Health & Fitness

Δεν υπάρχει σύνδεση με καρκίνο του εγκεφάλου και κινητών σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 63 μελέτες από το διάστημα 1994-2022

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Kινήτα τηλέφωνα: Δεν υπάρχει σύνδεση με καρκίνο του εγκεφάλου

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση των διαθέσιμων δημοσιευμένων στοιχείων παγκοσμίως, η οποία διενεργήθηκε με εντολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παρά την τεράστια αύξηση της χρήσης της ασύρματης τεχνολογίας, δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, διαπιστώθηκε στην ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Αυτό ισχύει ακόμη και για τους ανθρώπους που κάνουν μακροχρόνιες τηλεφωνικές κλήσεις ή για όσους χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 63 μελέτες από το 1994-2022, οι οποίες αξιολογήθηκαν από 11 ερευνητές από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της αρχής ακτινοπροστασίας της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Η εργασία αξιολόγησε τις επιπτώσεις των ραδιοσυχνοτήτων, που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα, καθώς και στην τηλεόραση, στις οθόνες παρακολούθησης μωρών και στα ραντάρ, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Mark Elwood, καθηγητής επιδημιολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

«Κανένα από τα μείζονα ζητήματα που μελετήθηκαν δεν έδειξε αυξημένους κινδύνους», είπε. Η ανασκόπηση εξέτασε τους καρκίνους του εγκεφάλου σε ενήλικες και παιδιά, καθώς και τον καρκίνο της υπόφυσης, των σιελογόνων αδένων και τις λευχαιμίες, και τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, σταθμών βάσης ή πομπών, καθώς και την επαγγελματική έκθεση. Άλλοι τύποι καρκίνου θα αναφέρονται χωριστά.

Η ανασκόπηση ακολουθεί άλλες παρόμοιες εργασίες. Ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, αλλά ζήτησαν περισσότερη έρευνα. Επί του παρόντος ταξινομείται ως «πιθανώς καρκινογόνος», ή κατηγορία 2Β, από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), μια κατηγορία που χρησιμοποιείται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή σχέση.

Η συμβουλευτική ομάδα του οργανισμού έχει ζητήσει να επαναξιολογηθεί η ταξινόμηση το συντομότερο δυνατό, δεδομένων των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει από την τελευταία της αξιολόγηση το 2011.

Πηγή: Reuters