- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με διαβήτη θα εκδηλώσουν την πάθηση
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Μία χρόνια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Προκαλείται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν δε μπορεί να αξιοποιήσει σωστά αυτήν που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη στα κύτταρα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας.
Η ανεπάρκεια της ινσουλίνης δημιουργεί επιπλοκές, καθώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται και προκαλούν υπεργλυκαιμία. Αυτή η κατάσταση, αν δεν αντιμετωπιστεί για μεγάλο διάστημα, μπορεί να επιφέρει διάφορα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς εντοπίζονται βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα.
Ο διαβήτης είναι ικανός να επηρεάσει και την όραση, προκαλώντας μια σειρά οφθαλμικών παθήσεων. Μία από τις σημαντικότερες οφθαλμικές παθήσεις που συνδέεται με τον διαβήτη ως επιπλοκή, προσβάλλοντας πάσχοντες από όλες τις μορφές του (διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και διαβήτη κύησης), είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η διαρκής υπεργλυκαιμία προκαλεί αλλοιώσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδή (του φωτοευαίσθητου χιτώνα στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού). Τα αγγεία αυτά στους διαβητικούς ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή (αιμορραγία) και μικροαποφράξεις, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη παθολογικών νεοαγγείων. Τα νεοαγγεία δημιουργούν αιμορραγία στο εσωτερικό του οφθαλμού.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με διαβήτη εκδηλώνουν τελικά αμφιβληστροειδοπάθεια. Το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία. Είναι πιο χαμηλό στα άτομα κάτω των 25 ετών (αγγίζει το 13%) και υψηλότερο στους ηλικιωμένους 65-79 ετών (υπερβαίνει το 28%).
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια προοδευτική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, διαφορετικά οι συνέπειες για την όραση χαρακτηρίζονται σοβαρές. Σε 1 στους 15 ασθενείς προκαλεί διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, κατά το οποίο παρατηρείται πάχυνση του αμφιβληστροειδή από συσσώρευση υγρού στις στιβάδες του (διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, δηλαδή στην ωχρά κηλίδα).
Τα καλά νέα είναι ότι με τον τακτικό προληπτικό ή προ-συμπτωματικό έλεγχο, την καλή ρύθμιση του σακχάρου και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, μπορούν να προστατευθούν οι ασθενείς από τη συγκεκριμένη οφθαλμική κατάσταση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, σε συνεργασία με την Χ.Α.Ν.Θ. (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης), θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στους ενδιαφερόμενους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι δωρεάν εξετάσεις θα περιλαμβάνουν φωτογράφηση βυθού οφθαλμού με ειδικό προηγμένο φορητό διαγνωστικό εξοπλισμό, για την ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις θα λάβουν χώρα ακριβώς μπροστά από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. από τις 10:00 έως τις 14:00, θα υποστηριχθούν από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με επικεφαλής την Οφθαλμίατρο Χειρουργό κ. Χρύσα Κουτσιούκη MD, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται και ενημερώσεις στο κοινό για την σημασία του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου. Σε άτομα που θα εντοπιστούν ύποπτα ευρήματα, θα δοθούν ειδικές κατευθύνσεις, αλλά και άμεση σύσταση θεραπευτικής προσέγγισης, αναλόγως των ενδείξεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΛΕΜΕΔ).
«Ο προ-συμπτωματικός έλεγχος της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας αναδεικνύει εάν υπάρχουν ευρήματα στον βυθό του οφθαλμού, προτού παρατηρηθούν προβλήματα στην όραση. Η συγκεκριμένη εξέταση συνιστάται σε άτομα με διαβήτη που έχουν συμπληρώσει τα 12 έτη και πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σε πρώιμα στάδια, δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης, εφόσον δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το Ινστιτούτο Ophthalmica, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα του Εθνικoύ Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), «τρέχει» το πρόγραμμα προ-συμπτωματικού ελέγχου διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας για όλους τους διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς. Ένα ραντεβού δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά και περιλαμβάνει μια ταχύτατη λήψη ψηφιακής φωτογραφίας υψηλής ανάλυσης, για την ανίχνευση τυχόν παθολογίας στον αμφιβληστροειδή. Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος, αξιολογώντας τα ευρήματα, θα συστήσει τακτική παρακολούθηση ή έναρξη εξατομικευμένης θεραπείας, με στόχο τη μείωση του κινδύνου απώλειας της όρασης», δήλωσε η Χειρουργός Οφθαλμίατρος του Ινστιτούτου Ophthalmica κ. Χρύσα Κουτσιούκη, ειδική στην παθολογία αμφιβληστροειδή, ωχράς κηλίδας, ενδοφθάλμιων φλεγμονών & καταρράκτη.
«Την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση για την νόσο και τις εκτεταμένες συνέπειές της. Η έγκαιρη διάγνωση μέσω ειδικών εξετάσεων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προλάβουμε τις επιπλοκές και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στηρίζει αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. Η πρώιμη παρέμβαση, μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, σωστής παρακολούθησης και φαρμακευτικής αγωγής ιδίως με τις νέες αγωγές είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά στη διαχείριση του διαβήτη στην πρόληψη επιπλοκών μικρό και μακροαγγειακών όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα, η νεφρική ανεπάρκεια, το διαβητικό πόδι και η απώλεια όρασης. Βασικός στόχος η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και η καλύτερη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος κ. Δημήτριος Σκούτας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ και Πρόεδρος ΕΛΕΜΕΔ.