Health & Fitness

Cacipliq20®: Επούλωση οξέων τραυμάτων και χρόνιων ελκών με έναν διαφορετικό τρόπο

Αποκαθιστά την αρχιτεκτονική του δέρματος και των υποκείμενων ιστών

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 931
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου και επιτελεί πολλές λειτουργίες, όπως αδιαβροχοποίηση, προστασία από παθογόνα, θερμορύθμιση, αποβολή νερού και αποβλήτων, προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Όταν λυθεί η συνοχή του δέρματος, για παράδειγμα σε έναν τραυματισμό, μια χειρουργική τομή ή ένα έγκαυμα, ο οργανισμός μας διαθέτει έναν περίπλοκο μηχανισμό βιοπαθολογικών διαδικασιών με σκοπό αρχικά την αιμόσταση, την προστασία κι επιδιόρθωση της βλάβης και τέλος την αναδιαμόρφωση του νεοσχηματισμένου δέρματος, όσο πιο κοντά στην αρχική του μορφή και σύσταση, επισημαίνει ο κ. Γρηγόρης Δάσκος, Ιατρός, Medical Manager Wound Care Integris.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραύματος, το χρονικό διάστημα επούλωσης μπορεί να διαρκέσει από μέρες, μήνες έως και χρόνια. Ένα τραύμα που κάνει πάνω από 4 έως 6 εβδομάδες να επουλωθεί θεωρείται σήμερα χρόνιο.

Όταν συνυπάρχουν σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως αρτηριοπάθεια, φλεβική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, περιφερική νευροπάθεια, τότε η επούλωση του τραύματος δυσχεραίνεται λόγω διαταραχών στην αιμάτωση της περιοχής. Επιπροσθέτως,  η παρατεταμένη κατάκλιση και διάφορα φάρμακα δημιουργούν με τη σειρά τους συνθήκες ώστε το τραύμα να εξελιχθεί σε χρόνιο έλκος.

Η διαχείριση των δυσεπούλωτων ελκών είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για τους ιατρούς και νοσηλευτές, χειροτερεύει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και έχει πολύ υψηλό άμεσο κόστος (φάρμακα, επιθέματα, τοπικά διαλύματα κ.α.), όσο φυσικά κι έμμεσο κόστος, που γεννάται από τις ανάγκες φροντίδας του ασθενούς από το περιβάλλον του.

Στα βασικά βήματα διαχείρισης έλκους, συνήθως από εξειδικευμένη ομάδα, ανήκουν ο τακτικός καθαρισμός, ακόμα και χειρουργικός αν απαιτείται, για την αφαίρεση νεκρωτικών και άλλων ιστών που εμποδίζουν την επούλωση, αλλά και η θεραπεία της υποκείμενης νόσου, όπως ρύθμιση του σακχάρου, αποφυγή ή θεραπεία των λοιμώξεων, αποφόρτιση του σημείου του έλκους σε αρτηριακά ή διαβητικά έλκη, χρήση συμπίεσης σε φλεβικά έλκη, σωστή διατροφή, αποφυγή νέων τραυματισμών κ.λπ.

Αναγεννητικοί παράγοντες (RGTA), μια πολλά υποσχόμενη λύση στη θεραπεία δυσεπούλωτων χρόνιων ελκών

Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί στη φαρέτρα της επούλωσης μια γαλλική εφεύρεση, ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν της κατηγορίας των Αναγεννητικών Παραγόντων (RGTAs). Το Cacipliq20®, προστιθέμενο σε έναν καλό χειρουργικό καθαρισμό και με κατάλληλη περιποίηση, μπορεί να οδηγήσει στο πλήρες κλείσιμο του έλκους σε σχετικά σύντομο διάστημα λίγων μηνών, ακόμα και ελκών που δεν επουλώνονται για πολλούς μήνες παρά την κατάλληλη θεραπεία.

Το Cacipliq20® είναι ένα βιομηχανικό δομικό ανάλογο της θειικής ηπαράνης, ενός από τα βασικά δομικά στοιχεία του δέρματος, που παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνοχή του, βοηθώντας, μέσω της δέσμευσης άλλων μορίων, να στηθεί το υποστηρικτικό ικρίωμα που συνδέει τα κύτταρα του δέρματος μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας τη δομική συνοχή, την ελαστικότητα και αντοχή του. Όταν υπάρχει έλκος που δεν επουλώνεται, το φυσιολογικό μόριο καταστρέφεται από τα ένζυμα που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να αδρανοποιήσει και να καταστρέψει τα μικρόβια που έχουν εισέλθει. Αυτό, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επουλωτικής διαδικασίας, που οδηγεί σε χρονιότητα και ενδεχομένως νέκρωση των ιστών.

Το Cacipliq20® αντικαθιστά την κατεστραμμένη φυσιολογική θειική ηπαράνη, κι έτσι ενεργοποιεί την επούλωση. Απαιτεί δε μόλις 1 ψεκασμό 2 φορές την εβδομάδα, αποκαθιστώντας την αρχιτεκτονική του δέρματος και των υποκείμενων ιστών.

Η δεκαπενταετής διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή του αναγεννητικού αυτού παράγοντα, σε μια σειρά ενδείξεων, αλλά και η εμπειρία του τελευταίου έτους στη χώρα μας, που αποκτήθηκε από την εφαρμογή σε πανεπιστημιακές κλινικές και εξειδικευμένες μονάδες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Cacipliq20®  αποτελεί μια πρόοδο στην αποτελεσματική θεραπεία των χρόνιων δερματικών ελκών, διαβητικής, αρτηριακής αιτιολογίας ή ελκών από κατάκλιση.

Επιπλέον, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη 3 διαφορετικές μελέτες επέκτασης ενδείξεων στη Γαλλία, τόσο για τη θεραπεία ελκών από άλλες ενδείξεις εκτός των ήδη εγκεκριμένων, όσο και μειωμένου σχηματισμού μετεγχειρητικής ουλής. Είναι από τα ελάχιστα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που έχουν πίσω τους ένα τόσο ευρύ υποστηρικτικό/αποδεικτικό πρόγραμμα μελετών.

Το Cacipliq20® προσφέρει υψηλή αποτελεσματικότητα, χωρίς προβλήματα ασφάλειας, αποτελώντας έτσι λύση προόδου προς όφελος των ασθενών και συγγενών-φροντιστών (ταχύτερη επούλωση, μείωση πόνου, αύξηση της ποιότητας ζωής) και μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων στα Συστήματα Υγείας (λόγω μειωμένου χρόνου επούλωσης, που συνεπάγεται μείωση της κατανάλωσης πόρων θεραπείας). Προσφέρει δε στους θεράποντες ιατρούς ένα αποτελεσματικό όπλο  στην υπηρεσία της υγείας των ασθενών τους.