Health & Fitness

Κατάθλιψη: Νέα γενιά φαρμάκων για τη θεραπεία της διαταραχής

Η αμερικανική Food and Drug Association έχει εγκρίνει έξι ελπιδοφόρα φάρμακα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατάθλιψη: Νέα γενιά φαρμάκων για τη θεραπεία της διαταραχής
© Freepik / AI generated

Η ανάπτυξη νέων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων δίνει ελπίδα σε άτομα που παλεύουν με διαταραχές ανθεκτικές στις θεραπείες

Τα τελευταία 5 χρόνια εισήχθη μια νέα γενιά αντικαταθλιπτικών: σκευάσματα όπως η Gepirone (Exxua), η Esketamine (Spravato), η Brexanolone (Zulresso), η Zuranolone (Zurzuvae) και η Dextromethorphan-bupropion (Auvelity) σηματοδοτούν κάποια πρόοδο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Συνολικά, το τοπίο της φροντίδας της ψυχικής υγείας εξελίσσεται διαρκώς: κάθε μέρα, ομάδες ερευνητών, ψυχιάτρων, φαρμακολόγων και άλλων επαγγελματιών του τομέα αναζητούν νέους τρόπους για τη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Προς το παρόν και εδώ και πολύ καιρό, τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (Saropram, Paroxia, Zoloft κτλ). Ωστόσο, η πιο πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η κατάθλιψη μπορεί να μην είναι, όπως πιστεύουμε, αποτέλεσμα χημικής ανισορροπίας στον εγκέφαλο.

Μετά από μακρύ ταξίδι στον δρόμο προς την έγκριση, η gepirone ER πήρε το πράσινο φως από τη Food and Drugs Association με την εμπορική επωνυμία Exxua. Αυτό το νέο αντικαταθλιπτικό εισάγει έναν μοναδικό μηχανισμό δράσης σε αντίθεση με τα περισσότερα παλιότερα αντικαταθλιπτικά: αντί να εμποδίζει την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, η gepirone δρα διεγείροντας στοχευμένα τους υποδοχείς σεροτονίνης. Αυτός ο μηχανισμός δράσης προσφέρει ελπίδα σε άτομα που μπορεί να έχουν δοκιμάσει άλλες θεραπείες χωρίς θετικά αποτελέσματα. Όπως η κεταμίνη και το Auvelity, το Exxua στοχεύει στην οδό της γλουταμάτης —μιας ουσία που εκχύεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και κυρίως στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό— παρέχοντας ταχεία ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Επιπλέον, οι ανεπιθύμητες ενέργειες από άλλα αντικαταθλιπτικά όπως η αύξηση βάρους και η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν αναφέρονται ως πιθανές κατά τη λήψη του Exxua. Το δεύτερο σκεύασμα, εξαιρετικά προσιτό από άποψη τιμής στην αμερικανική αγορά, είναι η εσκεταμίνη (Spravato), ένα παράγωγο της κεταμίνης, που εγκρίθηκε από τη FDA το 2019 και έχει τη μορφή ρινικού σπρέι: κι αυτό διαφέρει από τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά που εστιάζουν στη σεροτονίνη. Όσο για την Brexanolone (Zulresso), προορίζεται για την επιλόχεια κατάθλιψη και χορηγείται ενδοφλεβίως —άρα απαιτεί νοσοκομειακή φροντίδα, ενώ ένα άλλο σκεύασμα, το Zurzuvae, χορηγείται από του στόματος για περίοδο 14 ημερών και έχει καλά αποτελέσματα στην επιλόχεια κατάθλιψη. Τέλος, η δεξτρομεθορφάνη-βουπροπιόνη (Auvelity) εγκρίθηκε από τη FDA το 2022 και συνδυάζει το κατασταλτικό του βήχα δεξτρομεθορφάνη με το αντικαταθλιπτικό βουπροπιόνη. Ενώ η βουπροπιόνη ενδείκνυται ως αντικαταθλιπτικό φάρμακο εδώ και αρκετό καιρό, η χρήση της παράλληλα με τη δεξτρομεθορφάνη διευρύνει την κατανόησή μας για τα άτυπα αντικαταθλιπτικά. Κλινικές δοκιμές έδειξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του Auvelity στη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αυτό το φάρμακο διπλής δράσης επεκτείνει το φάσμα των επιλογών που είναι διαθέσιμες σε άτομα που αναζητούν ανακούφιση από την μείζονα κατάθλιψη.

Καθώς η κατανόηση των συναισθημάτων, της διάθεσης και του εγκεφάλου διευρύνεται, η ανάπτυξη νέων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων δίνει ελπίδα σε άτομα που παλεύουν με διαταραχές ανθεκτικές στις θεραπείες. Μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για αυτά τα νέα φάρμακα ρωτώντας τους ψυχιάτρους. Ο δρόμος προς την ανάκαμψη ξεκινά με την περιέργεια, την ενδυνάμωση και την προθυμία να κάνουμε ερωτήσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντώνης Ντακανάλης: Η έλλειψη φαρμάκων λιθίου είναι σοβαρό διεθνές πρόβλημα
Αντώνης Ντακανάλης: Η έλλειψη φαρμάκων λιθίου είναι σοβαρό διεθνές πρόβλημα

Ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής μιλάει για τα φάρμακα των ψυχικώς πασχόντων συνανθρώπων μας με διπολική διαταραχή, τα οποία είναι δυσεύρετα στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας και διεθνώς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.