Παγκόσμια ημέρα προωρότητας η 17η Νοεμβρίου: Όταν η ζωή ξεκινά νωρίτερα
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
Παγκόσμια ημέρα προωρότητας η 17η Νοεμβρίου: Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
Η 17η Νοεμβρίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας και είναι αφιερωμένη στους μικρούς μαχητές, σε όλα εκείνα τα μωράκια που έχουν γεννηθεί πρόωρα και έχουν περάσει τις πρώτες τους εβδομάδες στη θερμοκοιτίδα. Αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης για τις προκλήσεις του πρόωρου τοκετού, αναδεικνύοντας τους κινδύνους και τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα βρέφη και οι οικογένειές τους.
Το 2011, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών και των οργανώσεων γονέων, η 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε και έγινε αμέσως αποδεκτή από φορείς και οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ως η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Το φετινό θέμα, «Πάνω από 13 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πολύ νωρίς κάθε χρόνο. Πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα παντού!», υπογραμμίζει τις έντονες παγκόσμιες ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη και ζητά καθολική πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη για τα πρόωρα μωρά, ανεξάρτητα από το πότε, πού ή πώς γεννιούνται.
Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Τι συμβολίζουν τα μωβ καλτσάκια
Τα 10 ζευγάρια καλτσάκια στη σειρά, με το 1 από αυτά μικρότερο και μωβ, έχουν γίνει σύμβολα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, δηλώνοντας ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα. Για τον εορτασμό της ημέρας αυτής έκτοτε, μνημεία και σημαντικά κτίρια σε πολλές χώρες φωταγωγούνται μωβ, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η κοινωνική ευαισθητοποίηση στο θέμα της προωρότητας και σε ότι αυτή συνεπάγεται για τα παιδιά, τις οικογένειες και την κοινωνία.
1 στα 10 παιδιά γεννιούνται πρόωρα
Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια, καθώς 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα (15.000.000 παγκοσμίως), αναφέρει η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία (ΕΝΕ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Από αυτά, τα 500.000 γεννιούνται στην Ευρώπη και τα περισσότερα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για διάστημα εβδομάδων ή και μηνών.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο και φτάνει στο 12%.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η κατάταξη της προωρότητας είναι:
- Όψιμα πρόωρο: 34 – 36 εβδομάδες κύησης
- Μετρίως προωρο: 32 – 33 εβδομάδες κύησης
- Πολύ πρόωρο: 28 – 31 εβδομάδες κύηση
- Εξαιρετικά πρόωρο: <28 εβδομάδες κύησης
Ποιο είναι το πιο πρόωρο μωρό στο κόσμο;
Σύμφωνα με το Ρεκόρ Γκίνες, το πιο πρόωρο μωρό στον κόσμο που έχει επιβιώσει, είναι ένα αγοράκι από τις ΗΠΑ που γεννήθηκε την 21η εβδομάδα της κύησης και παρέμεινε στο νοσοκομείο για 275 ημέρες. Ο Κέρτις Μινς γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, στις 5 Ιουλίου του 2020 και ζύγιζε μόλις 420 γραμμάρια.
«Ο πρόωρος τοκετός, η γέννηση δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης, είναι- σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των 5 ετών και μια σημαντική αιτία μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕ και προσθέτει: «Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης μαιευτικής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νεογνών που γεννιούνται πρόωρα νοσηλεύεται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα».
Υπογραμμίζει, δε, πως παρά τις τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά της μαιευτικής, το ποσοστό πρόωρου τοκετού δεν έχει μειωθεί και για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται παγκοσμίως μία σειρά μελετών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί αυτό το μαιευτικό «σύνδρομο» και να μειωθούν τα ποσοστά τον πρόωρου τοκετού.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς το συνθετικό βακτήριο μπορεί να καταλάβει το ανθρώπινο σώμα και γιατί κάποιοι το συγκρίνουν με τον πλοκή του Last Of Us
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Η εταιρεία δραστηριοποιείται περισσότερο από μισό αιώνα στη χώρα μας
Χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη
Εργαλεία και τεχνικές για μια αποτελεσματική επικοινωνία
Μια απόδειξη ότι οι μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων
Η λειτουργία της ούρησης πρέπει να έχει προτεραιότητα, αλλιώς κινδυνεύουμε από μία σειρά δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία μας
Οι επιλογές προϊόντων και οι πρακτικές περιποίησης της επιδερμίδας
Φέρεται να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης NAION
Προκαλεί έως και 500.000 θανάτους ετησίως
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση
Νέα εφαρμογή στο smartphone για κινητά
Χρήσιμες συμβουλές για άτομα άνω των 50 ετών
Η προειδοποίηση των γιατρών
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.