Health & Fitness

Metropolitan Hospital: Η πρώτη και μοναδική μονάδα μαστού με πιστοποίηση EUSOMA

Για τις άριστες υπηρεσίες που προσφέρει, τις υψηλού επιπέδου χειρουργικές επεμβάσεις, την έμπειρη ομάδα επιστημόνων

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 931
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Metropolitan Hospital: Μοναδική για την Ελλάδα πιστοποίηση έλαβε το Διεπιστημονικό Κέντρο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαστολογίας

Το Κέντρο Μαστού και Γυναίκας του Metropolitan Hospital, με Διευθυντή-Συντονιστή τον Χειρουργό Μαστού & Aναπληρωτή Καθηγητή του University of Nicosia, κ. Βασίλειο Βενιζέλο, αποτελεί από τον Μάρτιο του 2024 την πρώτη και μοναδική Μονάδα Μαστού στην Ελλάδα που κατέχει την πιστοποίηση EUSOMA.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη διάκριση «Breast Centres Certification», από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαστολογίας (EUSOMA), πιστοποιεί ότι το Metropolitan Hospital λειτουργεί σύμφωνα με τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και υπηρεσίες που ορίζει το European Society of Breast Cancer Specialists για την αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού.

Μια ομαδική διαδικασία

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαστολογίας (EUSOMA) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που καθορίζει τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν πανευρωπαϊκά οι μονάδες μαστού, ώστε να πιστοποιείται στην πράξη η παροχή κορυφαίων υπηρεσιών με επίκεντρο τον ασθενή.

Οι προϋποθέσεις που απαιτεί η EUSOMA δεν αφορούν μόνο στη Χειρουργική Κλινική Μαστού, αλλά και στους Παθολόγους-Ογκολόγους, στους Παθολογοανατόμους, στους Ειδικούς Ακτινοδιαγνώστες Mαστού, στους Ακτινοθεραπευτές-Ογκολόγους, στις εξειδικευμένες Νοσηλεύτριες Μαστού, στους Ψυχολόγους, στους Φυσικοθεραπευτές και γενικά σε όλες τις ειδικότητες και τα τμήματα που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού.

Για την απόκτηση της πιστοποίησης από την EUSOMA απαιτείται μια μακροχρόνια διαδικασία που περιλαμβάνει την υλοποίηση διαφόρων προϋποθέσεων. Το Audit Team της EUSOMA, που αποτελείται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τηρούνται τα εξής προαπαιτούμενα:

  • Αποδεδειγμένος αριθμός τουλάχιστον 150 νέων περιστατικών με κακοήθειες κάθε χρόνο
  • Λειτουργία θεσμοθετημένης Μονάδας Μαστού
  • Λειτουργία θεσμοθετημένου Ογκολογικού Συμβουλίου
  • Ημερήσια νοσηλεία για τις χημειοθεραπείες
  • Χρήση σύγχρονων ακτινο-θεραπευτικών μηχανημάτων και πρωτοκόλλων
  • Λειτουργία σύγχρονων παθολογο-ανατομικών εργαστήριων
  • Εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό
  • Εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγοι
  • Εξειδικευμένο ιατρείο Γενετικής Συμβουλευτικής

Αυτή η σημαντική πιστοποίηση αφορά στην αναγνώριση του Διεπιστημονικού Κέντρου Μαστού του Metropolitan Hospital για τις άριστες, ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει, για τις υψηλού επιπέδου χειρουργικές επεμβάσεις, για την έμπειρη ομάδα εφάμιλλη του εξωτερικού, την εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής, καθώς και την προσφορά πρωτοπόρων θεραπειών.

Στην ομάδα του Διεπιστημονικού Κέντρου Μαστού του Metropolitan Hospital ανήκουν οι:

