Health & Fitness

Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου κατά της πιο κοινής μορφής του καρκίνου του πνεύμονα

«Μια νέα εποχή κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πνευμονες
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως © Unsplash/Allison Saeng

Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου κατά της πιο κοινής μορφής του καρκίνου του πνεύμονα

Ξεκίνησαν οι πρώτες κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε ασθενείς σε επτά χώρες. Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116, της BioNTech, έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), της πιο κοινής μορφής της νόσου.

Στόχος να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση του ασθενούς στον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλές για τους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το νέο εμβόλιο δίνει εντολή στον οργανισμό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – και στη συνέχεια τα εμποδίζει να επανέλθουν. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση του ασθενούς στον καρκίνο, ενώ τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.

Ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο

Η κλινική δοκιμή φάσης 1 ξεκίνησε σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία. Ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς– από πρώιμο στάδιο πριν από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, έως το τελευταίο στάδιο της νόσου ή τον υποτροπιάζοντα καρκίνο – θα λάβουν το εμβόλιο.

Ο 67χρονος Janusz Racz, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαγνώστηκε τον Μάιο και αμέσως μετά ξεκίνησε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Ο Racz, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι το επάγγελμά του τον ενέπνευσε να λάβει μέρος στην κλινική δοκιμή. «Είμαι και εγώ επιστήμονας και καταλαβαίνω ότι η πρόοδος της επιστήμης – ειδικά στην ιατρική – βασίζεται στη συμμετοχή των ανθρώπων», δήλωσε.

Ο Racz ελπίζει ότι μόλις ολοκληρώσει τη θεραπεία του, θα ξεκινήσει και πάλι να τρέχει προκειμένου να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.

«Μπαίνουμε σε μια συναρπαστική νέα εποχή κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο καθηγητής Siow Ming Lee, σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στο University College London NHS Foundation Trust (UCLH), που ηγείται της κλινικής δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή η τεχνολογία είναι η επόμενη μεγάλη φάση της θεραπείας του καρκίνου» σημείωσε.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να προχωρήσουν στις φάσεις 2 και 3, και στη συνέχεια ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα καταστεί πρότυπο φροντίδας σε παγκόσμιο επίπεδο, σώζοντας πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.