Health & Fitness

Αν κοιμάστε σε αυτή τη στάση, η καρδιά σας ήδη κινδυνεύει

Οι περισσότεροι βολευόμαστε, αγνοώντας τους κινδύνους για την καρδιά μας

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η καρδιά και τα πολλά μαξιλάρια
© Unsplash

Τα συμπτώματα που προειδοποιούν ότι η καρδιά μας κινδυνεύει

Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι κοιμόμαστε πιο ξεκούραστα και βολικά, όταν κάτω από το κεφάλι μας υπάρχουν περισσότερα από δύο μαξιλάρια. Όμως, εκεί ακριβώς είναι που η καρδιά μας μάς στέλνει ένα σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι δεν είναι απλώς ότι ξεκουραζόμαστε σε αυτή τη στάση περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, το να θέλουμε να κοιμόμαστε κάπως πιο... υπερυψωμένα, είναι η πρώτη ένδειξη ότι ίσως αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την αναπνοή και κατ’ επέκταση με τη λειτουργία της καρδιάς μας. Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, με περίπου 200.000 νέες διαγνώσεις ετησίως.

Τι σημαίνει, όμως, «καρδιακή ανεπάρκεια»;

Σημαίνει ότι η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει το αίμα γύρω από το σώμα σωστά. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα ή πιο σταδιακά σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών, αλλά όπως και να έχει, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Μάλιστα, μία καρδιολόγος αναφέρει ένα κοινό σύμπτωμα που προειδοποιεί για προβλήματα με την καρδιά μας και στο οποίο συνήθως δεν δίνουμε καμία σημασία.

Συγκεκριμένα, η καρδιολόγος και αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια του Vitality Health, Dr Rosie Godeseth εξηγεί ότι ναι μεν τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, αυτό που πρέπει να προσέξετε όμως είναι η δυσφορία σας να κοιμηθείτε με ένα ή κανένα μαξιλάρι.

Η καρδιά μας δεν τα θέλει τα πολλά μαξιλάρια κι ας μας ξεκουράζουν

«Μερικές φορές οι άνθρωποι εμφανίζουν συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να δυσκολεύει την αναπνοή όταν είναι ξαπλωμένοι. Εάν διαπιστώνετε ότι πρέπει να στηρίζεστε σε μαξιλάρια ενώ κοιμάστε ή ξυπνάτε με δυσκολία στην αναπνοή, τότε κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε μελέτη ύπνου ή σε εξετάσεις καρδιακής λειτουργίας», εξηγεί.

Ναι, ένα σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια είτε μετά από δραστηριότητα ή ακόμα και ενώ ξεκουράζεστε. Και αυτό προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, οπότε, όπως λέει η Godeseth, δυσκολεύει το να ξαπλώνεις σε ένα σημείο όπου το κεφάλι σου δεν υποστηρίζεται από ένα ή και περισσότερα μαξιλάρια.

Άλλα κύρια συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα αναίτιας κόπωσης, αίσθημα ζαλάδας ή λιποθυμίας και πρησμένους αστραγάλους και πόδια.

Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Αλλά η Godeseth εκτιμά ότι αξίζει να κάνετε κάποιες μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας τώρα για να είστε καλύτερα αργότερα.

Ο ειδικός εξήγησε ότι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, καθώς και η τακτική σωματική δραστηριότητα και το αντίο στον καπνό μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

«Στην πραγματικότητα, το 80 % των περιπτώσεων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν», λέει, «κυρίως με αλλαγές σε μικροπράγματα στην καθημερινότητά μας, όπως η άσκηση, ο ποιοτικότερος ύπνος και η διατροφή», καταλήγει η ίδια.

Απόψε που θα πάτε για ύπνο, λοιπόν, ελέγξτε ότι μπορείτε να αναπνέετε άνετα χωρίς να στηρίζεστε σε ένα βουνό από μαξιλάρια – κι αν αυτό δεν συμβαίνει, ίσως ήρθε η ώρα για ένα καλό τσεκ απ και σοβαρές αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.