Health & Fitness

Βλαστοκύτταρα αίματος κατάφεραν να αναπτύξουν για πρώτη φορά στο εργαστήριο ερευνητές στην Αυστραλία

Ελπίδες για όσους πάσχουν από λευχαιμία και άλλες ασθένειες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
γιατρος, μικροσκοπιο
Η ανάπτυξη εξατομικευμένων βλαστοκυττάρων θα βοηθήσει στη θεραπεία ασθενειών του αίματος © Unsplash / Getty Images

Οι ερευνητές αναμένουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να αξιολογήσουν την ασφάλεια των εργαστηριακών βλαστοκυττάρων

Εργαστηριακά βλαστοκύτταρα αίματος που μιμούνται τη συμπεριφορά των ανθρώπινων βλαστοκυττάρων ανέπτυξαν ερευνητές στην Αυστραλία. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες για παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία και διαταραχές ανεπάρκειας μυελού των οστών.

«Η ικανότητα να παίρνουμε οποιοδήποτε κύτταρο από έναν ασθενή, να το επαναπρογραμματίζουμε σε βλαστοκύτταρο και στη συνέχεια να το μετατρέπουμε σε ειδικό κύτταρο αίματος για μεταμόσχευση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή αυτών των ευάλωτων ασθενών», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ναγκ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια από το Murdoch Children’s Research Institute (MCRI).

«Πριν από αυτή τη μελέτη, η ανάπτυξη ανθρώπινων βλαστοκυττάρων αίματος στο εργαστήριο που θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν σε ζωικό μοντέλο με ανεπάρκεια μυελού των οστών για τη δημιουργία υγιών αιμοσφαιρίων, δεν ήταν εφικτή» πρόσθεσε.

Τι έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια

Σε πειράματα σε ποντίκια με ανοσοανεπάρκεια, τα εργαστηριακά βλαστοκύτταρα μετατράπηκαν σε «λειτουργικό μυελό των οστών». Επιπλέον, τα βλαστοκύτταρα καταψύχθηκαν με επιτυχία και αποψύχθηκαν χωρίς να χάσουν τις ιδιότητες τους. Αυτή η ικανότητα κατάψυξης των εργαστηριακών βλαστοκυττάρων προσφέρει πρακτικά πλεονεκτήματα για την αποθήκευση και τη μεταφορά τους.

Για χρόνια, η εύρεση κατάλληλου δότη για μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αίματος αποτελούσε πρόκληση για τους ερευνητές.

«Τα ανοσοκύτταρα δότη από το μόσχευμα μπορεί να επιτεθούν στους ιστούς του ίδιου του λήπτη, οδηγώντας σε σοβαρή ασθένεια ή και θάνατο», δήλωσε ο Άντριου Ελεφάντι, καθηγητής στο MCRI.

«Η ανάπτυξη εξατομικευμένων βλαστοκυττάρων αίματος θα αποτρέψει αυτές τις επιπλοκές, θα αντιμετωπίσει την παγκόσμια έλλειψη οργάνων και, παράλληλα με την επεξεργασία του γονιδιώματος, θα βοηθήσει στη διόρθωση των υποκείμενων αιτιών των ασθενειών του αίματος», πρόσθεσε.

Πιθανές κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια

Τρεις τύποι αιμοσφαιρίων συνεργάζονται για τη διατήρηση της καλής υγείας: τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο, τα λευκά αιμοσφαίρια που μας προστατεύουν από ασθένειες και τα αιμοπετάλια που εμποδίζουν την αιμορραγία. Η νέα μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων τους.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την απόδοση των εργαστηριακών βλαστοκυττάρων.

Πηγή: Interesting Engineering

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντώνης Ντακανάλης: Η έλλειψη φαρμάκων λιθίου είναι σοβαρό διεθνές πρόβλημα
Αντώνης Ντακανάλης: Η έλλειψη φαρμάκων λιθίου είναι σοβαρό διεθνές πρόβλημα

Ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής μιλάει για τα φάρμακα των ψυχικώς πασχόντων συνανθρώπων μας με διπολική διαταραχή, τα οποία είναι δυσεύρετα στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας και διεθνώς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.