- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Χιλιάδες τοξίνες από συσκευασίες τροφίμων βρέθηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό
Εντοπίστηκαν στο αίμα, στα μαλλιά και στο μητρικό γάλα - Πολλές συνδέονται με καρκίνο
Έρευνα: Χιλιάδες τοξίνες από τις συσκευασίες τροφίμων εντοπίστηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό - Συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Περισσότερες από 3.600 χημικές ουσίες που έχουν εγκριθεί για επαφή με τρόφιμα σε συσκευασίες, μαγειρικά σκεύη ή εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων έχουν βρεθεί σε ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι χημικές ουσίες που προέρχονται από συσκευασίες τροφίμων έχουν βρεθεί στο ανθρώπινο αίμα, στα μαλλιά ή στο μητρικό γάλα.
Ανάμεσά τους υπάρχουν ενώσεις που είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα τοξικές, όπως PFAS (παντοτινά χημικά), δισφαινόλη, μέταλλα, φθαλικές ενώσεις και πτητικές οργανικές ενώσεις. Πολλές από αυτές συνδέονται με καρκίνο, ορμονικές διαταραχές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ανάγκη ελέγχου των χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα
Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στο Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, λένε ότι τα κενά γνώσης υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο των χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
«Αυτό που σίγουρα προκαλεί ανησυχία είναι ότι έχουμε μια ισχυρή σύνδεση που δείχνει ότι ορισμένες επικίνδυνες χημικές ουσίες μεταναστεύουν από τις συσκευασίες στα τρόφιμα, οπότε υπάρχει συμβολή στην έκθεση από τις συσκευασίες», δήλωσε η Birgit Geueke, εκ των συγγραφέων της μελέτης στην οποία συμμετέχει το Φόρουμ Συσκευασίας Τροφίμων, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Ζυρίχη, η οποία τάσσεται υπέρ αυστηρότερων κανονισμών.
Η μελέτη εντόπισε περίπου 14.000 χημικές ουσίες που έχουν εγκριθεί για επαφή με τρόφιμα και έλεγξε βάσεις δεδομένων και επιστημονική βιβλιογραφία για ενδείξεις συσσώρευσης στον άνθρωπο σε καθεμία από αυτές.
Οι άνθρωποι εκτίθενται σε πολλές από τις χημικές ουσίες σε άλλα σενάρια, οπότε η έρευνα δεν έχει σκοπό να υποδείξει ότι η συσκευασία των τροφίμων είναι αποκλειστικά υπεύθυνη.
Aνεξέλεγκτη η χρήση του πλαστικού
Μεταξύ των χειρότερων παραβατών είναι το πλαστικό, ένα υλικό που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο και μπορεί να περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες. Η σιλικόνη και οι επικαλύψεις στα μεταλλικά κουτιά μπορεί επίσης να περιέχουν τοξικές ή ανεξερεύνητες ενώσεις, δήλωσε η Geueke. Πολλά προϊόντα από χαρτί και χαρτόνι είχαν υποστεί μέχρι πρόσφατα επεξεργασία με PFAS (παντοτινά χημικά) και μπορεί να περιέχουν ένα στρώμα πλαστικού.
Πολλές χημικές ουσίες στις ΗΠΑ εγκρίνονται με περιορισμένο έλεγχο σύμφωνα με τον κανόνα «γενικά θεωρούμενο ως ασφαλές» του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ο οποίος επιτρέπει τη χρήση χημικών ουσιών για επαφή με τρόφιμα με πολύ μικρό έλεγχο από τον οργανισμό. Η αμερικανική νομοθεσία δεν απαιτεί επίσης από τον FDA να εξετάζει νέα επιστημονικά δεδομένα μετά την έγκριση μιας χημικής ουσίας για επαφή με τρόφιμα.
Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς για ορισμένα χημικά, όπως τα PFAS, «υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης», δήλωσε η Geueke.
Πώς μπορούν να αμυνθούν απέναντι στις τοξικές ουσίες οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές μπορούν να προστατευτούν αγοράζοντας τρόφιμα σε γυάλινα βάζα, τα οποία συνήθως περιέχουν πολύ λίγες χημικές ουσίες.
Ορισμένοι ερευνητές που εργάζονται στον τομέα αυτό λένε ότι φέρνουν τα δικά τους γυάλινα δοχεία στα εστιατόρια σε περίπτωση που θέλουν να συσκευάσουν περισσεύματα.
Η Geueke δήλωσε ότι η αφαίρεση των τροφίμων από τα πλαστικά δοχεία που αγοράζονται σε ένα κατάστημα ή από τα δοχεία μεταφοράς και η τοποθέτησή τους σε γυάλινα βάζα στο σπίτι μειώνει τον χρόνο που έχουν οι χημικές ουσίες για να μεταφερθούν από τη συσκευασία.
«Αλλά δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τις χημικές ουσίες», δήλωσε η Geueke, προσθέτοντας ότι η λύση είναι η αυστηρότερη ρύθμιση.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.