Health & Fitness

Ποιο λάθος κάνουν όσοι πίνουν καφέ το πρωί για να ξυπνήσουν

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για την πρώτη δόση καφεΐνης της ημέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2 χερια κραταν φλυτζανι με καφε
Πιείτε το πρώτο φλιτζάνι καφέ περίπου μια ώρα αφού ξυπνήσετε, ισχυρίζονται οι ειδικοί © Unsplash/Lala Azizli

Ποιο λάθος κάνουν όσοι πίνουν καφέ το πρωί για να ξυπνήσουν - Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για την πρώτη δόση καφεΐνης της ημέρας 

Όλοι βασιζόμαστε στον καφέ για να βγάλουμε τη μέρα μας, αλλά οι ειδικοί λένε ότι πολλοί από εμάς τον καταναλώνουμε τη λάθος στιγμή.

Ποιο λάθος κάνουν όσοι πίνουν καφέ το πρωί για να ξυπνήσουν
© Unsplash/Faruk Tokluoğlu

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να απολαύσουμε τον πρώτο καφέ της ημέρας

Ένας πρωινός καφές αμέσως μετά το άνοιγμα των ματιών μας, θεωρητικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε ζωηροί όλη την ημέρα.

Οι λάτρεις του καφέ έχουν μελετήσει πώς οι φυσικοί ρυθμοί του σώματος μπορούν να επηρεαστούν από τη δύναμη που δίνει ο αγαπημένος μας καφές, αποκαλύπτοντας πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να απολαύσουμε το πρώτο «χτύπημα» της καφεΐνης.

Ένας εκπρόσωπος της Oddy Knocky Coffee δήλωσε: «Το να πάμε κατευθείαν στον καφέ το πρωί μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα αν θέλουμε να μείνουμε ξύπνιοι χωρίς να καταρρεύσουμε κάποια στιγμή μέσα στη μέρα. Ωστόσο, όλα αυτά οφείλονται στους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας. Το σώμα παράγει κάτι που ονομάζεται αδενοσίνη - η οποία σας κάνει να νυστάζετε - και κορτιζόλη, τη λεγόμενη «ορμόνη του στρες». Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες επηρεάζουν το πόσο καλά επιδρά καθημερινή δόση της καφεΐνης.

«Πιείτε το πρώτο φλιτζάνι καφέ περίπου μια ώρα αφού ξυπνήσετε»

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Η αδενοσίνη ξεκινά χαμηλά το πρωί, αφού ξυπνήσουμε, και αυξάνεται όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κορτιζόλη, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της το πρωί».

«Το να πίνετε καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα δεν είναι πιθανώς ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας σε καλό επίπεδο, καθώς μάχεται με αυτές τις άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που όλες προσπαθούν να κάνουν διαφορετικά πράγματα πάνω στο σώμα σας» σημειώνει.

«Αυτή η σύγκρουση των χημικών ουσιών σας αναστατώνει το πρωί, κρατώντας σας μη συγκεντρωμένους και μη παραγωγικούς. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι κάνει ο καφές μας για εμάς» προσθέτει.

Ακολουθεί και μια συμβουλή για επαγγελματίες: «Πιείτε το πρώτο φλιτζάνι καφέ περίπου μια ώρα αφού ξυπνήσετε - και όχι νωρίτερα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στα επίπεδα της κορτιζόλης σας να χαλαρώσουν και αφήνει την καφεΐνη να κάνει σωστά τη δουλειά της».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.