  • Δρ. Μαρουλιώ Σταθουλοπούλου Διευθύντρια Χειρουργός Μαστού
  • Δρ. Χρήστος Χριστοδούλου Διευθυντής Β’ Ογκολογικής Κλινικής
  • Δρ. Επαμεινώνδας Σαμαντάς Διευθυντής Β’ Ογκολογικής Κλινικής
  • Δρ. Ελένη Λινάρδου Διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής, Παθολόγος-Ογκολόγος
  • Δρ. Βασίλειος Πέτρου Παθολογοανατόμος
  • Δρ. Αθανάσιος Δημόπουλος Διευθυντής Συντονιστής Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
  • Δρ. Κωνσταντίνος Συργιάννης Διευθυντής Τμήματος Απεικόνισης Μαστού
  • Δρ. Καλλιόπη Βαράκη Διευθύντρια Τμήματος Ακτινολογίας
  • Δρ. Άννα Βρεττού Διευθύντρια Ακτινοδιαγνώστης Μαστού
  • Δρ. Δημήτρης Αντωνόπουλος Πλαστικός Χειρουργός, Συνεργάτης της Μονάδας Μαστού
  • Δρ. Ανδρέας Γραβάνης Διευθυντής Μονάδας Πλαστικής Χειρουργικής
  • Δρ. Μαρία Ματιάτου Χειρουργός Μαστού, Υπεύθυνη πιστοποίησης διαδικασίας EUSOMA
  • Δρ. Βασίλειος Τρίγκας Χειρουργός Μαστού Χειρουργικής Κλινικής Μαστού
  • Ευαγγελία Μαρουσοπούλου Νοσηλεύτρια Μαστού, Υπεύθυνη Κέντρου Μαστού

Συνεργασία των ειδικοτήτων για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών

«Είμαστε περήφανοι για το Διεπιστημονικό Κέντρο Μαστού στο Metropolitan Hospital, το οποίο φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας και υπεύθυνης προσφοράς στις ασθενείς. Είμαστε περήφανοι για την ομάδα γιατρών, η οποία εργάζεται με ιδιαίτερη προσήλωση. Είμαστε περήφανοι για τις διακρίσεις και τα βραβεία που έχουμε αποκτήσει σε αυτή τη δεκαετία και για το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν οδηγούνται στο χειρουργείο, παρά μόνο όταν είναι πραγματικά αναγκαίο» ανέφερε ο Δρ. Βασίλειος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η πρόσφατη διεθνής αναγνώριση πιστοποιεί τη λειτουργία μας σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές που ορίζει το European Society of Breast Cancer Specialists, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ποιότητα των ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την υγεία του μαστού, συνεισφέροντας στην υγεία της γυναίκας».

Καινοτομία και τεχνολογία αιχμής

Η Μονάδα Μαστού και Γυναίκας στο Metropolitan Hospital αποτελεί, από το 2014, μια κορυφαία μονάδα παρακολούθησης, διάγνωσης και αντιμετώπισης παθήσεων που αφορούν αποκλειστικά στον μαστό.

Στο «One Stop Breastclinic» οι γυναίκες υποβάλλονται σε απεικονιστικό έλεγχο των μαστών (Ψηφιακή Μαστογραφία, Τομοσύνθεση, Υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας, Ελαστογραφία), καθώς και κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Μαστολόγο, ενώ όποτε κριθεί σκόπιμο, μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεση ταυτοποίηση της βλάβης με βιοψία με κόπτουσα βελόνα (CoreBiopsy) υπό τοπική αναισθησία και εξαγωγή αποτελέσματος ακόμη και την ίδια ημέρα, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Έχει βραβευτεί επανειλημμένα για τις καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζει στη διάγνωση και θεραπεία και μια από αυτές είναι η στερεοτακτική βιοψία για τη διάγνωση των ύποπτων μικροαποτιτανώσεων. Με αυτήν τη μέθοδο το 85% των ασθενών αποφεύγουν τις μη αναγκαίες επεμβάσεις.

Την τελευταία 10ετία η Μονάδα Μαστού είναι πρωτοπόρα στην αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή σε ένα μόνο χειρουργείο, έχοντας τον μεγαλύτερο αριθμό αποκαταστάσεων πανελλαδικά και χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνικές άμεσης αποκατάστασης.

Αυτό γίνεται με τελευταίας τεχνολογίας ενθέματα ή με αυτόλογα μοσχεύματα (π.χ. ελεύθερο κοιλιακό κρημνό) με γνώμονα πάντα την ογκολογική ασφάλεια, με εξατομικευμένη για κάθε ασθενή μέθοδο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό αισθητικά.

Στο Μetropolitan Hospital οι γυναίκες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς γιατί υπάρχει μια διεπιστημονική ομάδα που παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαστολογίας (EUSOMA) βάσει των διεθνών απαιτήσεων, καθιστώντας τη Μονάδα Μαστού σημείο αναφοράς στη χώρα μας.

Info: Το Κέντρο Μαστού βρίσκεται στο θεραπευτήριο Metropolitan Hospital, Eθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο