Health & Fitness

67χρονος μαραθωνοδρόμος έλαβε το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα - Είχε τρέξει και στην Αθήνα

Είναι η πρώτη φορά που η θεραπεία δοκιμάζεται σε ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67χρονος μαραθωνοδρόμος έλαβε το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα - Είχε τρέξει και στην Αθήνα
Ο Janusz Racz το 2016 στον Μαραθώνιο της Αθήνας © ΕΡΤ

Καρκίνος του πνεύμονα: 65χρονος έλαβε το πρώτο εμβόλιο - Είναι η πρώτη φορά που η θεραπεία δοκιμάζεται σε ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα

Ένας 67χρονος ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα, ο Janusz Racz, έγινε ο πρώτος αποδέκτης ενός νέου πειραματικού εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τον οργανισμό του να καταπολεμήσει την ασθένεια. Έλαβε έξι ενέσεις του εμβολίου, καθεμία από τις οποίες περιέχει γενετικό υλικό από διαφορετικά μέρη του όγκου, με στόχο να «εκπαιδεύσει» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος να επιτεθούν στον καρκίνο.

67χρονος Βρετανός μαραθωνοδρόμος έλαβε το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα - Είχε τρέξει και στην Αθήνα

«Είναι ανώδυνο», σχολίασε ο Janusz Racz μετά την πρώτη του ένεση. «Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα». Ο 67χρονος είναι πρώην ορειβάτης και μαραθωνοδρόμος με συμμετοχή και στον Μαραθώνιο της Ελλάδας το 2016, δήλωσε ότι έχει στόχο να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα σε τρία χρόνια έχοντας ξεπεράσει τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο κ. Racz εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμβόλιο όχι μόνο θα τον βοηθήσει αλλά και θα επιταχύνει την παραγωγή του για ευρύτερη χρήση. «Τα εμβόλια COVID βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε. Πρώην μαραθωνοδρόμος και ορειβάτης, παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον του, με στόχο να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα σε τρία χρόνια.

Ο Racz, ο οποίος έχει τρία παιδιά και έξι εγγόνια, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα τον Μάιο, κάτι που ο ίδιος περιγράφει ως «σύμπτωση».
«Η επίσημη διάγνωση [του καρκίνου] έγινε την 1η Μαΐου 2024. Αλλά εντοπίστηκε από σύμπτωση», δήλωσε ο Racz.

«Είχα προγραμματιστεί για κολονοσκόπηση και η αρτηριακή μου πίεση ήταν πολύ υψηλή, οπότε ο γιατρός αποφάσισε να με στείλει για τη λεγόμενη αξονική κολονοσκόπηση, η οποία είναι διαφορετική. Είναι ίσως λιγότερο επεμβατική, επειδή πρόκειται απλώς για μια συσκευή αξονικής τομογραφίας. Ήταν στα μέσα Φεβρουαρίου που εντόπισαν κάτι στον πνεύμονά μου, στον δεξιό μου πνεύμονα».

Βρέθηκε το εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα;

Οι γιατροί άρχισαν να δοκιμάζουν το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε ασθενείς, καθώς οι ειδικοί χαιρέτισαν την «πρωτοποριακή» δυνατότητά του να σώσει χιλιάδες ζωές.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε όσους πάσχουν από προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Oι ειδικοί δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο που δίνει εντολή στον οργανισμό να «κυνηγήσει» και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα - και στη συνέχεια τα εμποδίζει να επιστρέψουν. Γνωστό ως BNT116 και κατασκευασμένο από την BioNTech, το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), της πιο κοινής μορφής της νόσου.

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, ξεκίνησε σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το νέο εμβόλιο δίνει εντολή στον οργανισμό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – και στη συνέχεια τα εμποδίζει να επανέλθουν. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση του ασθενούς στον καρκίνο, ενώ τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.

Με πληροφορίες από Guardian και ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.