Health & Fitness

Αλλεργική στην περίοδό της: Γυναίκα υποφέρει από σπάνιο σύνδρομο

Τι είναι η υπερευαισθησία στην προγεστερόνη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σπάνιο σύνδρομο αλλεργίας στην περίοδο
© Unsplash

Υπερευαισθησία στην προγεστερόνη - Πώς αντιμετωπίζεται και πώς το ανακάλυψε μια νεαρή γυναίκα κατά τη διάρκεια των περιόδων της 

Μια γυναίκα ελπίζει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη αφού έμαθε ότι πάσχει από ένα «οδυνηρό» σπάνιο σύνδρομο που της δημιουργεί αλλεργία στην ίδια της την περίοδο.

Για την Georgina Jelley - μια 28χρονη από το Λονδίνο – όλα ξεκίνησαν όταν τον Απρίλιο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει σπιράλ ως μέθοδο αντισύλληψης. Λίγες εβδομάδες αργότερα άρχισε να εμφανίζει εξανθήματα, κνησμό, αίσθημα φλόγωσης στα μάτια και πονοκεφάλους. Οι γιατροί πίστεψαν ότι είχε αλλεργική αντίδραση, οπότε της συνταγογράφησαν από του στόματος στεροειδή και αντιισταμινικά και τα συμπτώματά της υποχώρησαν μετά από λίγες ημέρες και φυσικά το μυαλό κανενός δεν φαινόταν να υπολογίζει τον αστάθμητο παράγοντα που ακούει στο ονομα "περίοδος".

«Ήταν τόσο παράξενο το αίσθημα καύσου στα μάτια μου. Συνέχισαν να δακρύζουν και τα μάγουλά μου ήταν επίσης κόκκινα. Σκέφτηκα ότι ίσως ήταν μια αντίδραση στο μαλακτικό για τα ρούχα μου ή κάτι τέτοιο. Είδα τον παθολόγο μου, ο οποίος μου συνταγογράφησε στεροειδή και τα συμπτώματα κάπως ηρέμησαν», εξήγησε η νεαρή γυναίκα.

Ωστόσο, τα συμπτώματα επέστρεψαν τρεις εβδομάδες αργότερα και ήταν πολύ πιο σοβαρά, επηρεάζοντας την όρασή της και προκαλώντας χειρότερους πονοκεφάλους. Η Jelley πήγε ξανά στο γιατρό της πριν, τελικά οδηγηθεί στο νοσοκομείο St. Mary's για μαγνητική τομογραφία, η οποία βγήκε καθαρή. Σύμφωνα με πληροφορίες, της είπαν ότι τα συμπτώματά της ήταν σημάδια εκζέματος.

«Αλλά εγώ απλά ήξερα ότι δεν ήταν», επέμεινε. «Ένιωσα πραγματικά να με κοροϊδεύουν, οι γιατροί μου έλεγαν συνέχεια ότι ήταν απλώς έκζεμα και προσπάθησαν να μου δώσουν τοπικά στεροειδή για να το αντιμετωπίσω. Αλλά εγώ απλά ήξερα ότι δεν ήταν αυτό η πηγή του προβλήματός μου».

Τρεις εβδομάδες αργότερα, η γυναίκα παραπονέθηκε στον σύντροφό της ότι εκτός από τα συμπτώματα αυτής της μυστηριώδους αλλεργίας είχε να υποφέρει και από τους πόνους και τις κράμπες της περιόδου. «Τότε ήταν που του ‘ρθε κάτι σαν αναλαμπή και ότι είχα περίοδο κάθε φορά που υπέφερα από τα συμπτώματα αυτά», εξηγεί.

Αλλεργική στην ίδια της την περίοδο
© Instagram / Georgina Jelley

Αφού έκανε κάποια έρευνα μόνη της, η Jelley υποψιάστηκε ότι είχε μια πάθηση που ονομάζεται «υπερευαισθησία στην προγεστερόνη» και είδε γρήγορα τον γιατρό της για να λάβει επίσημη διάγνωση.

Η υπερευαισθησία στην προγεστερόνη είναι μια σπάνια αλλεργική αντίδραση στην προγεστερόνη, μια ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες. Προκαλείται πριν από τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας - όταν υπάρχει φυσική αύξηση της προγεστερόνης - και αρχίζει να βελτιώνεται μόλις τελειώσει ο κύκλος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξανθήματα, κνίδωση, πρήξιμο, ερυθρότητα και κνησμό του δέρματος. Εάν η αλλεργική αντίδραση είναι σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και βήχα, απώλεια αναπνοής ή αναφυλαξία.

Η θεραπεία για την υπερευαισθησία στην προγεστερόνη περιλαμβάνει τη διαχείριση των συμπτωμάτων με κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά ή τη λήψη φαρμάκων που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα προγεστερόνης ή να εμποδίσουν εντελώς την παραγωγή προγεστερόνης.

«Ήταν απαίσιο», λέει η Jelley. «Τα μάτια μου ήταν τόσο κόκκινα - έμοιαζε σαν να φορούσα μάσκα ματιών και αυτό επηρέασε την όρασή μου. Ήταν τόσο επώδυνο και ανησυχούσα τόσο πολύ. Μου είπαν ότι είναι μια σπάνια κατάσταση. Ήταν σοκαριστικό να σκέφτομαι ότι είμαι πραγματικά αλλεργική στην ίδια μου την περίοδο».

Το αποτέλεσμα ήταν οι γιατροί να προχωρήσουν, μέσω ενέσεων, σε διακοπή περιόδου της νεαρής γυναίκας, οπότε και δεν εμφάνισε περαιτέρω συμπτώματα και κυρίως πιστοποιήθηκε ότι η αλλεργία οφειλόταν ακριβώς στην υπερευαισθησία στην προγεστερόνη.

«Αισθάνομαι πολύ καλύτερα από τότε. Ήταν τόσο επώδυνο και φρικτό και δεν είχαμε ιδέα γιατί συνέβαινε. Εργάζομαι με πλήρη απασχόληση και έχω μια κόρη να φροντίζω, ήταν πολλά αυτά που έπρεπε να περάσω. Ξόδεψα σχεδόν 520 δολάρια σε κρέμες για να προσπαθήσω να αντιμετωπίσω το πρόβλημα. Ήμουν απελπισμένη να το σταματήσω», εξηγεί η ίδια και καταλήγει: «Θέλω να αυξήσω την ευαισθητοποίηση για την υπερευαισθησία στην προγεστερόνη. Ήξερα ότι δεν ήταν μόνο έκζεμα – πρέπει να γνωρίζετε το σώμα σας και πρέπει πάντα να ακούτε το ένστικτό σας».

Με πληροφορίες από swns.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.