Health & Fitness

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Η επόμενη μέρα

Αποκατάσταση, δικαιώματα και αποζημιώσεις των ασθενών

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 931
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Η επόμενη μέρα

Η ζωή μένα από ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό επεισόδιο

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί ένα οξύ συμβάν κατά το οποίο διαταράσσεται η φυσιολογική αιμάτωση περιοχών του εγκεφάλου. Η βλάβη μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη αγγείου οπότε η περιοχή που αιματώνεται από αυτό τελικά νεκρώνεται, ή σε ρήξη αγγείου οπότε προκαλείται αιμορραγία εντός του εγκεφάλου.

Τα νευρικά κύτταρα είναι πολύ ευαίσθητα στην έλλειψη οξυγόνου και οδηγούνται πολύ σύντομα σε νέκρωση εάν δεν παρέμβουμε άμεσα, όπως επισημαίνει ο κ. Ζήκος Σ. Κέντρος Ιατρός Αποκατάστασης, Επιστημονικός Διευθυντής / MD, PMR, Κέντρων Αποκατάστασης «Ιατρική Άσκηση» και συνεχίζει: Εφόσον αναγνωρίσουμε σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου, ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών. Τα τελευταία χρόνια οργανώνονται τέτοιες μονάδες σε αρκετά νοσοκομεία ιδιωτικά και δημόσια.

Μετά από ένα εγκεφαλικό

Η εικόνα ενός ανθρώπου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι πάντα η ίδια. Τα συνηθέστερα ελλείμματα αφορούν στην κίνηση άνω και κάτω άκρου, διαταραχές στον συντονισμό και την ισορροπία, ενώ εάν η βλάβη αφορά το επικρατούν ημισφαίριο του εγκεφάλου μπορεί να εμφανιστεί διαταραχή στον λόγο (αντίληψη και εκφορά του λόγου), διαταραχές στην κατάποση, καθώς και έκπτωση της μνήμης και του γνωσιακού επιπέδου.

Η προσπάθεια αποκατάστασης των ελλειμμάτων ξεκινά από το νοσοκομείο και συνεχίζεται μετά την έξοδο του ασθενούς στα κέντρα αποκατάστασης και στις πιο απλές περιπτώσεις στα φυσικοθεραπευτήρια.

Σε πλέον του 30% των ασθενών με ΑΕΕ εμφανίζεται τις πρώτες εβδομάδες από το συμβάν μια ακούσια αύξηση του μυϊκού τόνου σε μυϊκές ομάδες στις πάσχουσες περιοχές του σώματος.

Ο έντονος αυτός ακούσιος «μυϊκός σπασμός» χαρακτηρίζεται ως σπαστικότητα και προκαλεί πόνο, εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση αρθρώσεων όπως ο ώμος, ο αγκώνας, ο καρπός, τα δάκτυλα και το πόδι, δυσκολεύει την ένδυση και την προσωπική υγιεινή και θέτει κινδύνους για σοβαρές επιπλοκές στον ασθενή μας.

Πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας είναι η πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων από τον ειδικό ιατρό (νευρολόγο ή φυσίατρο).

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Η επόμενη μέρα

Αντιμετώπιση σπαστικότητας

Ανάλογα με τη βαρύτητα μπορούμε να χορηγήσουμε μυοχαλαρωτικά φάρμακα από το στόμα, να τροποποιήσουμε το πρόγραμμα αποκατάστασης και να τοποθετήσουμε ειδικούς νάρθηκες.

Η επανάσταση, όμως, στη θεραπεία της σπαστικότητας είναι η έγχυση στους πάσχοντες μύες βοτουλινικής τοξίνης. Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα μυοχαλαρωτικό φάρμακο που δρα υπερεκλεκτικά στους μύες που ενίεται. Ειδικά στους ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το εν λόγω φάρμακο μπορεί να συνταγογραφηθεί με συγκεκριμένη διαδικασία από τον ειδικό νευρολόγο ή ιατρό αποκατάστασης και ακολούθως ο ασθενής να το προμηθευτεί, χωρίς συμμετοχή, από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Δικαιώματα/Αποζημιώσεις ασθενών μετά από ΑΕΕ

Τα άτομα που φέρουν κάποιου «είδους αναπηρία», όπως οι ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, δικαιούνται και μπορούν να κάνουν αίτηση για ειδικές συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικές και ιατρικές παροχές.

Για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας και για λοιπές συνταξιοδοτικές παροχές και επιδόματα με αιτία την αναπηρία, και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να καταθέσουν ειδικό εισηγητικό φάκελο στα ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) και να περάσουν από αξιολόγηση από την Υγειονομική Επιτροπή.

Ο Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος περιλαμβάνει το σύνολο του ιατρικού αποδεικτικού υλικού, το οποίο τεκμηριώνει την αναπηρία του αιτούντος για το σύνολο των παθήσεών του. Ο εν λόγω φάκελος περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του αξιολογούμενου, τις γνωματεύσεις ιατρών, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, στοιχεία νοσηλειών, στοιχεία ιατρικών πράξεων και ό,τι άλλο στοιχείο κρίνεται πως θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ορθής γνώμης από την Υγειονομική Επιτροπή.

Με βάση τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν σύνταξη αναπηρίας και να έχουν πρόσβαση, αναλόγως με τα κριτήρια που πληρούν, σε ειδικά προνοιακά επιδόματα όπως: Οικονομική ενίσχυση ΑΜΕΑ βαριάς αναπηρίας, Επίδομα κίνησης, Επίδομα απόλυτης αναπηρίας, Διατροφικό επίδομα και μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικό εξοπλισμό (όπως νοσοκομειακά κρεβάτια) και αρκετές κοινωνικές παροχές.

  • Φυσικοθεραπείες

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 49898 / 1.11.2018, Άρθρο 39δ (σελ.58888): «σε δικαιούχους ασθενείς με χρόνια νευρολογικά ή μυοσκελετικά νοσήματα που έχουν εκδηλώσει κινητικά ελλείμματα/δυσλειτουργίες», όπου περιλαμβάνονται και τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, δύνανται να χορηγούνται έως οκτώ (8) συνεδρίες/μήνα και ως έξι (6) μήνες ανά έτος, με έκδοση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού ανά μήνα, από ιατρό σχετικής με το νόσημα ειδικότητας και θεώρηση από ελεγκτή ιατρό.

  • Αποκατάσταση σε Κέντρα Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας

(Φυσικοθεραπεία-Εργοθεραπεία-Λογοθεραπεία-Ψυχολογική Υποστήριξη)

Βάσει του άρθ.43 (Β’4898/ 01.11.2008) του ΕΚΠΥ, όσοι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ πάσχουν από πρόσφατο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο δικαιούνται 80 συνεδρίες αποκατάστασης ανά έτος, για 2 συναπτά έτη. Η οικονομική συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική και δεν απαιτείται συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας. Ο ασθενής παραπέμπεται στο Κέντρο Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας με ηλεκτρονική γνωμάτευση για συνεδρίες αποκατάστασης από τον θεράποντα ιατρό. Ο επιστημονικός υπεύθυνος-ιατρός αποκατάστασης σχεδιάζει και εποπτεύει το πρόγραμμα αποκατάστασης του ασθενούς το οποίο εκτελείται από επιστημονική ομάδα φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών και ψυχολόγων.

Σκοπός της αποκατάστασης μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κοινωνική επανένταξη του ασθενή και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να γίνονται γρήγορα προκειμένου να προλαμβάνουμε  επιπλοκές και να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο της δυνατότητες νευρολογικής ανάνηψης του ιδίου του εγκεφάλου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.