Health & Fitness

Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού η 25η Οκτωβρίου: Ένας εχθρός που μπορεί να νικηθεί

Ο συχνότερος αλλά ο ιάσιμος καρκίνος - Τα στοιχεία και η σωτήρια πρόληψη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού η 25η Οκτωβρίου - Ο συχνότερος αλλά ο ιάσιμος καρκίνος - Τα στοιχεία και η σωτήρια πρόληψη

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι απλώς ένας αριθμός σε μια στατιστική και η 25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, έρχεται να μας θυμίσει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη, η ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 2, 3 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, γεγονός που τον καθιστά τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον ενήλικο πληθυσμό. 

Αποτελεί μια πραγματική «μάστιγα», με περίπου μια στις οκτώ γυναίκες του δυτικού κόσμου να είναι πιθανό να νοσήσει από κάποια μορφή κακοήθειας του μαστού στη ζωή της. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές.

Ο καρκίνος του μαστού σε αριθμούς

Παγκοσμίως

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 2.300.000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, γεγονός που τον καθιστά τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον ενήλικο πληθυσμό.

Ευρώπη

Στην Ευρώπη, περισσότερες από 380.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στον μαστό κάθε χρόνο. Περίπου 96.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας.

Ελλάδα
Στην Ελλάδα o καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες με περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις τον χρόνο. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο. Οι περισσότερες νέες διαγνώσεις (ποσοστό 32,7%) εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.

Ο συχνότερος καρκίνος, αλλά ο ιάσιμος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, καθώς μπορεί, πολύ σπανιότερα (περίπου 1% των διαγνώσεων), να εμφανιστεί και σε άνδρες. Εφόσον η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνει έγκαιρα, μπορεί να διασφαλίσει πολύ καλύτερη έκβαση της νόσου, χάρη στις διαθέσιμες νέες θεραπείες. Γι’ αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αυτοεξέταση, κλινική εξέταση από ιατρό και μαστογραφία ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία και η διάγνωση της ασθένειας γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, με μαστογραφία, μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα, η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Έξι γυναίκες στις εκατό, από τις δεκάδες χιλιάδες, που υποβλήθηκαν σε δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο, διαγνώστηκαν έγκαιρα με καρκίνο του μαστού και στην πλειονότητα τους, δε χρειάστηκαν μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία, στο πλαίσιο του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» είναι οι εξής:

  • Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
  • Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)
  • Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)

Το πρόγραμμα είναι σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2022 και απευθύνεται σε 1.300.000 γυναίκες ηλικίας 45 – 74 ετών.

Η Φώφη Γενημματά πέθανε σαν σήμερα, πριν από τρία χρόνια, στις 25 Οκτωβρίου του 2021. Είχε νοσήσει από καρκίνου του μαστού, δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα και είχε δώσει γενναία μάχη απέναντι στην ασθένεια. Είχε καλή ποιότητα ζωής, με εξαίρεση τους τελευταίους μήνες και έστελνε, σε κάθε ευκαιρία, το μήνυμα προς τις γυναίκες, για τη διενέργεια τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου, για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού.

Δικαιούχοι της συγκεκριμένης δράσης, είναι οι γυναίκες ελληνικής υπηκοότητας και οι γυναίκες – πολίτες τρίτων χωρών, που παραμένουν νόμιμα στην Ελληνική επικράτεια. Οι ωφελούμενες απαραίτητο είναι να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 45 έως εβδομήντα τεσσάρων ετών,

β) να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),

γ) να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες,

δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε ετών.

Για την καλύτερη ενημέρωση των δικαιούχων, έχει δημιουργηθεί ιστότοπος (https://mastografia.gov.gr/ ), όπου βρίσκονται διαθέσιμες όλες οι σχετικές πληροφορίες (είδος mπαρεχόμενων εξετάσεων, συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων, διαδικασία πραγματοποίησης εξετάσεων κ.ά.).

Οι διαγνωστικές εξετάσεις και η κλινική εξέταση που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα πραγματοποιούνται, σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Υγείας, ενώ οι δαπάνες βαραίνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υγείας και προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε ακόμη >>> Καρκίνος του μαστού: Γιατί έκανα λάθος τον ετήσιο έλεγχο στο στήθος μου