Health & Fitness

H ρομποτική τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες στη χειρουργική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος εξηγεί τις νέες χειρουργικές τεχνικές διόρθωσης κηλών

Χαράλαμπος Σπυρόπουλος
Χαράλαμπος Σπυρόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H ρομποτική τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες στη χειρουργική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
© Getty Images For Unsplash+

Πώς εξέλιξε η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία την αποκατάσταση των κηλών: Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS (Metropolitan General)

Η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στη χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος προσέφερε μοναδικά πλεονεκτήματα. Η ρομποτική προσέγγιση, μέσα από την τρισδιάστατη απεικόνιση που παρέχει και τα εργονομικά ρομποτικά βοηθήματα, επιτρέπει την αρμονική, στιβαρή και ασφαλή αποκατάσταση ακόμα και των πιο σύνθετων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

Τι είναι μία κήλη του κοιλιακού τοιχώματος και ποιες μορφές έχει;

Η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος αποτελεί την προβολή ή πρόπτωση κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάχνου, εκτός της  φυσιολογικής του θέσης στο εσωτερικό της κοιλίας, μέσω ενός ανοίγματος που έχει δημιουργηθεί στο κοιλιακό τοίχωμα. Η κήλη οφείλεται στην εξασθένηση του κοιλιακού τοιχώματος σε συνδυασμό με την παρουσία αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, π.χ. λόγω άρσης μεγάλου βάρους, παχυσαρκίας, χρόνιας δυσκοιλιότητας, βήχα ή βαριάς χειρωνακτικής εργασίας. Τα πιο συχνά είδη κηλών που απαντώνται στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι:

  • Βουβωνοκήλη
  • Μηροκήλη
  • Ομφαλοκήλη
  • Επιγαστρική κήλη
  • Μετεγχειρητικές κήλες
  • Διαφραγματοκήλη
  • Κήλη παρά τη στομία

Πότε πρέπει να αποκαθίσταται μία κήλη;

Μία κήλη στο κοιλιακό τοίχωμα είναι ένα ανατομικό πρόβλημα και ως εκ τούτου δεν επιδέχεται άλλης μορφής θεραπείας παρά μόνο χειρουργικής. Η χειρουργική αποκατάσταση μίας κήλης είναι καλό να διεξάγεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της διάγνωσης, καθώς επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα σε μία φυσιολογική καθημερινότητα, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Η πιο σοβαρή επιπλοκή μίας κήλης είναι η περίσφιξη, η κατάσταση δηλαδή κατά την οποία το τμήμα του σπλάχνου που περιέχεται στην κήλη εγκλωβίζεται ισχυρά εκτός του εσωτερικού της κοιλίας, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά του.

Πώς εξέλιξε η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία την αποκατάσταση των κηλών;

Η αντιμετώπιση μίας κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η χειρουργική θεραπεία αποσκοπεί στην ανάταξη του περιεχομένου της κήλης, την αποκατάσταση του χάσματος και ακολούθως την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος με ένα ειδικό υλικό που λέγεται πλέγμα. Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών. Η λαπαροσκοπική, ενδοσκοπική και πρόσφατα η ρομποτική χειρουργική προσπέλαση αποτελούν πλέον τις πρώτες επιλογές για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ρομποτική χειρουργική άνοιξε νέους ορίζοντες στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διόρθωση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Όχι μόνο επέτρεψε την αποκατάσταση ακόμη και των πιο σύνθετων ή πολλάκις υποτροπιαζουσών κηλών, αλλά εισήγαγε και νέες, πιο αρμονικές χειρουργικές τεχνικές διόρθωσης. Κατά τη διάρκεια μίας ρομποτικής επέμβασης, ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά από μία ειδική ρομποτική κονσόλα. Μέσω της κονσόλας αυτής, έχει τη δυνατότητα χειρισμού των τριών ρομποτικών βραχιόνων που φέρουν τα ειδικά ρομποτικά εργαλεία. Η επεξεργασία του χειρουργικού πεδίου επιτυγχάνεται από μία ενσωματωμένη κάμερα που είναι ενσωματωμένη στον τέταρτο βραχίονα και προσφέρει μοναδική ευκρίνεια και λεπτομερή, τρισδιάστατη απεικόνιση της περιοχής ενδιαφέροντος.

Επί του παρόντος, η πιο εξελιγμένη παγκοσμίως χειρουργική πλατφόρμα είναι το ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi®, το οποίο προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα, επιτρέποντας την αποκατάσταση ακόμη και των πιο πολύπλοκων χειρουργικών προβλημάτων. Η ρομποτική χειρουργική συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο την ανθρώπινη γνώση και εμπειρία με την τεχνολογική εξέλιξη. Ανάμεσα στα μοναδικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής, περιλαμβάνονται:

  • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα και ολοκλήρωση της επέμβασης μέσω οπών διαμέτρου χιλιοστών
  • Έως και μηδαμινή απώλεια αίματος λόγω της λεπτομέρειας των χειρουργικών χειρισμών
  • Εξάλειψη του φυσιολογικού ανθρώπινου τρέμουλου των χεριών του χειρουργού
  • Τρισδιάστατη απεικόνιση και μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου
  • Ελαττωμένος κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών
  • Δυνατότητα ανακατασκευής όλου του κοιλιακού τοιχώματος σε περιπτώσεις σύνθετων κηλών με μεγάλα χάσματα
  • Προ-σχεδιασμός της επέμβασης από τον χειρουργό σε ηλεκτρονικό υπολογιστή
  • Άνεση και ξεκούραστη ολοκλήρωση ακόμη και πολύωρων επεμβάσεων, λόγω της εργονομικής θέσης του χειρουργού

Η διενέργεια μίας ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης προϋποθέτει ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση του ρομποτικού χειρουργού στο χειρισμό του ρομποτικού συστήματος. Ταυτόχρονα, λόγω των συνεχών εξελίξεων στην αντιμετώπιση των παθήσεων του κοιλιακού τοιχώματος, όλες οι σύνθετες αποκαταστάσεις κοιλιοκηλών θα πρέπει να διενεργούνται σε εξειδικευμένα κέντρα χειρουργικής αριστείας που διαθέτουν τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

* Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, είναι Διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και του Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General (https://esurgery.gr/), εκπαιδευτής (proctor) στο χειρισμό του ρομποτικού συστήματος για τους νέους χειρουργούς

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Health bites - Αστερία Σταματάκη
Podcast Health bites | Τι είναι το σπλαχνικό λίπος και πώς μπορούμε να το μειώσουμε

Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.