Health & Fitness

Ο σιωπηλός δολοφόνος της υγείας μας κρύβεται στο μπάνιο

Στο εξωτερικό οι γιατροί προειδοποιούν γι’ αυτό που συμβαίνει κάθε φθινόπωρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς το μπάνιο μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας
© Unsplash

Μπάνιο και κουζινα μπορεί να κρύβουν μία θανάσιμη απειλή για την υγεία μας 

Φθινόπωρο σημαίνει βροχές, υγρασία και κάποτε κουφόβραση. Και ό,τι βιώνει το σώμα μας, ως θερμοκρασία και κατάσταση, συνήθως τη βιώνει και το σπίτι μας και τα διάφορα δωμάτιά του, με αποκορύφωμα το μπάνιο και κάποτε την κουζίνα μας.

Όχι, δεν μιλάμε με γρίφους ούτε εμείς ούτε οι γιατροί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία μας και μας καλούν να είμαστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί με τους κανόνες υγιεινής σε μπάνιο και κουζίνα, εκεί όπου κάθε τέτοια εποχή ευδοκιμεί η... μούχλα.

Συνήθως σχηματίζεται σε ψυχρότερους χώρους, όπως το μπάνιο ή κάτω από τους νεροχύτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συχνότερη χρήση των καλοριφέρ και των θερμαντικών σωμάτων που μπαίνουν στο παιχνίδι αυτήν την εποχή θα την εμποδίσει να αναπτυχθεί.

Μήπως το χρόνιο άσθμα από το οποίο υποφέρετε συνδέεται κάπως με τη μούχλα στο σπίτι σας; Μήπως οι αναπνευστικές ασθένειες και οι αλλεργίες σας φουντώνουν αυτή την εποχή; Στη Βρετανία, οι υπεύθυνοι του συστήματος υγείας εφιστούν την προσοχή ακριβώς στους παραπάνω χώρους, καθώς ο μικροσκοπικός μύκητας δεν προκύπτει απλώς σε έναν χώρο: εκλύει αέρια στην ατμόσφαιρα, τα οποία πολύ πιθανόν εισπνέουμε κάθε φορά που η μύτη μας εντοπίζει την χαρακτηριστική μυρωδιά της μούχλας.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, το να αδιαφορήσουμε για τις επεκτατικές... κινήσεις αυτού του μύκητα, μπορεί να σημάνει ακόμα και τον θάνατό μας.

Πώς, όμως, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε αρχίσει να συγκατοικούμε με τη... μούχλα, όταν ακόμη δεν είναι εμφανής, αν όχι προφανής, η παρουσία της σε χώρους του σπιτιού μας όπου η υγρασία αντιμετωπίζεται δύσκολα;

Τα σημάδια στα οποία πρέπει να δώσουμε προσοχή:

Η μούχλα εμφανίζεται συχνά με μαύρες, λευκές ή πράσινες κηλίδες και συνοδεύεται από μια χαρακτηριστική μυρωδιά που κάποτε θυμίζει βρεγμένο χώμα και κάποτε στάσιμο νερό.

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα μωρά και οι ηλικιωμένοι, κινδυνεύουν περισσότερο από συμπτώματα που έχουν να κάνουν με αναπνευστικές δυσλειτουργίες. Οπότε αν κάποιος οικείος εμφανίσει ξαφνικά αναπνευστικά προβλήματα, το πρώτο που κάνουμε είναι να διερευνήσουμε τους συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού για μούχλα.

Η πιο συνηθισμένη αιτία εμφάνισης μούχλας στα σπίτια είναι ο ελλιπής αερισμός των εσωτερικών χώρων ή κυρίως του μπάνιου και της κουζίνας απ’ όπου «περνά» η καθαριότητα του νοικοκυριού. Θυμηθείτε μετά από κάθε ζεστό μπάνιο ή πλύσιμο των πιάτων να ανοίγετε τα παράθυρα πρωί και βράδυ ώστε να μπαίνει φως και καθαρός αέρας που στεγνώνουν τον χώρο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα βοηθήσει πολύ την κατάσταση ένας αφυγραντήρας. Επίσης, βοηθά ο καλός καθαρισμός με σαπούνι, νερό και στη συνέχεια στεγνών πανί των επιφανειών στις οποίες σωρεύονται νερά και υδρατμοί (παράθυρα, κουφώματα, τζάμια, κλ.π), καθώς και η συχνή αντικατάσταση των σφουγγαριών πιάτων και σώματος και όποιου άλλου εξαρτήματος (κυρίως πλαστικού) χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα τόσο για τον δικό μας καθαρισμό όσο και για εκείνον επιφανειών της κουζίνας και του μπάνιου.  

Πώς να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να αναπτυχθεί μούχλα στο σπίτι μας

Σύμφωνα με το NHS, καθημερινές εργασίες όπως το μαγείρεμα και το στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικούς χώρους μπορούν επίσης να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Για να το αποφύγουμε αυτό, μειώνουμε τη διάρκεια των θερμών ντους και βεβαιωνόμαστε ότι λειτουργεί ο αφυγραντήρας στη συνέχεια, ώστε οι ατμοί να μην εγκλωβιστούν στον χώρο, επιτρέποντας την εμφάνιση μούχλας.  

Όταν μαγειρεύουμε, βεβαιωνόμαστε ότι ο απορροφητήρας δουλεύει στην υψηλή ρύθμιση. Το σκούπισμα των επιφανειών μπορεί επίσης να εμποδίσει τη συγκέντρωση υγρασίας στα περβάζια και τους τοίχους.Επίσης, δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε τους σωλήνες και τις υδρορροές που έχουν διαρροή και μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα.

Ειδικά στη Βρετανία έχει θεσπιστεί ένας νέος νόμος για να παρέχει στους ενοικιαστές περισσότερη υποστήριξη, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα σπίτι με μούχλα.

Ο νόμος δημιουργήθηκε μετά την τραγική κατάληξη του δίχρονου Awaab Ishak μετά από παρατεταμένη έκθεση σε μούχλα στο σπίτι του.

Πλέον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ιδιοκτήτες πρέπει να διερευνούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μούχλα εντός 14 ημερών και να αρχίσουν να τα αντιμετωπίζουν εντός άλλων επτά ημερών.

Τυχόν επείγουσες επισκευές θα πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών και οι ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται με αυτό θα μπορούσαν να οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Με πληροφορίες από ladbible.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.