Health & Fitness

Στρεπτόκοκκος: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για παιδιά ως 12 ετών - Ειδικοί εξηγούν πώς μεταδίδεται

Αγωνία για την έξαρση των κρουσμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρεπτόκοκκος: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για παιδιά ως 12 ετών
Στρεπτόκοκκος: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για παιδιά ως 12 ετών © Unsplash+/ Getty Images

Στρεπτόκοκκος: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για παιδιά ως 12 ετών - Αγωνία για την έξαρση των κρουσμάτων

Ξανά στο προσκήνιο έχει έρθει η ανησυχία για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο μετά τους θανάτους δυο πολιτών στην Ηλεία που νόσησαν από αυτόν. Η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε για τα ανησυχητικά περιστατικά στρεπτόκοκκου στην ΕΡΤ.

Η κα Ψαλτοπούλου είπε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο μπορεί να υπάρχει στο στόμα μας ή στο δέρμα μας και να μην το καταλάβουμε.

Τα περιστατικά στρεπτόκοκκου αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια

Σημείωσε ότι το 2023 ήταν περίπου 100 τα περιστατικά στρεπτόκοκκου σε ενήλικες και παιδιά με 25% πιθανότητα θανάτου και αντίστοιχα είναι και τα φετινά ποσοστά, ότι δηλαδή αρουσιάζεται μια αύξηση των περιστατικών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Σχετικά με το πώς κολλάμε στρεπτόκοκκο η κα Ψαλτοπούλου είπε: «Κολλάμε από ανοιχτή πληγή, μία πληγή από ένα τσίμπημα, αλλά και μέσω της αναπνευστικής οδού».

Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο αλλά υπάρχει η αντιβίωση με την οποία μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3ju4o2ya2mx)

Ελ. Ριζά: Πότε εκδηλώνεται συνήθως ο στρεπτόκοκκος

Για τον στρεπτόκοκκο μίλησε στην ΕΡΤ και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Ριζά η οποία αναφερόμενη στα συμπτώματα του ιού είπε: «Tα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου δεν είναι ειδικά αλλά είναι συμπτώματα που μπορεί να μας παραπέμψουν σε κάποια άλλη ιογενή λόιμωξη.

Πρόσθεσε ότι συνήθως ο στρεπτόκοκκος εκδηλώνεται αφού έχουν υπάρξει κάποιες ιώσεις πιο πριν, οπότε λίγο πυρετός, λίγο μυαλγίες, λίγο καταβολή, καθυστερεί ο άλλος και δεν πηγαίνει να εξεταστεί».

Η εξέταση για στρεπτόκκοκο είναι απλή αλλά ακριβή

«Παρόλο που η εξέταση είναι πάρα πολύ απλή, είναι ακριβής και όντως υπάρχει και η αντιβίωση η οποία μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τη νόσο, κάποιοι καθυστερούν», πρόσθεσε.

«Μεγαλύτερη προσοχή θελει για τα μικρά παιδιά κάτω από 10 – 12 ετών, γιατί αυτή είναι η ομάδα που πλήττεται,» πρόσθεσε η επιδημιολόγος, καλώντας τους γονείς να είναι σε εγρήγορση, εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή, είτε στην όρεξή τους, είτε στη διάθεσή τους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3ju6rfunn1l)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.