Health & Fitness

Βουτήξαμε στη θεραπευτική λάσπη των Κρηνίδων και γίναμε καινούργιες

Γελάς αμήχανα στην αρχή, που τα μεμέ σου επιπλέουν σαν σοκολατένιες πουτίγκες μαζί με άλλα μεμέ

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες
Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες © pilotherapia.gr

Για λασπόλουτρο στις Κρηνίδες: Η εμπειρία ήταν από αυτές που δεν ξεχνάς και εξακολουθούμε να λάμπουμε, σα να βγήκαμε πριν δυο λεπτά από τον θαυματουργό πηλό

Πολύ ντρέπομαι που είμαι από την Καβάλα αλλά δεν είχα πάει ποτέ 17 χιλιομετράκια μέχρι τις Κρηνίδες, στα ιαματικά λασπόλουτρα: η Ιταλίδα φίλη μου διάβασε στη μακρινή Ρώμη για τις θεραπευτικές ιδιότητες της ιδιαίτερης λάσπης («τυρφοειδής οργανικός θεραπευτικός πηλός» είναι η επίσημη ονομασία) που αναβλύζει στο Πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων. Και η Ιταλίδα επέμενε να πάμε - για να μπεις στη λάσπη, οι ιδανικές συνθήκες είναι οι καλοκαιρινές: να έχει ζέστη έξω, μια και η λάσπη η ίδια είναι δροσερή, εκτός από λασπένια, άρα υγρή.

Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες
Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες © pilotherapia.gr

Η διαδικασία είναι περίεργη, σου φαίνεται μη-φυσική, επειδή έχεις συνηθίσει να θεωρείς τη λάσπη κάτι βρώμικο, σχετικό με τα γουρουνάκια… Φτάνεις στο (πεντακάθαρο, γαλήνιο) πηλοθεραπευτήριο, ένας γιατρός σου παίρνει την πίεση και το ιστορικό, σου δίνουν σκουφάκι μπάνιου και πετσέτα, αν δεν έχεις φέρει μαζί σου. Μετά περνάς σε μια κοινή αίθουσα, κάνεις ντους φορώντας ένα βρακί, αν θέλεις, και μετά κατεβαίνεις με προσοχή μια μεταλλική σκαλίτσα. Η σκαλίτσα οδηγεί στη μεγάλη πισίνα γεμάτη γκρίζα λάσπη.

Στα χαμηλά σκαλιά της σκαλίτσας, η λάσπη κάνει χλιτς-χλιτς ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σου και ανατριχιάζεις όταν λασπώνει το βρακί σου. Καμιά δεκαριά γυναίκες με αντίστοιχη αμφίεση, κυριολεκτικά κυλιούνται στη λάσπη, οπότε παίρνεις θάρρος και βουτάς μέχρι το λαιμό. Ο πυθμένας είναι κι αυτός λασπερός αλλά κάπως σκληρός, δεν φοβάσαι μη βουλιάξεις , και η άνωση σε κρατάει ξαπλωτή. Η αίσθηση είναι περίεργη, και λίγα λέω.

Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες
Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες © pilotherapia.gr

Γελάς αμήχανα στην αρχή, που τα μεμέ σου επιπλέουν σαν σοκολατένιες πουτίγκες μαζί με άλλα μεμέ

Υπάρχει χωριστή πισίνα για τα αγοράκια. Μετά… παίζεις με τη λάσπη, όλο και πιο ευχαριστημένη, λες και αυτή είναι η φυσική σου κατάσταση, πράγμα περίεργο κι αυτό, μαζί με την όλη αίσθηση.

Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες
Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες © pilotherapia.gr

Η Δώρα, η φυσιοθεραπεύτρια που κάνει ρεφλεξολογικό μασάζ στο Κέντρο, μας είπε την ιστορία: πριν εκατό χρόνια, ένας βοσκός είχε μια αγελάδα με ψωρίαση η οποία έπεσε κατά λάθος στο λάκκο με τη λάσπη. Ο βοσκός την άφησε εκεί, βέβαιος ότι θα ψοφούσε, αλλά μετά από μερικές μέρες η αγελάδα εμφανίστηκε στο χωριό θεραπευμένη εντελώς, φρέσκια σαν άλλη αγελάδα. Από κει κι ύστερα, όσοι είχαν δερματικές παθήσεις περνούσαν από τις Κρηνίδες και έμπαιναν στην φυσική πισίνα, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η Χούντα έφριξε με όλα αυτά και επειδή στράβωσε, γέμισε με μεγάλες πέτρες την πισίνα για να την καταργήσει. Αλλά οι ιαματικές πηγές συνέχισαν να αναβλύζουν, και με την Μεταπολίτευση οι ντόπιοι, που νοσταλγούσαν τις φυσικές θεραπείες, κάθισαν κι έβγαλαν τις πέτρες μία-μία. Το μυστηριώδες ιαματικό νερό περιέχει κάλλιο, μαγνήσιο και ραδιενεργά στοιχεία με μπερδεμένες ονομασίες που σε πάνε πίσω στην σχολική Χημεία. Ο «ώριμος πηλός», δηλαδή ο άργιλος μαζί με το ιαματικό νερό, περιέχει «μοντμοριλονίτη, καολίνη, μοσχοβίτη» και καμιά εικοσαριά ακόμα στοιχεία, μυστήρια από την εποχή της ίδιας Χημείας. Έχει PH 7,30, που είναι εξαιρετικό, αν κάποιος είναι γιατρός/δερματολόγος, ενθουσιάζεται ήδη.

Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες
Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες © pilotherapia.gr

Οι παθήσεις στις οποίες κάνει καλό η πηλοθεραπεία είναι πολλές, από ρευματολογικές διαταραχές, αρθροπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, νευρολογικά, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθριτικά, οστεοαρθίτιδες κι ένα σωρό άλλες καταστροφές. Σχεδόν όλα τα δερματικά προβλήματα βρίσκουν ανακούφιση – από την ψωρίαση της τυχερής αγελάδας μέχρι μυκητιάσεις, ακμή, ξηροδερμία και άλλα φοβερά, ο κατάλογος είναι τεράστιος.

Όταν βγαίνεις από την πισίνα, μετά από κανένα εικοσιπεντάλεπτο (που δεν καταλαβαίνεις πώς πέρασε, μεταξύ αρχικής αμηχανίας και τελικής λασπολαγνείας), όταν βγαίνεις, κουβαλάς πολλά κιλά λάσπης επάνω σου. Τα ξηλώνεις με το χέρι, κάθεσαι λίγο στον ήλιο, να στεγνώσει η λάσπη στο δέρμα σου… και είναι παράξενο να βλέπεις πολλές άλλες γυναίκες κάθε ηλικίας και διάπλασης, με λασπωμένα βρακιά και μεμέ, αραχτές στον ήλιο, χωρίς καμία ματαιοδοξία – κάτι συμβαίνει με την όλη διαδικασία και επιστρέφεις στην παιδική σου ηλικία, ακόμα κι ενώ στεγνώνεις, απολαμβάνεις το παιχνίδι σου με τη λάσπη.

Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες
Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες © pilotherapia.gr

Το επόμενο βήμα είναι υπαίθριο ντους με καταρράκτη ιαματικού νερού, που παίρνει κανένα δεκάλεπτο να σε καθαρίσει. Όταν σκουπίζεσαι και ντύνεσαι πια, προσέχεις ότι το δερματάκι σου είναι αστραφτερό, βελούδινο και τρυφερό σαν να επέστρεψε κι αυτό στην παιδική ηλικία. Κανονικά ο κύκλος πηλοθεραπείας ολοκληρώνεται σε 12-15 επισκέψεις αλλά τη μία φορά που πήγαμε εμείς, βγήκαμε καινούργιες, χαλαρές, αφράτες και βελουδένιες, εκτός που κοιμηθήκαμε τη νύχτα σαν πουλάκια. Πράγμα ζόρικο, όταν είσαι μεγαλούτσικη, ταξιδεύεις, πιέζεσαι, και δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Αλλά απολαυστικό όταν σου συμβαίνει, μία στις τόσες, και νοιώθεις ότι οφείλεται στα λασπόλουτρα.

Οι εγκαταστάσεις στις Κρηνίδες έχουν μια ιδιαίτερη, αιωνόβια και βίντατζ αύρα. Απλώνονται κάτω από τα δέντρα μέσα στην πρασινάδα, με καφέ, εστιατόριο, κέντρο μασάζ, λουτρά και με απόλυτη ηρεμία (αυτή την περίοδο λειτουργεί μόνον η λασποθεραπεία και το μασάζ, επειδή ανακαινίζονται οι εγκαταστάσεις). Το Κέντρο Υγείας και Ευεξίας Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, από του χρόνου που θα είναι σε πλήρη λειτουργία, διαθέτει 15 τροχόσπιτα φιλοξενίας, με χώρο για αντίσκηνα και επιπλέον τροχόσπιτα, αν θέλει να μείνει κάποιος για μέρες, να συμπληρώσει έναν κύκλο θεραπείας.

Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες
Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες © pilotherapia.gr

Η Δώρα και ο γιος της, επίσης φυσιοθεραπευτής στο Κέντρο, μας είπαν ότι υπάρχουν 275 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα, από τις οποίες περίπου 20 λειτουργούν συστηματικά (το συγκεκριμένο κέντρο, στις Κρηνίδες, υποδέχεται γύρω στους 20.000 επισκέπτες τη σαιζόν, η οποία κρατάει από Ιούνιο ως τέλος Σεπτεμβρίου – οι επισκέπτες έρχονται από όλη την Ευρώπη και από τις γύρω περιοχές).

Οι τιμές είναι τόσο λογικές που πάλι ντρέπεσαι: 5 ευρώ η είσοδος για τους ντόπιους, 6 για τους ξένους, 50 λεπτά το σκουφάκι, 1-2 ευρώ η ενοικίαση πετσέτας (που όμως μπορείς να φέρεις δική σου).

Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες
Λασπόλουτρο στις Κρηνίδες © pilotherapia.gr

Η εμπειρία ήταν… εμπειρία, από αυτές που δεν ξεχνάς. Από αυτές που όταν αρχίζεις να τις περιγράφεις, έχεις την αίσθηση ότι σου ξεφεύγουν τα πιο σημαντικά: η ευγένεια του προσωπικού, η απόλυτη γαλήνη του τοπίου, η ελαφριά, ηφαιστειακή μυρωδιά της λάσπης, ο τρόπος που στεγνώνει σα λίφτινγκ στο πρόσωπό σου, η φιλικότητα και άνεση ανάμεσα στις άγνωστες γυμνές, σόρι, γυναίκες. Και η μεσούλα μας έπαψε να πονάει, τώρα που το σκέφτομαι. Ακόμα και αν για εμάς είναι ψυχοσωματικό το αποτέλεσμα, η εμπειρία είναι μοναδική. Τέλος, εξακολουθούμε να λάμπουμε, σα να βγήκαμε πριν δυο λεπτά από την θαυματουργή λάσπη.

*Κέντρο Υγείας & Ευεξίας Κρηνίδων, Πηλοθεραπεία Υδροθεραπεία, 2510518088, www.pilotherapia.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.