Health & Fitness

Έχασε 72 κιλά μέσα σε δύο χρόνια και εξηγεί το λάθος που κάνουμε όλοι

Μια νεαρή γυναίκα αποκαλύπτει αυτό που δεν κάνει σχεδόν κανείς μας όταν ξεκινά δίαιτα

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια γυναίκα εξηγεί το λάθος όλων των διαιτών στέρησης
© Maria Kirkeland

Το μυστικό της απώλειας κιλών δεν έχει να κάνει με την άσκηση ή τη στέρηση

Όταν η Μαρία Κέρκελαντ ξεκίνησε το δικό της ταξίδι απώλειας βάρους, με στόχο να χάσει πάνω από 70 κιλά μέσα σε δύο χρόνια, δεν άλλαξε –σχεδόν τίποτα- στις τροφές που έτρωγε. Εκείνο, όμως, που άλλαξε δραστικά ήταν κάτι άλλο: οι ποσότητες φαγητού που κατανάλωνε.

Μέχρι τότε είχε δοκιμάσει διάφορες δίαιτες στέρησης και αποκλεισμού πολλών κατηγοριών τροφών από το διαιτολόγιό της. Όμως, τα πράγματα άλλαξαν όταν άρχισε να μαθαίνει για τις θερμίδες -τόσο για το θερμιδικό φορτίο των διάφορων τροφών, όσο και για το τι χρειάζεται ο οργανισμός της για να είναι υγιής. Ήταν η στιγμή που η 37χρονη άρχισε να χάνει τα πρώτα κιλά με βιώσιμο τρόπο.

Η Kirkeland, από τη Νορβηγία, δεν αισθάνθηκε ούτε μία φορά πεινασμένη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της για την απώλεια βάρους και ενώ λίγο μετά τις αλλαγές στη διατροφή της άρχισε να γυμνάζεται. Όπως αποκάλυψε στο Bussiness Insider, πρώτα άλλαξε τις ποσότητες στη διατροφή της και στη συνέχεια την ποιότητα, προσθέτοντας πρωτεΐνη, ώστε να αισθάνεται χορτάτη και να συντηρεί σε καλή κατάσταση το μυϊκό της σύστημα.

Το κρίσιμο, όμως, για την ίδια, είναι ότι δεν ξανάμπλεξε με μία εξαιρετικά περιοριστική δίαιτα: Δεν έκοψε εντελώς κάποιο από τα αγαπημένα της φαγητά και έκανε διαλείμματα από την καταμέτρηση θερμίδων κατά τη διάρκεια των διακοπών ή των Χριστουγέννων, όπως είπε. Αυτό της εξασφάλιζε ότι δεν ένιωθε ποτέ στερημένη και ήταν σε θέση να τηρήσει τις υγιεινές της συνήθειες μακροπρόθεσμα.

Το ταξίδι της εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αλλαγής της στάσης απέναντι στην απώλεια βάρους, καθώς οι άνθρωποι απορρίπτουν όλο και περισσότερο τις δίαιτες της μόδας και αναζητούν υγιεινές, βιώσιμες μεθόδους. Τα φάρμακα GLP-1, όπως το Wegovy, έχουν εν τω μεταξύ συμβάλει στη διάλυση του μύθου ότι η δύναμη της θέλησης και μόνο είναι αυτή που καθορίζει το βάρος ενός ατόμου.

Η Kirkeland δεν χρειάστηκε τέτοιου είδους βοήθεια, χρειάστηκε, όμως, να αλλάξει δραστικά και κάτι ακόμα μέσα στην ημέρα της – το βραδινό γεύμα και κυρίως τις γιγαντιαίες ποσότητες που συνήθιζε να καταναλώνει.

Όπως εξήγησε η ίδια «τις περισσότερες ημέρες, για πρωινό, τρώει δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης με τυρί cottage και μαρμελάδα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη», ενώ προηγουμένως έτρωγε το ψωμί με τυρί και σαλάμι.

