Health & Fitness

8 τρόποι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου από τις ιώσεις του χειμώνα

Συμβουλές που θα θωρακίσουν τον οργανισμό σου

Γεωργία Σκαμάγκα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γρίπη και Ιώσεις: 8 φυσικοί και εύκολοι τρόποι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού -με φυσικό τρόπο- δεν απαιτεί δραστικές αλλαγές στη ζωή σου, παρά μικρές, καθημερινές συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις και να κάνουν τη διαφορά. Από τη σωστή διατροφή και την άσκηση, έως την καλή ενυδάτωση και τον έλεγχο του άγχους, η καθημερινότητά σου μπορεί να προσαρμοστεί στις παρακάτω «πρακτικές» που θα θωρακίσουν τον οργανισμό σου και θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του χειμώνα που έρχεται…

© Getty Images/Unsplash

1. Ισορροπημένη διατροφή
Η διατροφή είναι από τις βασικότερες «άμυνες» του ανοσοποιητικού. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη παρέχει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά και να σε «προστατεύει»:

  • Βιταμίνη C: Είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Βρίσκεται σε τροφές όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι πιπεριές, το μπρόκολο και τα ακτινίδια.
  • Βιταμίνη D: Η έλλειψή της έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων του αναπνευστικού. Αν και μπορούμε να την πάρεις από τον ήλιο, το χειμώνα η πρόσληψή της από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά είναι ιδιαίτερα σημαντική.
  • Ψευδάργυρος: Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και βρίσκεται σε τροφές όπως τα όσπρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα και καρύδια), το σουσάμι και οι σπόροι κολοκύθας.
  • Προβιοτικά: Η καλή υγεία του εντέρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα προβιοτικά, που βρίσκονται σε τροφές όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς μικροχλωρίδας στο έντερο.
© Getty Images/Unsplash

2. Επαρκής ύπνος
Ο ύπνος παίζει ρόλο καθοριστικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα παράγει κυτοκίνες, μια κατηγορία πρωτεϊνών που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις διάφορες λοιμώξεις. Έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή κυτοκινών και σε κάνει πιο ευάλωτο σε ιώσεις και κρυολογήματα. Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.

3. Τακτική άσκηση
Έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και η μέτριας έντασης άσκηση εξαιρετικά ευεργετική για το ανοσοποιητικό. Η άσκηση βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και τη σωστή λειτουργία του λεμφικού, βελτιώνοντας έτσι τη μεταφορά των κυττάρων του ανοσοποιητικού στο σώμα. Ακόμα και απλές δραστηριότητες, όπως το τακτικό περπάτημα, μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις στην άμυνα του οργανισμού.

© Noemi Macavei/Unsplash

4. Μείωση άγχους
Στρες και άγχος μπορούν να επηρεάσουν δραματικά, και ποικιλοτρόπως, την ποιότητα ζωής σου, αφού μπορούν να σε καταβάλλουν ψυχικά αλλά και σωματικά. Σε συνθήκες παρατεταμένου άγχους οι «άμυνες» πέφτουν και το ανοσοποιητικό σου αποδυναμώνεται. Μεταξύ πολλών άλλων, αρκεί να σκεφτείς πως όταν έχεις άγχος, δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς με ότι αυτό συνεπάγεται, το διάβασες ήδη... Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, ο συνειδητός έλεγχος της αναπνοής και (εύκολες) τεχνικές αναπνοής, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων στρες και, κατ' επέκταση, να διατηρήσουν δυνατό το ανοσοποιητικό σου.

5. Καλή ενυδάτωση
Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας όλων σχεδόν των συστημάτων του σώματος. Η κατανάλωση αρκετού νερού βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και διατηρεί τους βλεννογόνους υγρούς, γεγονός που αποτρέπει την είσοδο παθογόνων στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Το τσάι από βότανα, όπως η εχινάκεια και το τζίντζερ, μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να προσφέρει -εκτός από ενυδάτωση- προστασία κατά των ιώσεων.

© Hamid Tajik/Unsplash

6. Φυσικά «συμπληρώματα»
Σαν μια προέκταση της ισορροπημένης διατροφής, η φύση σού παρέχει μια τεράστια γκάμα «συμπληρωμάτων» που αποδεδειγμένα βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κρυολογημάτων. Μερικά από τα δημοφιλέστερα είναι:

  • Η εχινάκεια: Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.
  • Το σκόρδο: Το σκόρδο έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση ωμού ή σε μορφή «κάψουλας» μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων.
  • Το μέλι: Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό.

7. Σωστή υγιεινή
Με την εμπειρία μιας πανδημίας, γνωρίζεις πλέον πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της καλής υγιεινής για την αποφυγή μολύνσεων. Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, η αποφυγή της επαφής με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, και ο τακτικός καθαρισμός επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά, μειώνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε ιούς.

8. Σωστός αερισμός και καθαρή ατμόσφαιρα
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, περνάς αναπόφευκτα περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους. Ο καλός αερισμός του σπιτιού σου ή του γραφείου είναι απαραίτητος για τη μείωση της συγκέντρωσης μικροβίων στον αέρα. Η χρήση ενός υγραντήρα θα μπορούσε να διατηρεί την υγρασία στα ιδανικά επίπεδα που προστατεύουν τους βλεννογόνους από την ξηρότητα.