Health & Fitness

Συνεργασία της Boehringer Ingelheim με την IBM

Σκοπός η προώθηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη θεραπευτικών αντισωμάτων

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνεργασία της Boehringer Ingelheim με την IBM

Boehringer Ingelheim και IBM συνεργάζονται για τη δημιουργία νέων θεραπευτικών επιλογών

Η φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim και η IBM ήρθαν σε συμφωνία που θα επιτρέψει στην Boehringer Ingelheim να χρησιμοποιήσει τις βασικές τεχνολογίες της IBM για να ανακαλύψει νέα υποψήφια φάρμακα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων. Τα φάρμακα αυτά θα ανήκουν στην κατηγορία των αντισωμάτων.

Η είδηση ανακοινώθηκε από τον κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Boehringer Ingelheim Ελλάς, στα πλαίσια του ετήσιου Forum Καινοτομίας που διοργανώνεται από την πρεσβεία της Γερμανίας σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο.

Οι ερευνητές της Boehringer και της IBM θα έχουν ως κοινό στόχο να επιταχύνουν τη διαδικασία ανακάλυψης αντισωμάτων μέσω μεθόδων in-silico. Η αλληλουχία, η δομή και οι πληροφορίες του μοριακού προφίλ των στόχων που σχετίζονται με τη νόσο στόχων, καθώς και τα κριτήρια επιτυχίας για τα θεραπευτικά σχετικά μόρια αντισωμάτων, θα αποτελέσουν τη βάση για την in-silico παραγωγή νέων ανθρώπινων αλληλουχιών αντισωμάτων. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες της IBM οι οποίες έχουν δείξει επιτυχία στην παραγωγή βιολογικών και μικρών μορίων με σχετική συγγένεια-στόχο. Οι τεχνολογίες αυτές χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό υποψήφιων αντισωμάτων για τους καθορισμένους στόχους που στη συνέχεια εξετάζονται με προσομοίωση ενισχυμένη με τεχνητή νοημοσύνη για την επιλογή και τελειοποίηση των καλύτερων φαρμάκων για το στόχο. Στη συνέχεια, η Boehringer Ingelheim θα παράγει σε μίνι κλίμακες και θα αξιολογεί πειραματικά τα υποψήφια αντισώματα που θα γίνουν φάρμακα. Προχωρώντας μπροστά, τα αποτελέσματα από τα εργαστηριακά πειράματα θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των μεθόδων in-silico παραγωγής αντισωμάτων.

Οι πρωτοποριακές καινοτομίες της IBM στην τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική υπολογιστική, τις λύσεις νέφους του κλάδου και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχουν ανοιχτές και ευέλικτες επιλογές στο σχεδιασμό καινοτόμων φαρμάκων. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε τη βαση της συνεργασίας της ΙΒΜ με την Boehringer Ingelheim η οποία επίσης διαθέτει πείρα στην έρευνα με χρήση Κβαντικών υπολογιστών και προχωρημένων αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης- απόρροια της συνεργασίας της με κολοσσούς όπως η Google και η Zeiss.

O Πρόεδρος και Δ/ων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα, Αναγνωστάκης δήλωσε: «H Boehringer Ingelheim αξιοποιεί ενεργά την τεχνητή νοημοσύνη σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της (valuechain), από την πρώιμη έρευνα έως την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή προϊόντων. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία καλύτερων, ταχύτερα διαθέσιμων και ασφαλέστερων προϊόντων για τους ασθενείς Με την ένωση των ερευνητών της Boehringer Ingelheim με τους επιστήμονες της ΙΒΜ θα αναπτυχθεί με μια άνευ προηγουμένου πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης για την ταχεία ανακάλυψη αντισωμάτων που θα επιτρέψει στην Boehringer Ingelheim να αναπτύξει και να παραδώσει νέες θεραπείες για τους ασθενείς με υψηλή ανικανοποίητη ιατρική ανάγκη».

Τα θεραπευτικά αντισώματα είναι κεντρικά στη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι αυτοάνοσες και μολυσματικές ασθένειες. Παρά τις μεγάλες τεχνολογικές προόδους, η ανακάλυψη και η ανάπτυξη θεραπευτικών αντισωμάτων που καλύπτουν ποικίλους επίτοπους παραμένει μια εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.