Health & Fitness

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι το Ozempic θα μπορούσε να καθυστερήσει τη γήρανση

Τι έδειξε έρευνα για τη σεμαγλουτίδη και τα «μεγάλα οφέλη» της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ozempic
Ozempic: Θα μπορούσε να καθυστερήσει τη γήρανση λένε επιστήμονες © EPA / Ida Marie Odgaard

Ozempic: Θα μπορούσε να καθυστερήσει τη γήρανση λένε επιστήμονες - Τα ευρήματα νεότερης έρευνας

Η σεμαγλουτίδη, γνωστή με τις εμπορικές ονομασίες Wegovy και Ozempic, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Λονδίνο.

Το Ozempic, σύμφωνα με τη μελέτη, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα που ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα και είχαν καρδιαγγειακή νόσο. «Η σεμαγλουτίδη έχει εκτεταμένα οφέλη πέρα ​​από αυτό που αρχικά φανταζόμασταν», δήλωσε ο καθηγητής Harlan Krumholz της ιατρικής σχολής του Yale. «Δεν είναι μόνο η αποφυγή των καρδιακών προσβολών. Δεν θα με εξέπληξε το γεγονός ότι η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης».

Τι έδειξε η έρευνα των επιστημόνων

Οι μελέτες προέκυψαν από τη δοκιμή στις ΗΠΑ, η οποία μελέτησε 17.604 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν καρδιαγγειακή νόσο αλλά όχι διαβήτη. Τα άτομα έλαβαν σεμαγλουτίδη ή εικονικό φάρμακο και παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από τρία χρόνια. Συνολικά 833 συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης, εκ των οποίων το 58% σχετιζόταν με καρδιαγγειακά αίτια και το 42% από άλλα, με τις λοιμώξεις να είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου σε αυτή την τελευταία ομάδα. Βρέθηκε ότι όσοι έλαβαν σεμαγλουτίδη είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από λοιμώξεις σε σχέση με εκείνους στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, ενώ επίσης μείωσε σταθερά τον κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών εκβάσεων.

«Η σημαντική μείωση των μη καρδιαγγειακών θανάτων, και ιδιαίτερα των θανάτων από λοιμώξεις, ήταν εκπληκτική», δήλωσε ο Benjamin Scirica, καθηγητής του Χάρβαρντ και επικεφαλής συγγραφέας μιας από τις μελέτες. «Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη θέση ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω πολλών αιτιολογιών που μπορούν να τροποποιηθούν με θεραπείες όπως η σεμαγλουτίδη».

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντώνης Ντακανάλης: Η έλλειψη φαρμάκων λιθίου είναι σοβαρό διεθνές πρόβλημα
Αντώνης Ντακανάλης: Η έλλειψη φαρμάκων λιθίου είναι σοβαρό διεθνές πρόβλημα

Ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής μιλάει για τα φάρμακα των ψυχικώς πασχόντων συνανθρώπων μας με διπολική διαταραχή, τα οποία είναι δυσεύρετα στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας και διεθνώς

Πότε δεν προστατεύουν από μολύνσεις τα προφυλακτικά;
Πότε δεν προστατεύουν από μολύνσεις τα προφυλακτικά;

Μεγάλο ποσοστό εφήβων ή ακόμα και μεγαλύτερων ατόμων είτε δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου είτε τα χρησιμοποιούν λανθασμένα. Έτσι, πολλοί μολύνονται και δυστυχώς... το πάθημα δεν γίνεται πάντα μάθημα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.