Health & Fitness

Πονάει η μέση σου; Μήπως φταίει η στάση που κοιμάσαι;

Το πώς κοιμάσαι μπορεί να βλάψει το σώμα και ίσως ένα απλό «γύρισμα» του κορμιού να βελτιώσει την κατάσταση

Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αποκαλύπτοντας τα μυστικά των «στάσεων» ύπνου για κοινά προβλήματα υγείας

Είτε πιάνεις ολόκληρο το κρεβάτι σαν τον αστερία ή κουλουριάζεσαι σα μωρό στη μια άκρη του, είτε κοιμάσαι ανάσκελα ή μπρούμυτα, η στάση που κοιμάσαι -σχεδόν αντανακλαστική- είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και αυτή που σου εξασφαλίζει ποιότητα ύπνου και ξεκούραση όπως εσύ την αντιλαμβάνεσαι. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα περνά αυτές τις 7-8 ώρες της νύχτας, αντανακλάται σε ολόκληρο το 24ωρο. Το πώς έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι μπορεί να ευεργετήσει (ή να βλάψει) το σώμα και αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας, ίσως ένα απλό «γύρισμα» του κορμιού να βελτιώσει την κατάσταση:

Ανάσκελα

Μειώνει τους πόνους στη μέση, τον αυχένα και τους ώμους
Με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείς το κατάλληλο στρώμα και ένα μαξιλάρι με το οποίο νοιώθεις άνετα, αυτή η θέση διατηρεί την πλάτη και τον αυχένα ευθυγραμμισμένα μειώνοντας πιθανούς πόνους και πιασίματα. Εάν ταλαιπωρείσαι από προβλήματα στη μέση, δοκίμασε να κοιμηθείς ανάσκελα και με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για μεγαλύτερη ανακούφιση.

Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας
Στα πλαίσια έρευνας, εκείνοι που ταλαιπωρούνται από ξηροφθαλμία, κοιμούνται συνήθως γυρισμένοι στη μια πλευρά ή μπρούμυτα, παρά ανάσκελα. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, τα μάτια μας δεν πιέζονται στο μαξιλάρι, άρα και δεν συμπιέζονται, κατ’ επέκταση, και οι αδένες που παράγουν τα φυσικά, ενυδατικά δάκρυα.  

Μειώνει τη δημιουργία ρυτίδων
Αν και εξυπηρετεί περισσότερο τη ματαιοδοξία παρά την υγεία σου, το γεγονός παραμένει: ο ύπνος είναι ευεργετικός και για το δέρμα (εξ ου και το διάσημο beauty sleep). Όταν ξαπλώνεις ανάσκελα, αφήνεις ουσιαστικά τη «βαρύτητα» να κάνει τη δουλειά της για να ξυπνήσεις με αναζωογονημένο και απαλό δέρμα. Αντίθετα, όταν κοιμάσαι μπρούμυτα ή στο πλάι, πιέζεις το πρόσωπο στο μαξιλάρι (ή το χέρι σου) χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι –ενίοτε σε βαθμό παραμόρφωσης- αυξάνοντας τις πιθανότητας δημιουργίας πρόωρων ρυτίδων - και δεν αναφέρομαι στις γραμμές που μπορεί να σου αφήσει το ύφασμα…

Στο πλάι

Βελτιώνει τα συμπτώματα υπνικής άπνοιας
Είτε στο δεξί, είτε στο αριστερό πλευρό, όταν κοιμάσαι στο πλάι διατηρείς τους αεραγωγούς ανοικτούς διευκολύνοντας την αναπνοή. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν κοιμάσαι ανάσκελα, οι μύες στην κορυφή του λαιμού (ρινοφάρυγγας) χαλαρώνουν, δυσκολεύοντας το οξυγόνο να φτάσει στους πνεύμονες, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (μαζί και το «γνώριμο» ροχαλητό).

Μειώνει προβλήματα πέψης
Σύμφωνα με μελέτες, όταν κοιμάσαι στο πλάι, και δη στο αριστερό πλευρό, διευκολύνεις το σώμα σου να απομακρύνει την περίσσεια στομαχικών οξέων πιο αποτελεσματικά απ’ ότι σε άλλες θέσεις, ανακουφίζοντας από συμπτώματα δυσπεψίας και καούρες.

Βοηθά στη διαχείριση της υπέρτασης
Γυρνώντας στη δεξιά πλευρά, δίνεις επιπλέον «αέρα» στον θώρακα βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη σταθεροποίηση των καρδιακών παλμών. 

Θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ
Αν και απαιτούνται πολλές έρευνες ακόμα, μελέτη του 2015 στο Stony Brook University της Νέας Υόρκης έδειξε πως ο ύπνος στο πλάι, μάλιστα στη δεξιά πλευρά, βοηθά στον αποτελεσματικότερο «καθαρισμό» των τοξικών πλακών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και ευθύνονται για την ανάπτυξη της νόσου αλλά και παρόμοιων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Μπρούμυτα

Μειώνει το ροχαλητό και την άπνοια
Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα για όσους κοιμούνται μπρούμυτα είναι πως αυτή η στάση καταπονεί τον αυχένα και τη μέση, επιδεινώνοντας ίσως ένα υπάρχον πρόβλημα - κάτι που πρέπει να σκεφτούν όσοι πέφτουν στο κρεβάτι με την «κοιλιά» και απολαμβάνουν έτσι 8 ώρες ύπνου...