Health & Fitness

Air Fryer: Μύθοι κι αλήθειες γι' αυτό το νέο trend της κουζίνας

Γιατί λοιπόν τα air fryers είναι τόσο δημοφιλή που τρεντάρουν σε ολόκληρο τον κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Air Fryer: Είσαι υπέρ ή κατά της αγοράς;
© Unsplash

Είναι όντως υγιεινό το μαγείρεμα σε Air Fryer; Ας δούμε λίγο τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συσκευής που τρεντάρει σε ολόκληρο τον κόσμο

Αντικείμενο του «πόθου» το τελευταίο διάστημα αποτελούν οι φριτέζες αέρος ή αλλιώς air fryers και γύρω από την αγορά τους πολλοί αναρωτιούνται για το αν είναι υγιεινός ο τρόπος που παρασκευάζονται τα γεύματα - γιατί είναι σίγουρα πιο πρακτικός.

Πρωτού μπούμε στο «ψητό», άραγε τι είναι στην πραγματικότητα τα ευρέως διαδεδομένα air fryers;

Το air fryer αποτελεί μία εναλλακτική λύση στην κλασική φριτέζα, που ψήνει το φαγητό θερμαίνοντας το λάδι. Με μία σειρά ανεμιστήρων μεταφέρει τον θερμό αέρα γύρω και μέσα στο φαγητό, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.

Η κατασκευή της είναι τέτοια, που αποτρέπει τον καυτό αέρα από το να φύγει, αλλά διαχέεται ομοιόμορφα μέσω ανεμιστήρων στο φαγητό.

Should You Buy an Air Fryer?

Πάρα τις διάφορες παραλλαγές που εμφανίζονται στο εμπόριο τα κοινά στοιχεία της κατασκευής είναι τα ίδια και ουσιαστικά μιλάμε για μια ηλεκτρική συσκευή με αφαιρούμενο κάδο. Η ιδιαιτερότητα του ψησίματος οφείλεται στην λεγόμενη τεχνολογία ταχέως μεταφοράς αέρα στην οποία το θερμαντικό σώμα που βρίσκεται στην κορυφή της φριτέζας ακτινοβολεί θερμότητα και μια σειρά ανεμιστήρων μεταφέρει αυτό το θερμό ρεύμα γύρω και μέσα στο τρόφιμο ώστε να θερμανθεί από όλες τις πλευρές.

Και τώρα ιδού το κρίσιμο ερώτημα: Γιατί λοιπόν τα air fryers είναι τόσο δημοφιλή;

Τα πλεονεκτήματα των Air fryers

Πιο υγιεινό από το τηγάνισμα

Η μεγάλη «ατραξιόν» είναι η τραγανότητα του τηγανίσματος με πολύ λιγότερο λάδι. Έτσι, αποκτάτε τη γεύση χωρίς τις επιπλέον θερμίδες.

Γρηγορότερα από το φούρνο

«Είναι απίστευτα βολικές και γρήγορες για το μαγείρεμα μικρών ποσοτήτων φαγητού, σας επιτρέπουν να πειραματιστείτε και είναι οικονομικά αποδοτικές για μικρά νοικοκυριά, αλλά σίγουρα δεν είναι η μία συσκευή που τις κυβερνά όλες», δήλωσε ο Bryan Wall στο Consumer.

Βολικό αν τρώτε σε διαφορετικές ώρες

Είναι πολύ εύκολο, ειδικά σε μια πολυμελή οικογένεια, όταν επιστρέφει κάποιος σπίτι, να βάλουν απλώς ό,τι τραβάει η όρεξή τους στο air fryer και να το έχουν γρήγορα έτοιμο.

Ιδανικό για ηλικιωμένους

Είναι αρκετά ασφαλείς στη χρήση και διευκολύνουν το μαγείρεμα μόνο μιας μικρής μερίδας.

Πολύ ευέλικτα

Φαγητό κάθε αρεσκείας μπορεί με εύκολο και γρήγορο τρόπο να προετοιμαστεί ανάλογα με την όρεξη σου! Ιδέα και δημιουργικότητα να υπάρχει.

Αναθερμαίνουν γρήγορα το φαγητό

Λειτουργεί και σαν φούρνος μικροκυμάτων αλλά στα air fryer δε θα χαθεί αυτή η τραγανότητα.

Τα air fryer μαγειρεύουν για «παιχνιδάκι» τα κατεψυγμένα φαγητά

Χωρίς να περιμένει κάποιος να ξεπαγώσουν πολλά φαγήτα, το air fryer δίνει τη λύση. Θες κοτομπουκιές; θες πατάτες; Τα ρίχνεις στη φριτέζα αέρος και σε 15 λεπτά είναι έτοιμα!

Τα μεινονεκτήματα των air fryers

Το κόστος

Air fryers υπάρχουν για όλα τα γούστα και για όλες τις τσέπες. Αναλόγως τις εξτρά ρυθμίσεις και το μέγεθος, η τιμή ποικίλλει. Μια βόλτα στις μηχανές αναζήτησης θα σας πείσει.

Καταλαμβάνουν χώρο

Οι φριτέζες αέρος είναι σαν μίνι φούρνοι πάγκου και όσο περισσότερα άτομα έχετε να ταΐσετε τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η φριτέζα αέρος σας. «Είναι κάπως ογκώδη και άσχημα προϊόντα και δεν καταλαβαίνω γιατί επιλέχθηκε αυτή η αισθητική για ορισμένα μοντέλα», δήλωνουν χρήστες.

Πιθανότατα θα εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τον φούρνο σας

Αν δεν είστε μόνος ή ζευγάρι, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να μαγειρέψετε κάθε μέρος του δείπνου σας στο air fryer. Ακόμα και αν έχετε ένα μεγαλύτερο μοντέλο που μπορεί να χωρέσει ένα ολόκληρο κοτόπουλο, θα χρειαστεί να βάλετε σε λειτουργία το φούρνο για να μαγειρέψετε τα λαχανικά.

Ο καθαρισμός

Οι φριτέζες αέρος πρέπει να σκουπίζονται κάθε φορά που τις χρησιμοποιείτε. Σίγουρα, είναι πιο εύκολο από το να καθαρίζετε το φούρνο, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν από το να βάλετε απλώς ένα πιάτο φούρνου στο πλυντήριο πιάτων μετά το δείπνο.

Δεν είναι πιο υγιεινά από τη χρήση του φούρνου

Οι φριτέζες αέρος είναι πιο υγιεινές από το τηγάνισμα, αλλά όταν τις συγκρίνετε με τη χρήση φούρνου, δεν έχει μεγάλη διαφορά στην υγεία.

Μπορεί να εξακολουθείτε να χρειάζεστε λίγο λάδι για να ροδίσει το φαγητό και να αποκτήσει καλύτερη γεύση!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συναισθηματική καμπάνια Αν ήξερα για την αναγκαιότητα του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
«Αν ήξερα»: Η νέα καμπάνια για τη σεξουαλική αγωγή είναι ό,τι θα θέλατε να γνωρίζει το παιδί σας

Πέντε οργανισμοί, 17 εκπαιδευτικά βίντεο, 17 κατηγορίες μαθημάτων, ένας στόχος: η Νιόβη Μιχαλοπούλου και Μαρία Πατεράκη μιλούν αποκλειστικά στην AthensVoice για το νέο φιλόδοξο project

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.