Health & Fitness

Οι επιπλοκές και η αντιμετώπιση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Η ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος Αργυρώ Παναγιωτάκου μας εξηγεί

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 931
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, η οποία πήρε το όνομά της από τον Ιάπωνα γιατρό που την περιέγραψε πρώτος. Είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική πάθηση, με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες σε αναλογία περίπου 10 προς 1. Συνήθης ηλικία εμφάνισης είναι μεταξύ 30 - 50 ετών. Αν και είναι μια αυτοάνοση πάθηση, είναι πολύ ειδική και επηρεάζει μόνο τον θυρεοειδή αδένα, ενώ δεν έχει επιπτώσεις σε άλλα όργανα.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, όπως όλα τα αυτοάνοσα, έχει εξάρσεις και υφέσεις. Όταν η νόσος είναι σε έξαρση τα αντισώματα αυξάνονται. Σχεδόν το 90% των ασθενών έχουν αυξημένα αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (Anti-TPO). Τα αντισώματα έναντι της θυρεοσφαιρίνης (Anti-Tg) τα βρίσκουμε αυξημένα σε ένα ποσοστό 40%, ενώ σε 10% των περιπτώσεων δεν βρίσκουμε κανένα από τα δύο αντισώματα αυξημένα. Σε κάθε έξαρση της νόσου ένα μέρος των κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα καταστρέφεται. Όσο πιο συχνές και έντονες είναι οι εξάρσεις τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να καταστραφεί πλήρως ο θυρεοειδής και να εμφανιστεί υποθυρεοειδισμός.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τα γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια εμφάνισής της

Η ακριβής αιτία εμφάνισης της Hashimoto δεν είναι ξεκάθαρη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν γενετικά (κληρονομική επιβάρυνση) και περιβαλλοντικά αίτια. Το αυξημένο σωματικό βάρος και το οξειδωτικό στρες, η λήψη ιωδίου, το άγχος, η έλλειψη βιταμινών, καθώς και φάρμακα όπως η αμιωδαρόνη, το λίθιο και τα νεότερα αντικαρκινικά σκευάσματα που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι κάποιες από τις αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν τη νόσο.

Η κυριότερη επιπλοκή της Hashimoto είναι ο υποθυρεοειδισμός. Εάν ένας ασθενής έχει ήδη εγκατεστημένο υποθυρεοειδισμό (αυξημένη τιμή TSH και χαμηλή τιμή FT4) χρειάζεται αγωγή με θυροξίνη. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η λήψη σεληνίου μπορεί να μειώσει την αυτοάνοση φλεγμονή και να προστατεύσει τον θυρεοειδή. Μια διατροφή με λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, όπως και τα καλά επίπεδα βιταμίνης D3 ωφελούν την καλή λειτουργία του θυρεοειδή.

Info
Δημητρίου Γούναρη 119, Γλυφάδα, 2109613464
www.endokrinologos-glyfada.gr