Health & Fitness

Μελέτη: Σ’ αυτές τις δύο ηλικίες αλλάζει δραστικά το σώμα μας

Οι δύο κρίσιμες δεκαετίες στη ζωή γυναικών και ανδρών, κατά τις οποίες αλλάζει το σώμα τους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών το σώμα μας παίρνει να αλλάζει - όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Γνωρίζουμε ότι το σώμα μας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο νέα έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι πιο ξαφνικές και εντυπωσιακές από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, μελέτη που εκπονήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ αποκαλύπτει ότι πολλά από τα μόρια και τους μικροοργανισμούς του σώματος αυξάνονται ή μειώνονται δραστικά σε αριθμό σε δύο συγκεκριμένες χρονικές στιγμές - στις ηλικίες 44 και 60 ετών.

 Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά την αξιολόγηση χιλιάδων μορίων -συμπεριλαμβανομένων RNA, πρωτεϊνών και μεταβολιτών- και του μικροβιώματός τους, της συλλογής βακτηρίων, ιών και μυκήτων που ζουν πάνω και μέσα μας, σε άτομα ηλικίας 25 έως 75 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 81% των μορίων που μελετήθηκαν εμφάνισαν μη γραμμικές διακυμάνσεις, δηλαδή υπέστησαν περισσότερες αλλαγές σε ορισμένες χρονικές στιγμές από ό,τι σε άλλες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Nature Aging.

Ο Michael Snyder, πρόεδρος του τμήματος γενετικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν αλλάζουμε απλώς σταδιακά με την πάροδο του χρόνου- υπάρχουν κάποιες πραγματικά δραματικές αλλαγές. Αποδεικνύεται ότι τα μέσα της 4ης δεκαετίας της ζωής του ανθρώπου είναι μια περίοδος δραματικών αλλαγών, όπως και οι αρχές της 6ης δεκαετίας της ζωής του. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την κατηγορία μορίων που εξετάζουμε».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι δραματικές αλλαγές αντικατοπτρίζονται σε σημαντικές μεταμορφώσεις τόσο μέσα στο σώμα, όσο και στο εξωτερικό του.

Τι μπορεί να αντιστρέψει αυτή την πορεία του σώματος μας;

Η ερευνητική ομάδα εμπνεύστηκε να μελετήσει τις επιπτώσεις των μοριακών και μικροβιακών μετατοπίσεων μετά την παρατήρηση ότι ο κίνδυνος εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, παρουσιάζει απότομη και όχι σταθερή αύξηση.

Για τους 40άρηδες, παρατηρήθηκαν δραστικές αλλαγές στον αριθμό των μορίων που σχετίζονται με το αλκοόλ, την καφεΐνη, τον μεταβολισμό των λιπιδίων, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το δέρμα και τους μυς.

Για τους ανθρώπους 60+, οι αλλαγές αφορούσαν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της καφεΐνης, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και επίσης το δέρμα και τους μυς.

Η ομάδα των 40 ετών εξέπληξε τους επιστήμονες, οι οποίοι αρχικά υπέθεσαν ότι η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση κατευθύνει αυτές τις αλλαγές στις γυναίκες. Ωστόσο, όταν χώρισαν την ομάδα μελέτης ανά φύλο, ανακάλυψαν ότι οι αλλαγές επηρέασαν εξίσου και τους άνδρες.

Η Xiaotao Shen, πρώην μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Ιατρικής του Στάνφορντ και πρώτη συντάκτρια της μελέτης, εξηγεί: «Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλλει στις αλλαγές που παρατηρούνται στις γυναίκες στα μέσα της 4ης δεκαετίας στη ζωή του ανθρώπου, υπάρχουν πιθανώς άλλοι, πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις αλλαγές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ο εντοπισμός και η μελέτη αυτών των παραγόντων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη μελλοντική έρευνα».

Όπως εξηγεί η Shen, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί η κινητήρια δύναμη αυτών των ξαφνικών αλλαγών, αν τα αποτελέσματα είναι προϊόν συμπεριφορικών ή βιολογικών παραγόντων.

Ανεξάρτητα από την αιτιώδη συνάφεια, οι ερευνητές συνιστούν την ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα υγείας, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτών των δύο δεκαετιών της ζωής μας, αυξάνοντας ίσως την άσκηση και μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να ζούμε, χωρίς να υποφέρουμε σοβαρά από τις βιομοριακές αλλαγές που συντελούνται σ’ αυτές τις δύο κομβικές ηλικίες της ζωής μας.

Όπως υποστηρίζει ο Snyder, «είμαι μεγάλος οπαδός του ότι πρέπει να προσπαθούμε να προσαρμόζουμε τον τρόπο ζωής μας όσο είμαστε ακόμα υγιείς».

Mε στοιχεία από Nature.com