Τι είναι η αυστραλιανή γρίπη και πόσο επικίνδυνη είναι
Τα συμπτώματά της και οι σοβαρές επιπλοκές
Τι είναι η αυστραλιανή γρίπη και πόσο επικίνδυνη είναι - Τα συμπτώματά της και οι σοβαρές επιπλοκές
Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία, όπου εμφανίστηκε ένα σοβαρό περιστατικό νευρολογικών διαταραχών σε ασθενή έχει προκαλέσει η λεγόμενη «Αυστραλιανή γρίπη». Πρόκειται για μια μορφή εποχικής γρίπης γνωστή και ως «H3N2» που είχε πολλά χρόνια να εμφανιστεί.
Η αυστραλιανή γρίπη είχε να εμφανιστεί πολλά χρόνια ωστόσο δεν χρειάζεται πανικός επισημαίνει η Ματίνα Παγώνη. Στην Ιταλία, καταγράφηκε περίπτωση 76χρονου που εμφάνισε σοβαρή νευρολογική διαταραχή, αδυνατώντας να αναγνωρίσει τη σύζυγό του. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο άντρας είχε χάσει τη γεύση του για διάστημα περίπου 10 ημερών.
Σύμφωνα με τον Ματέο Μπασέτι, διευθυντή της κλινικής μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο, «ο ασθενής παρουσίασε επιπλοκές νευρολογικής φύσεως», καθώς «δεν κατάφερνε να αναγνωρίσει ούτε την γυναίκα του».
Ο συγκεκριμένος ασθενής δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ η σοβαρή νευρολογική επιπλοκή παραμένει σπάνια.
Αυστραλιανή γρίπη: Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές
Πρόκειται για ιό τύπου Α (έναν από τους τρεις τύπους της εποχικής γρίπης) και παραλλαγή της γρίπης των πτηνών. Μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες και τα συμπτώματά της εμφανίζονται και εξελίσσονται με ταχύ ρυθμό.
Επιπλοκές γρίπης μπορούν να αποτελέσουν η μικροβιακή πνευμονία, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, οι κρίσεις άσθματος σε άτομα με βρογχικό άσθμα, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, η αφυδάτωση και η απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Τα συμπτώματα είναι πυρετός -πάνω από 38°C-, πόνος, κόπωση, ξηρός παραγωγικός βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, κοιλιακό άλγος ή διάρροια, ναυτία.
Το εμβόλιο της γρίπης
Η αυστραλιανή γρίπη περιλαμβάνεται στα στελέχη που καλύπτονται τόσο από το απλό όσο και από το επικαιροποιημένο εμβόλιο της γρίπης, τα οποία είναι διαθέσιμα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και το γενικό κοινό. Ο ιός H3N2, αν και σπάνιος τα τελευταία χρόνια, ενδέχεται να έρθει στην Ελλάδα μέσω ταξιδιωτών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η γρίπη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Τονίζεται ότι η αυστραλιανή γρίπη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τον εμβολιασμό, ο οποίος όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών αλλά και προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες από επικίνδυνα συμπτώματα.
Ποιες ομάδες θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο
Ο ιός ενέχει τον κίνδυνο να διαφύγει από το ανοσοποιητικό. Για αυτό αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στις ευπαθείς ομάδες, όπως:
- Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών (και ιδίως κάτω των 2 ετών)
- Οι ενήλικες 65 ετών και άνω
- Οι έγκυοι
- Οι πάσχοντες από ορισμένες χρόνιες νόσους, όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό, τα νευρολογικά νοσήματα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βίντεο: «Ενσυναίσθηση και Υγεία»
Ένα ασφαλές καταφύγιο για οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της νοσηλείας των παιδιών τους
Η γαλοπούλα και τα συνοδευτικά της
Συνηθισμένη η περιστασιακή αδυναμία επίτευξης στύσης
Πώς το συνθετικό βακτήριο μπορεί να καταλάβει το ανθρώπινο σώμα και γιατί κάποιοι το συγκρίνουν με τον πλοκή του Last Of Us
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Η εταιρεία δραστηριοποιείται περισσότερο από μισό αιώνα στη χώρα μας
Χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη
Εργαλεία και τεχνικές για μια αποτελεσματική επικοινωνία
Μια απόδειξη ότι οι μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων
Η λειτουργία της ούρησης πρέπει να έχει προτεραιότητα, αλλιώς κινδυνεύουμε από μία σειρά δυσάρεστων καταστάσεων για την υγεία μας
Οι επιλογές προϊόντων και οι πρακτικές περιποίησης της επιδερμίδας
Φέρεται να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης NAION
Προκαλεί έως και 500.000 θανάτους ετησίως
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση
Νέα εφαρμογή στο smartphone για κινητά
Χρήσιμες συμβουλές για άτομα άνω των 50 ετών
Η προειδοποίηση των γιατρών
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.