Καρδιαγγειακές παθήσεις: Πρώτη αίτια νοσηρότητας και θνητότητας στη χώρα μας
Καλύτερη περίθαλψη και περισσότερη έρευνα ζητεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Συλλογή υπογραφών από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για βελτιωμένες πολιτικές στην υγεία
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για περισσότερους από 20,5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, όμως έως και το 80% των θανάτων από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να προληφθούν.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, έχει ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια, καλώντας όλες τις χώρες να έχουν ένα νέο συνολικό «Εθνικό Καρδιαγγειακό Σχέδιο Δράσης» για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο.
Η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας απαιτεί στρατηγικές που είναι προσαρμοσμένες στο εθνικό, περιφερειακό και τοπικό πλαίσιο και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Σηματοδοτώντας τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, το WHF ελπίζει ότι το κάλεσμα για δράση θα εμπνεύσει μια πιο ισχυρή και συντονισμένη απάντηση στην καρδιαγγειακή νόσο, η οποία ευθύνεται για περισσότερους από 20,5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.
Την ίδια στιγμή τα πρώτα ευρήματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς δείχνουν ότι μόλις το 7% των χωρών έχουν αυτόνομα σχέδια ή στρατηγικές για την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου. Αντίθετα, το 87% των χωρών έχουν ήδη αναπτύξει Εθνικά Σχέδια Δράσης για τον Καρκίνο, αποδεικνύοντας την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί και για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις χώρες με αυτόνομο Εθνικό Σχέδιο Δράσης ή Στρατηγική για την καρδιαγγειακή νόσο έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού.
Ο υψηλός αριθμός θανάτων από καρδιακές παθήσεις σε συνδυασμό με τα λιγοστά σχέδια για την αντιμετώπιση της νόσου, καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για τις υπόλοιπες χώρες να αναπτύξουν προσαρμοσμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, το οποίο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου – ευαισθητοποιώντας για την καρδιαγγειακή νόσο, ζητώντας καλύτερες πολιτικές υγειονομικής περίθαλψης και περισσότερη χρηματοδότηση για την έρευνα για την υγεία της καρδιάς.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής κ. Γ. Κοχιαδάκης αναφέρει: «Με το δεδομένο ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις κατέχουν την πρώτη θέση στη νοσηρότητα και θνητότητα του ελληνικού πληθυσμού, οι προσπάθειες για πρόληψη από τα καρδιαγγειακά και για συντονισμένη καταπολέμηση της νόσου σε εθνικό επίπεδο πρέπει να εντατικοποιηθούν, ώστε όλοι οι πολίτες, να έχουν ευρεία γνώση του τι ακριβώς σημαίνει καρδιαγγειακή νόσος και τις συνέπειές της, όπως επίσης να έχουν στη διάθεσή τους “εργαλεία” πρόληψης αλλά και εύκολη πρόσβαση στην περίθαλψη για την αντιμετώπισή των καρδιαγγειακών.
Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουμε όλοι μαζί, Πολιτεία, Επιστημονικές εταιρείες και κοινωνία, στην αντιμετώπιση των πρόωρων θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, ενώ παράλληλα θα μειώσουμε το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους».
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ενθαρρύνει τους πολίτες να υπογράψουν το αίτημα και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για εντατικοποίηση των πολιτικών που θα βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και θα συμβάλλουν στην πρόληψη των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από καρδιαγγειακή νόσο.
Υπογράψτε την πρώτη παγκόσμια αίτηση για την υγεία της καρδιάς εδώ:
https://world-heart-federation.org/world-heart-day/petition/
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.