- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μπορεί να γίνει το καλοκαίρι λέιζερ για τη μυωπία;
Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι διενεργούνται περίπου 5 εκατομμύρια επεμβάσεις, οι οποίες έχουν μερικά πλεονεκτήματα το καλοκαίρι έναντι των άλλων εποχών του χρόνου
Την ασφάλεια των επεμβάσεων με λέιζερ στα μάτια για τη διόρθωση της μυωπίας το καλοκαίρι έχουν αποδείξει και κλινικές μελέτες.
Είναι γεγονός πως η καλοκαιρινή περίοδος θεωρείται ιδανική για αυξημένη σωματική δραστηριότητα και βελτίωση της διατροφής και της φυσικής κατάστασης. Πολλοί, όμως, πιστεύουν ότι δεν είναι η καλύτερη εποχή για επεμβατικές ιατρικές πράξεις, όπως οι επεμβάσεις με λέιζερ για διόρθωση της μυωπίας και άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών της όρασης. Ωστόσο η πεποίθηση αυτή δεν φαίνεται να ευσταθεί.
«Παλαιότερα, υπήρχε δισταγμός στην εκτέλεση επεμβάσεων στα μάτια κατά τους θερινούς μήνες επειδή, όπως ίσχυε για πολλές χειρουργικές ειδικότητες, οι τεχνικές και τα ιατρικά μηχανήματα δεν ήταν εξελιγμένα και υπήρχε αυξημένος κίνδυνος μετεγχειρητικών λοιμώξεων και επιπλοκών. Οι σύγχρονες επεμβάσεις στα μάτια δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που πραγματοποιούνταν πριν από τρεις δεκαετίες. Είναι απολύτως ασφαλείς και η επούλωση γίνεται πολύ γρήγορα.
Με τις σύγχρονες μεθόδους οι περισσότεροι μπορούν ακόμη και την επόμενη ημέρα να επιστρέψουν στην εργασία, την οδήγηση και τις άλλες καθημερινές δραστηριότητές τους» όπως αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Την ασφάλεια των επεμβάσεων με λέιζερ στα μάτια για τη διόρθωση της μυωπίας το καλοκαίρι έχουν αποδείξει και κλινικές μελέτες. Μία από αυτές πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια στο ιατρικό περιοδικό International Ophthalmology. Οι ερευνητές συνέκριναν τις εκβάσεις των επεμβάσεων Lasik σε 419 άνδρες και 633 γυναίκες, μέσης ηλικίας 35 ετών. Άλλοι είχαν χειρουργηθεί χειμώνα και άλλοι καλοκαίρι, αλλά η σύγκριση δεν κατέδειξε στατιστικώς σημαντική διαφορά στη μετεγχειρητική βελτίωση της μυωπίας τους.
Ειδικότερα, πλέον οι υποψήφιοι για διόρθωση μυωπίας ή αστιγματισμού με τη μέθοδο SMILE Pro είναι σε θέση συνήθως από το ίδιο βράδυ της επέμβασης να διαβάσουν ή να εργαστούν σε υπολογιστή, tablet ή κινητό, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από την επόμενη κιόλας ημέρα, μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία και τις καθημερινές τους δραστηριότητές. Η μέθοδος είναι ελάχιστα παρεμβατική και ανώδυνη, προσφέροντας ακρίβεια αποτελέσματος και ασφάλεια, ενώ είναι κατάλληλη ακόμα και για υποψήφιους με λεπτό κερατοειδή ή σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Επίσης υπάρχει δυνατότητα εξατομίκευσης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε υποψηφίου, καθώς και ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών λάμψεων που μπορεί να επηρεάσουν τη νυχτερινή οδήγηση και όχι μόνο.
Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι διενεργούνται περίπου 5 εκατομμύρια (2,5 μόνο στην Κίνα!) επεμβάσεις, οι οποίες έχουν μερικά πλεονεκτήματα το καλοκαίρι έναντι των άλλων εποχών του χρόνου:
- Υπάρχει περισσότερος χρόνος για ανάρρωση. Σε αρκετούς κλάδους μειώνεται η δουλειά το καλοκαίρι, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν την καλοκαιρινή τους άδεια. Έτσι μπορούν να προγραμματίσουν με λιγότερο στρες το πότε ακριβώς θα υποβληθούν στην διορθωτική επέμβαση στα μάτια τους.
- Βοηθάει η αυξημένη έκθεση στον ήλιο καθώς διεγείρει την παραγωγή της βιταμίνης D. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την επούλωση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, ο οποίος σμιλεύεται με το λέιζερ για να διορθωθεί η μυωπία ή άλλη διαθλαστική ανωμαλία. Βέβαια, μετά την επέμβαση είναι σημαντικό να προστατεύονται τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, με συνεχή χρήση γυαλιών ηλίου.
- Υπάρχει αυξημένη δυνατότητα για μετακινήσεις. Τα δρομολόγια των πλοίων, των αεροπλάνων κ.λπ. είναι πιο πυκνά. Το γεγονός αυτό παρέχει τη δυνατότητα της ευκολότερης, ακόμα και αυθημερόν μετακίνησης από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου κατά κανόνα διενεργούνται οι επεμβάσεις με λέιζερ στα μάτια.
«Τα πλεονεκτήματα που έχουν οι επεμβάσεις με λέιζερ στα μάτια το καλοκαίρι γίνονται ακόμα πιο ευκρινή, όταν συγκρίνονται με τα υπέρ και τα κατά τους όταν διενεργούνται τις άλλες εποχές του χρόνου. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, π.χ., είναι συνήθως πιο ήπιος ο καιρός, επομένως η ανάρρωση είναι πιο άνετη. Επειδή όμως είναι και οι εποχές των αλλεργιών στη γύρη, μπορεί να υπάρξουν απρόσμενα ενοχλήματα στα μετά από επέμβαση μάτια», εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος και συνεχίζει:
«Αντίστοιχα, ο χειμώνας που θεωρείται ιδανικός για επεμβατικές ιατρικές πράξεις, χαρακτηρίζεται από χαμηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες και ξηρό αέρα στους εσωτερικούς χώρους (λόγω της κεντρικής θέρμανσης). Το ψύχος και ο ξηρός αέρα μπορεί να οδηγήσουν σε μετεγχειρητική ξηροφθαλμία, εάν οι ασθενείς δεν ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του θεράποντος οφθαλμιάτρου τους.
Η εποχή που θα γίνει η επέμβαση με λέιζερ για τη μυωπία ή άλλη διαθλαστική ανωμαλία αποτελεί κατά βάση προσωπική επιλογή. Αν κάποιος δεν θέλει να χάσει ούτε ένα μπάνιο το καλοκαίρι, προφανώς θα προτιμήσει να χειρουργηθεί άλλη εποχή του χρόνου. Από ιατρικής απόψεως όμως, δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει η διορθωτική επέμβαση το καλοκαίρι. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά οι επεμβάσεις με λέιζερ εκτελούνται καθημερινά, με άριστα ποσοστά επιτυχίας, άρα η σωστή εποχή είναι αυτή που θα αποφασίσετε εσείς να απαλλαγείτε από γυαλιά και φακούς επαφής», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Τι αναφέρει η Ματίνα Παγώνη
Τι είναι αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τα...φρικτά συμπτώματα που έχει
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον παθολόγο-πρόεδρο των SOS γιατρών Γιώργο Θεοχάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.