Health & Fitness

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα

O Δρ. Σταύρος Δ. Μπουρτζινάκος μας απαντά

Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 931
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Δρ. Σταύρος Δ. Μπουρτζινάκος εξήγει τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται

Τι είναι τα εμφυτεύματα; Είναι για όλους; Πονάει η τοποθέτησή τους; Πόση διάρκεια ζωής έχουν και πόσο κοστίζουν; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα για τα οδοντικά εμφυτεύματα, τα οποία μπορούν να μας δώσουν πίσω το φυσικό χαμόγελό μας, απαντά ο χειρουργός οδοντίατρος, εξειδικευμένος σε θέματα αισθητικής ιατρικής Δρ. Σταύρος Δ. Μπουρτζινάκος.

Τι είναι τα εμφυτεύματα δοντιών; 
Πρόκειται για μια τεχνητή οδοντική ρίζα που τοποθετείται στη γνάθο. Κατασκευάζονται από τιτάνιο και είναι απολύτως συμβατά με τους ανθρώπινους ιστούς. 

Είναι κατάλληλα για όλους, ακόμη και για τους ανθρώπους που έχουν χάσει όλα τους τα δόντια;
Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστούν της γνάθου για να συγκρατήσουν γέφυρα, μια στεφάνη ή μια οδοντοστοιχία σε περίπτωση που λείπουν όλα τα δόντια. Είναι αποτελεσματική και ασφαλής λύση ως προς το αποτέλεσμα και τη διαδικασία. Επίσης, βάσει πολυάριθμων επιστημονικών μελετών, αλλά και από την προσωπική μου εμπειρία από εκατοντάδες περιστατικά, μπορώ να πω ότι η επιτυχία της οστεοενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων είναι σχεδόν βέβαια κατά 98%, αν χρησιμοποιηθούν επώνυμα και αναγνωρισμένα εμφυτεύματα από εξειδικευμένους οδοντιάτρους. 

Πόσο κοστίζει ένα εμφύτευμα;
Διαφέρει το κόστος από ασθενή σε ασθενή;  Για να πραγματοποιηθεί μια οικονομική εκτίμηση θα πρέπει αρχικά να γίνει σχέδιο θεραπείας για να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό εμφυτευμάτων και την τελική προσθετική αποκατάσταση. Αρχικά το κόστος μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερο, αλλά μακροχρόνια είναι μικρότερο και ποιοτικότερο ως προς όλα, π.χ. μάσηση, εμφάνιση, αυτοπεποίθηση και μακροζωία. 

Αν τοποθετήσουμε οδοντικά εμφυτεύματα, θα τα αισθανόμαστε; Θα μας ενοχλούν;
Μετά την τοποθέτησή τους, οι περισσότεροι ασθενείς ξεχνούν την ύπαρξή τους, γιατί η αισθητική αλλά και η αίσθηση είναι παρόμοια με ένα φυσικό δόντι. Επίσης, η μάσηση αλλά και η ομιλία είναι αντίστοιχες με τη φυσική οδοντοφυία. 

O Δρ. Σταύρος Δ. Μπουρτζινάκος εξήγει τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης; Είναι επώδυνη;
Δύο είναι τα στάδια της διαδικασίας, η χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος και η προσθετική αποκατάσταση. Η χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι ατραυματική και ανώδυνη και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Σημαντικό είναι και το ότι, πολλές φορές, μια απλή ακτινογραφία αρκεί για να μπορέσει ένας κλινικός να τοποθετήσει ένα εμφύτευμα – μπορεί, ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις να χρειαστεί μια αξονική τομογραφία. 

Πόσο καιρό διαρκεί η όλη διαδικασία;
Μετά την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος χρειάζεται μια περίοδος για την οστεοενσωμάτωσή του, η οποία ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα του οστού από 8 έως 12 εβδομάδες. Ο ασθενής, βέβαια, δεν θα μείνει έτσι. Μπορεί αυθημερόν να τοποθετηθεί μια προσωρινή αποκατάσταση για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους, μέχρι να ακολουθήσει η προσθετική αποκατάσταση, η οποία είναι ανώδυνη και διαρκεί μερικές ημέρες. 

Αν κάποιος καπνίζει; Αν έχει διάφορα ιατρικά προβλήματα ή λεπτά ούλα μπορεί να προχωρήσει στην τοποθέτηση εμφυτεύματος;
Όλοι οι ασθενείς μπορούν να έχουν οδοντικά εμφυτεύματα, αρκεί να είναι υπό ιατρική παρακολούθηση και τυπικοί στη φαρμακευτική τους αγωγή. Ως προς τους καπνιστές, μπορούν και αυτοί αφού διακόψουν για μερικές ημέρες το κάπνισμα και το ελαττώσουν για μερικές ακόμα. Τα λεπτά ούλα κρύβουν οστικά ελλείμματα, μπορούν να τοποθετηθούν οδοντικά εμφυτεύματα, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί οστική ανάπλαση. 

Πόση διάρκεια ζωής έχουν;
Με την κατάλληλη φροντίδα από τον ίδιο τον ασθενή, δηλαδή σωστό βούρτσισμα, σωστή στοματική υγιεινή και παρακολούθηση από κάποιον ειδικό, δηλαδή έναν καθαρισμό ανά 4 με 5 μήνες, μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. 

Υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών;
Σπάνια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κάποιες επιπλοκές, όπως φλεγμονή, απώλεια οστού, οίδημα, ή τελικώς απώλεια του εμφυτεύματος ή της προσθετικής αποκατάστασης. Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί ο κλινικός σήμερα, με τα κατάλληλα μέσα (laser), να επέμβει και να τις θεραπεύσει. 

Τελικά, ποια είναι τα πλεονεκτήματα των θεραπειών με οδοντικά εμφυτεύματα σε σχέση με τις κλασικές θεραπείες αποκατάστασης;
Πρώτον, δεν δημιουργούν καμία φθορά στους σκληρούς ιστούς των όμορων δοντιών, όπως γίνεται με την κλασική μέθοδο του τροχίσματος για την τοποθέτηση γεφυρών.  Δεύτερον, οι ασθενείς χωρίς καθόλου δόντια δεν καταλήγουν σε λύσεις όπως ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) με κόλες στερέωσης και ανικανότητα μάσησης όλων των τροφών και ανασφάλεια ότι θα φύγει η οδοντοστοιχία από το στόμα, άρα χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλή ποιότητα ζωής.  Και τρίτον, η έλλειψη δοντιών οδηγεί σε απορρόφηση οστού και κατ’ επέκταση αλλοίωση του οστού και παραμόρφωση του προσώπου. Με τις κλασικές μεθόδους (γέφυρες ή οδοντοστοιχίες) δεν βοηθάμε, εν αντιθέσει με τα οδοντικά εμφυτεύματα που η οστική απορρόφηση αποφεύγεται. 

Info
Art Smile
Σπύρου Μερκούρη 24α Αθήνα
2107244405, 2107244428, 6944560747
www.artsmile.gr
info@artsmile.gr