περίπου 40 εκατομμύρια άτομα που καταγράφηκαν παγκοσμίως με HIV το 77% (περίπου 31 εκατομμύρια) λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία.
Ωστόσο παρ’ όλες τις εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί για την αντιμετώπιση της νόσου και παρ’ ότι οι επιστήμονες και οι ενώσεις ασθενών ενημερώνουν για την ασφάλεια και τη χρονιότητα της νόσου –οι ασθενείς μπορούν και ζουν μια φυσιολογική ζωή– μεγάλο μέρος της κοινωνίας ακόμη αγνοεί τους τρόπους μετάδοσης, θεωρεί επικίνδυνη τη νόσο για την ανθρώπινη ζωή και τους ασθενείς με HIV κίνδυνο για την κοινωνία.
Απενοχοποίηση και αποστιγμάτιση | Undetectable = Untransmittable
Υψηλά ποσοστά στίγματος, άγνοιας, βίας και διακρίσεων σημειώνονται ακόμα στις μέρες μας, 50 χρόνια μετά την εμφάνιση της λοίμωξης, και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Ενώ η επιστήμη προχωρά, το κοινωνικό στίγμα παραμένει προσκολλημένο σε στερεότυπα και παρωχημένες αντιλήψεις. Παρά την πρόοδο στη θεραπεία και τη μετατροπή της HIV λοίμωξης σε μια διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση, η κοινωνία εξακολουθεί να στιγματίζει τα άτομα που ζουν με τον ιό.
Οι προκαταλήψεις επιμένουν και οι «υγιείς» συνεχίζουν να σημαδεύουν με το δάχτυλο τους ανθρώπους που ζουν με αυτόν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή πραγματικότητα: ότι τα άτομα με HIV, χάρη στην επιστημονική πρόοδο και τις θεραπευτικές εξελίξεις, μπορούν να λάβουν αποτελεσματική θεραπεία και να ζήσουν μια μακρά και φυσιολογική ζωή. Λαμβάνοντας τη θεραπεία τους με συνέπεια, μπορούν να διατηρούν κατεσταλμένο τον ιό στο αίμα (μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, Undetectable) και έτσι να μη μεταδίδουν τον ιό στους σεξουαλικούς τους συντρόφους (μη μεταδοτικός Untransmittable), διαμορφώνοντας την εξίσωση U=U. Το μη ανιχνεύσιμο, λοιπόν, ισούται με μη μεταδοτικό και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός.
Η καμπάνια για το στίγμα από την Gilead Sciences
Με το μήνυμα «Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία», η Gilead Sciences Ελλάδας παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, αποδομώντας κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα και αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα σωστής ενημέρωσης του κοινού για τον ιό HIV.
Η καμπάνια της εταιρείας δεν επικεντρώνεται σε όσους χρειάζονται θεραπεία για τον HIV, αλλά στρέφει το βλέμμα προς αυτούς που συνεχίζουν να στιγματίζουν και να απομονώνουν τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό. Το κεντρικό μήνυμα απευθύνεται σε εκείνους «που δείχνουν με το δάχτυλο», θέλοντας να τονίσει ότι το στίγμα και οι διακρίσεις είναι το πραγματικό εμπόδιο στη μάχη κατά του HIV – όχι ο ίδιος ο ιός. Όσοι επιμένουν να στιγματίζουν άλλους ανθρώπους, μένουν χωρίς «θεραπεία», την ίδια στιγμή που ο ιός αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικά.
Οι πρωτοβουλίες της Gilead δεν περιορίζονται στο να «κάνουν θόρυβο»· στοχεύουν στο να προκαλέσουν την κοινωνία να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια. Με αυτή την καμπάνια, η Gilead επιλέγει να «δείξει» την αλήθεια σε όσους επιμένουν να δείχνουν με το δάχτυλο.
Με τη φετινή καμπάνια, η εταιρεία στοχεύει να υπενθυμίσει στο κοινό ότι η HIV λοίμωξη είναι μια διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση.
Με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας, ο Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας, Κύπρου και των European Distributor Markets σημείωσε: «Στην Gilead, το στίγμα γύρω από τον HIV είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Και γι’ αυτό το αντιμετωπίζουμε με ευθύτητα. Η φετινή μας καμπάνια φέρνει την κοινωνία αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό, λέγοντας τη σκληρή αλήθεια που έπρεπε να αναδειχθεί: Το πρόβλημα δεν είναι ο HIV, αλλά η κοινωνική προκατάληψη.
»Ενώ η πρόοδος της ιατρικής έχει μετατρέψει τον HIV σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση, το στίγμα παραμένει, αγκυλωμένο σε αντιλήψεις του μακρινού παρελθόντος. Για όσους επιμένουν λοιπόν να στιγματίζουν, η καμπάνια μας απαντά χωρίς περιστροφές – ήρθε η ώρα να πάψουν να “δείχνουν”! Γιατί το στίγμα δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό πρόβλημα – είναι ένας “τοίχος” που πρέπει να γκρεμίσουμε. Στόχος μας είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα και να δείξουμε τον δρόμο της ενημέρωσης, αφήνοντας πίσω τις προκαταλήψεις και τον φόβο από άγνοια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Τι δείχνουν οι μελέτες ότι συμβάλει στην εμφάνιση ψωρίασης;
Ο τρίτος πιο συχνός μυοσκελετικός πόνος εκτιμάται ότι είναι ο πόνος στον ώμο
Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το ανθρώπινο σώμα
Οι ειδικοί καλούν τους καπνιστές να κόψουν επιτέλους το κάπνισμα
Μεγάλη η αύξηση στα Επείγοντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.