Την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, η Kirkeland συχνά αγόραζε σαλάτες από την καντίνα στη δουλειά της, όμως, ήταν σαλάτες πηγμένες στο ντρέσινγκ και στα πρόσθετα. «Πλέον μαγειρεύω σπίτι και παίρνω μαζί μου μία σαλάτα με κοτόπουλο ή μία ομελέτα. Όμως, το δείπνο ήταν το σημείο στο οποίο έγινε η μεγαλύτερη αλλαγή. Τα μεγέθη της μερίδας μου ήταν εκτός ελέγχου και έτρωγα κυρίως φαγητό από την κατάψυξη, όπως πίτσες ή μισή μεγάλη σακούλα προτηγανισμένες πατάτες τηγανητές».

Μια γυναίκα εξηγεί το λάθος όλων των διαιτών στέρησης
© Maria Kirkeland

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Η νεαρή γυναίκα συνήθιζε να αγοράζει κρέας ή συσκευασμένο κιμά με υψηλά λιπαρά, σχεδόν ποτέ λαχανικά και φρούτα, ενώ δεν έτρωγε ψάρι. Όλα αυτά –ο κιμάς, οι πατάτες, το ψάρι- εξακολουθούν να υπάρχουν στη διατροφή της, ωστόσο, στην άπαχη εκδοχή τους.

«Νομίζω ότι σε όλη μου τη ζωή οι πατάτες είχαν δαιμονοποιηθεί από τη διατροφική μας κουλτούρα, ενώ στην υγιεινή μορφή τους οι πατάτες είναι μία υπέροχη τροφή. Προσωπικά τις εντάσσω σχεδόν σε κάθε μου γεύμα, είναι χορταστικές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, απλώς, όχι προτηγανισμένες και στην κατάψυξη», εξηγεί η 37χρονη.

Τα μικρά σνακ διευκολύνουν τον έλεγχο των μερίδων

Η Kirkeland δήλωσε ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει κάτι γλυκό μετά το δείπνο, αλλά τείνει να αγοράζει σνακ που δεν θα της επιτρέψουν να ξεφύγει. Παλαιότερα τσιμπολογούσε πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και συχνά έτρωγε μια μεγάλη σοκολάτα με τη μία. Πλέον, κρατά ένα μικρό σοκολατάκι για το τέλος της ημέρας και φροντίζει όλα τα γλυκά που υπάρχουν στο σπίτι να είναι σε μικρές, ατομικές μερίδες.

«Ένιωθα ότι δεν μπορούσα να έχω τσιπς ή σοκολάτες στο σπίτι, γιατί πάντα απλά τα έτρωγα ανάμεσα στα γεύματα ή έτρωγα σε σημείο που αντικαθιστούσα τα γεύματα με αυτά. Έτρωγα μια ολόκληρη σακούλα πατατάκια σαν γεύμα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα που δεν είχα δουλειά», λέει.

Πλέον, έχει υιοθετήσει την προσέγγιση «πάρε ό,τι θέλεις, αλλά πρόσθεσε ό,τι χρειάζεσαι», οπότε μπορεί να φάει μια μικρή μερίδα πατατάκια αλλά μαζί με άλλα τρόφιμα για να κάνει ένα πιο ισορροπημένο και χορταστικό γεύμα.

Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες, αλλά και ανθρώπινες μαρτυρίες επιμένουν στο ζήτημα των ποσοτήτων και του μεγέθους των μερίδων που επιλέγουμε ως φαγητό μας. Και τις περισσότερες φορές, η σύγκριση αυτών των ποσοτήτων, σε σχέση με αυτά που τρώγαμε τα προηγούμενα χρόνια, εξηγούν εύγλωττα τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας ανά τον πλανήτη.

Με πληροφορίες από Bussiness Insider, Wall Street Journal

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συναισθηματική καμπάνια Αν ήξερα για την αναγκαιότητα του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
«Αν ήξερα»: Η νέα καμπάνια για τη σεξουαλική αγωγή είναι ό,τι θα θέλατε να γνωρίζει το παιδί σας

Πέντε οργανισμοί, 17 εκπαιδευτικά βίντεο, 17 κατηγορίες μαθημάτων, ένας στόχος: η Νιόβη Μιχαλοπούλου και Μαρία Πατεράκη μιλούν αποκλειστικά στην AthensVoice για το νέο φιλόδοξο project

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.