Health & Fitness

Άνοια, δίνουμε το σωστό στίγμα: Τα άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους στο επίκεντρο

Το σύνθημα του φετινού Festival Alzheimer, μια προσπάθεια εξωστρέφειας και διεκδίκησης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Άνοια, δίνουμε το σωστό στίγμα», στο Festival Alzheimer
Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Παρασκευή Σακκά

Τα άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους οι «πρωταγωνιστές» του Festival Alzheimer 2024 με σύνθημα «Άνοια, δίνουμε το σωστό στίγμα»

Άτομα με άνοια και φροντιστές! Αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές στο Festival Alzheimer 2024 που διοργάνωσε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τα άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους. Συνάνθρωποι μας που δεν δίστασαν να μιλήσουν δημόσια για τα βιώματα και τις προκλήσεις της ζωής τους, αντιμετωπίζοντας το στίγμα που συνοδεύει τη νόσο. Επικυρώνοντας έτσι το σύνθημα του φετινού Festival Alzheimer: «Άνοια, Δίνουμε το σωστό στίγμα», ως μια προσπάθεια εξωστρέφειας και διεκδίκησης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. 

Παρόντες στην κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης το βράδυ του Σαββάτου στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ ήταν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που δεσμεύτηκε για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα ασθενών και φροντιστών μέχρι το τέλος του 2024, ενώ επίσης τοποθετήθηκαν η διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας στην Περιφέρεια Αττικής Σοφία Αλυμαρά και η καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη. 

Το Festival Alzheimer 2024 ήταν η κορύφωση των δράσεων ενημέρωσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο πλαίσιο του Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 7.000 επισκεπτών. 

Στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, φιλοξενήθηκαν: 

  • Διαλέξεις με όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την άνοια από την πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Παρασκευή Σακκά, τον καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Νίκο Σκαρμέα και τον ψυχολόγο και δρ Γεροντολογίας Κωστή Προύσκα
  • Εκτενείς συζητήσεις και διάλογος με το κοινό με τους εισηγητές των διαλέξεων και με τη συμμετοχή των νευρολόγων Φαίδρας Καλλίγερου και Εύης Κώτσιου.
  • Εργαστήρια με διατροφικές οδηγίες για καλή νοητική υγεία σε συνεργασία με το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Δειπνοσοφιστηρίου.
  • Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά σε μια προσπάθεια επιμόρφωσης και εξοικείωσης με τη νόσο Alzheimer
  • Περίπτερα ενημέρωσης για την πληθώρα δωρεάν υπηρεσιών των Κέντρων Ημέρας και των Κινητών Μονάδων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών,για τη σημασία της σωματικής άσκησης και της διατροφής στην πρόληψη της άνοιας και για τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την διάγνωση και διαχείριση της νόσου.

Προσκεκλημένες στη διοργάνωση ήταν επίσης οργανώσεις Alzheimer από όλη την Ελλάδα και Δήμοι που υλοποιούν προγράμματα στήριξης ασθενών και φροντιστών και οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό τις δράσεις τους στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών δρ Παρασκευή Σακκά τόνισε, σε όλες τις εισηγήσεις, την ανάγκη ουσιαστικής συμπεριληπτικής προσέγγισης των ατόμων με άνοια και των φροντιστών από την Κοινωνία και την Πολιτεία, προτάσσοντας την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια. Δίνοντας έτσι, όχι μόνο το σωστό στίγμα για την άνοια αλλά και το πάγιο στίγμα παρέμβασης της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.