Health & Fitness

Συστήματα Υγείας: Πλησιάζουν τα δύο δισ. οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία

Με 300 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια μέσω του Ερευνώ - Καινοτομώ

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συστήματα Υγείας: Πλησιάζουν τα δύο δισ. οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία

Υψηλή η απορρόφηση κονδυλίων από το Horizon Europe από την Ελλάδα για επενδύσεις στην υγεία

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση πανευρωπαϊκά σε απορρόφηση προγραμμάτων Horizon Europe, ενώ κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έλαβε 1,75 δισ ευρώ μέσω 5.000 προτάσεων Ελλήνων επιστημόνων. Επιπλέον, έκλεισε η Β’ φάση του Ερευνώ Καινοτομώ, με πάνω από 1.900 προτάσεις από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατομμύρια ευρώ το προσεχές διάστημα.

Τα παραπάνω επισήμανε η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη σε εκδήλωση για την υγεία και την τεχνολογία, που πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Inno Health Forum 2024 στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα με τίτλο «Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας». Κατά τη διάρκεια του forum δόθηκε η δυνατότητα για σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας στον τομέα της υγείας, ανάμεσα σε συμμετέχοντες, επισκέπτες και διοργανωτές.

Oι ομιλητές της εκδήλωσης παρουσίασαν στρατηγικές για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας μέσω επενδύσεων σε καινοτομία και ψηφιοποίηση. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην ανάγκη ομογενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και επενδύσεων στην ψηφιοποίηση και την υπολογιστική ισχύ για την υποστήριξη έργων τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι η καινοτομία ξεκινάει από τα δεδομένα, το ανθρώπινο δυναμικό και την υπολογιστική ισχύ.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην ασφάλεια των δεδομένων υγείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η κ. Ράπτη, μίλησε για τη σημασία της καινοτομίας στα συστήματα υγείας και τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, όπως το Horizon Europe και το Ερευνώ Καινοτομώ, για την υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.

Τέλος, ο κ. Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων, τόνισε ότι η Λάρισα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, της αγροδιατροφής και της υγείας. Έκανε επίσης λόγο για συνεργασίες μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών δομών υγείας, καθώς και για την υποστήριξη της μικροεπιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, μέσα από συμπράξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη ΔΥΠΑ και το Επιμελητήριο Λάρισας.

Η συζήτηση συντονίστηκε από την Ανθή Αγγελοπούλου, δημοσιογράφο υγείας στη Ναυτεμπορική.

Το Inno Health Forum 2024 διοργανώθηκε από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας στην Υγεία Health Hub. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο ΕΚΨΚ smartHEALTH, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Δήμου Λαρισαίων, της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συναισθηματική καμπάνια Αν ήξερα για την αναγκαιότητα του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
«Αν ήξερα»: Η νέα καμπάνια για τη σεξουαλική αγωγή είναι ό,τι θα θέλατε να γνωρίζει το παιδί σας

Πέντε οργανισμοί, 17 εκπαιδευτικά βίντεο, 17 κατηγορίες μαθημάτων, ένας στόχος: η Νιόβη Μιχαλοπούλου και Μαρία Πατεράκη μιλούν αποκλειστικά στην AthensVoice για το νέο φιλόδοξο project

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.